Новини

Що кажуть про можливе звільнення очільниці луцької лікарні Духневич

У Волинській обласній державній одміністрації обговорили питання про можливе звільнення з посади директора Луцької міської клінічної лікарні Лариси Духневич, в якої виявили коронавірус.

Про це говорили у середу, 1 квітня, на брифінгу у Волинській ОДА.

Луцький адвокат Василь Нагорний запитав, чи може начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк прийняти рішення про звільнення з посади за приховування інформації директорку Луцької міської клінічної лікарні.

На це питання дала відповідь заступниця голови Волинської обласної державної адміністрації Тетяна Щербак:

«Прийняти рішення про звільнення Ігор Степанович нині не може. Це є луцька лікарня і я вважаю, що такі рішення ми не можемо приймати під якимись емоціями чи ще чимось. Я розумію, запитання, але, насамперед, я хочу, аби ви пам’ятали, що всі ми – люди. На першому місці – життя людини. Якщо вона лікар, то нічого в цьому немає, ми лікувати її будемо точно так само, як звичайну санітарку, чи фермера, чи водія, чи будь-кого», – пояснила посадовиця.

Зазначимо, що під час засідань спікери – Тетяна Щербак та Ігор Ващенюк – ігнорують запитання про те, в якій лікарні та в якому стані перебуває Лариса Духневич.

Нагадаємо, що в середу, 1 квітня, повідомили, що виявили позитивні результати ПЛР на COVID-19 у 4 працівників Луцької міської клінічної лікарні. Коронавірусною інфекцією захворіли працівники відділення інтенсивної терапії. Серед інфікованих працівників – лікар та медсестри. Вони 1979, 1994, 1995 та 1996 років народження.

Нині у лікарні обстежують пацієнтів, з якими контактували медики. Частині з них аналізи уже провели, і вони не виявили інфікування.
Зазначимо, що першою на коронавірус в Луцькій міській клінічній лікарні захворіла очільниця медзакладу Лариса Духневич. Перший її тест показав негативний результат, тож кілька днів лікарка провела у реанімації міської лікарні. Після підтведження її діагнозу посадовицю перевели до інфекційної лікарні, а медиків, які з нею працювали, ізолювали. Згодом їхні аналізи не показали інфекції.

Оприлюднила вона цю інформацію вже після того, як про її хворобу говорило все місто і наростало суспільне збурення. За власним зізнанням, відчувши недомагання, пані Духневич лягла до реанімаційного відділення міської ("своєї") лікарні і пролежала там три дні, лише 25 березня перевелася до інфекційної лікарні, до якої мала б звернутися із самого початку. Говорили, що головний лікар повернулася з приватної поїздки з-за кордону і замість того, аби побути належний термін у самоізоляції, пішла на роботу.
Сама ж медик заперечувала цей факт і висловлювала припущення, що заразитися вона могла, оглядаючи хворого з підозрою на коронавірус. Однак інформації про цього хворого в офіційній звітності даних не було.