Стомлені сонцем «Бандерштату»

0
-2
Стомлені сонцем «Бандерштату»
Раз у рік для справжнього бандерштатівця всі дороги ведуть до Луцька. 5 серпня тут стартував черговий десятий ювілейний фестиваль українського духу.

І хоча волинян серед мешканців наметового містечка, у якому три дні традиційно живуть учасники, було зовсім не багато, "Бандерштат" - таки волинське дійство. Змінить "прописку" - втратить головне.


ДИВИТИСЯ ТАКОЖ ДОБІРКУ "БАНДЕРШТАТ У ФОТО"

ТАМ, ДЕ ВАРЕНИКИ...

Перший день фестивалю виявився спекотним. Випробування сонцем влаштувало небо для тих, хто заявив, що сильний духом. А таких чимало. Уже вранці 5 серпня традиційні відвідувачі фестивалю відзначали, що наметове містечко цьогоріч відчутно більше за розмірами.
Наметове містечко - серце фестивалю.
Наметове містечко - серце фестивалю.


Ранкового ажіотажу біля палатки перед входом на іподром, де й відбувається дійство, не було. З 10-ї закипіла робота...

Дівчата справно обмінювали квитки на браслети. Типова ознака бандерштатівця цього разу, вочевидь, виготовлена за сприяння спонсора.

"Вареники тут," - три дні читатиме кожен бандерштатівець на руці. Запобігли організатори і популярному варіанту: паперові браслети, які видавали у попередні роки, можна було розірвати, потім скріпити скотчем і ...передати товаришу, а відтак зекономити на квитку (три дні дійства, до речі, вартують 600 грн). Тому цьогоріч вони - цупкіші і міцніші.

Охорона. Теж - необхідність на "Бандерштаті". Ретельно оглядали чи не кожну сумку та рюкзак, а ближче до вчора ...навіть нюхали пляшки з водою та пачки із соком, які вносили на територію відвідувачі. А все тому, що на "Бандерштаті" панує "залізне правило": свято - без алкоголю.

Поки розкладалися торговці сувенірами, поки облаштовували різні цікаві локації, на двох сценах випробовували музичні інструменти, бандерштатівці чистили зуби, мили голови і ноги.
Уперше за 10 літ можна на Бандерштаті і ...помитися.
Уперше за 10 літ можна на Бандерштаті і ...помитися.


Хтось тільки розкладав намет, хтось вже "застеляв ліжко", хтось намагався щось зготувати на вогні. А тому смачно пахнуло шашликами, кавою і цигарковим димом: бандерштатівці не п'ють, але курять...
Дим, дим... Швидка була, а пожежників - не передбачили?
Дим, дим... Швидка була, а пожежників - не передбачили?



ПОБАЧИТИ ЖУРАВЛЯ, ПОСЛУХАТИ ШЕРЕМЕТА

Гутірки. Для тих, хто їздить чи ходить на подібні фестивалі саме для спілкування з цікавими людьми, то, певне, найцікавіше у триденному дійстві.
Леся Бондарук - рушій волинської декомунізації.
Леся Бондарук - рушій волинської декомунізації.


Хоча багато хто відзначав, що спікери першого дня - не такі уже й зіркові та цікаві. Ну, на "вкус і цвєт таваріщєй нєт"... Тож, хто "на розігріві" у Давіда Сакверелідзе та Надії Савченко, яких організатори пообіцяли шанувальникам гутірок другого дня?

Почали із розвічнування історичних міфів, лекції від представника Українського інституту національної пам'яті Сергія Рябенка. Білорус Зміцер Дашкевич, учасник тамтешнього політичного угрупування "Народний фронт", розповів про те, як воно, бути політв'язнем та опозиціонером в Білорусі.

Волинянка і вже традиційна спікерка на гутірках "Бандерштату" Леся Бондарук, історик та журналіст, яка нині є представником інституту національної пам'яті на Волині, говорила про декомунізацію. Вона - про волинську, а хлопці з Кропивницького (вчорашній Кіровоград) Олександр Ратушняк та Юрій Митрофаненко - про свою.

Найбільшу аудиторію очікувано зібрав художник і музикант, лідер рівненського гурту "От Vinta" Юрко Журавель, родом із Каменя-Каширського.
Юрко Журавель презентував книжку, а питали... про От Вінта
Юрко Журавель презентував книжку, а питали... про От Вінта


"У мене були сумніви, що на музичному фестивалі можна гутірки організувати. Але це працює", - зізнався екс-міністр економічного розвитку Павло Шеремета, теж один зі спікерів. Поки на сцені готувалися перевести фестиваль в інше русло - музичне, Павла Шеремета юні бандерштатівці засипали мудрими питаннями.
Екс-міністра Шеремета завалили питаннями.
Екс-міністра Шеремета завалили питаннями.


І Я ТУТ БУВ...

Більшість тих, хто запланував "для галочки" відзначитися на "Бандерштаті", у перший день вирішили не втомлювати ноги. Тому світських гостей, відомих на Волині людей, політиків, громадських діячів чи представників влади, було насправді дуже мало. Одиниці. Ті, що не "для галочки".

Як у себе вдома, почувався на фесті нардеп Ігор Гузь. Це направду його дійство. Спілкувався з гостями. Слухав гутірки. І на ходу вирішував поточні проблеми.

Лекцію про інформаційну війну молоді прочитав політолог, журналіст і учасник АТО Тарас Літковець.

Відвідав дійство Сергій Годлевський. Побратим Ігоря Гузя на місцевій політичній ниві, нині військовослужбовець, у минулому - керівник департаменту охорони культурної спадищини Луцькради, голова Горохівської райдержадміністрації.

Чи не увесь день серед відвідувачів фесту - екс-мер Луцька Богдан Шиба. У типовій, до речі, для цього дійства футболці з написом "Бандерштат". Купив книгу Юрка Журавля "Битва за землю рідну" (яку презентував цього дня автор). Взяв автограф (а Богдан Павлович - ще той шанувальник друкованого слова!). А згодом і обновив гардероб: чорну футболку змінив на нову біленьку. Теж бандерштатівську. І не пошкодував на це 150 грн.
Сцена: шанувальників небагато, але є.
Сцена: шанувальників небагато, але є.


Ближче до вечора можна було помітити на території фестивалю і "головного дорожника" області, керівника департаменту інфраструктури Волинської облдержадміністрації Івана Мирку.

Серед "домашніх" тут - лідери націоналістичних формувань Волині, місцевих громадських організацій, журналісти, письменники, краєзнавці, митці.

Щодо гостей здалека, то, для прикладу, на цьогорічному "Бандерштаті" частенько можна почути: "Я з Кропивницького"...

А все тому, що до Луцька прибула ціла делегація з декомунізованого обласного центру. Якщо торік на Волинь зголосилося прибути шестеро, то цього року уже майже два десятка кропивничан.

Як виявилося, на Кіровоградщині (бо область ще не декомунізували) є такий собі "пасинок Бандерштату": фестиваль нескорених нації "Холодний яр". Пізно вночі його натхненники демонстрували бандерштатівцям однойменний фільм. За словами керівника кропивницької "Просвіти" Олександра Ратушняка, саме фестиваль "Бандерштат" підштовхнув до ідеї проведення подібного дійства на своїй землі. Наразі кропивницький фестиваль є партнером ""Бандерштату". Молодшим. Йому - лише два роки.

ДИВИТИСЯ ТАКОЖ ФОТОДОБІРКУ "ДІВЧАТА "БАНДЕРШТАТУ"


КВАСУ, БУРГЕРІВ І МУЗИКИ
Дочекалися: шанувальники фестивалю відриваються на концерті.
Дочекалися: шанувальники фестивалю відриваються на концерті.

Чим нижче за горизонт опускалося спекотне сонце першого дня фестивалю, тим більшою ставала черга біля торгової точки від "Луцького квасу" та решти "харчових локацій". Народ прагнув хліба та видовищ.

Ближче до 18-ї ожила головна сцена. Гурти FREEDOM, ARLETT, АННА, ФІОЛЕТ, РОЛІКС і БРАТИ ГАДЮКІНИ тішили душі шанувальникам хорошої української музики до ночі.
Співай, жару давай.
Співай, жару давай.


Спека падає - людей більшає. Схоже, навіть чималенька вартість квитка (200 грн за день) не спиняє лучан у намірах побувати на концертах фестивалю: біля входу на територію "Бандерштату" більшає роботи. Повертаються з мандрів містом чи вечірніх купань жителі наметового містечка. Відрадно, що й чимало лучан виявили бажання провести вечір п'ятниці не на дивані, не у пивбарі, а на "Бандерштаті"...

Чи не тому організатори не беруться підбивати підсумки першого дня й називати кількість людей, які відвідали фестиваль. Торік, як відомо, крізь ворота "Бандерштату" пройшло понад 5 тисяч відвідувачів. Контрольна цифра 2016-го - 8 тисяч.

"На око" про статистику першого дня судити важко. Постійні шанувальники дійства говорять про рекордну кількість на 10-му ювілейному.
Сутінки над Бандерштатом
Сутінки над Бандерштатом


Олена ЛІВІЦЬКА
Фото Павла БЕРЕЗЮКА


P. S.
...І тільки ближче до 23-ї стає зрозуміло, що ж таки є родзинкою "Бандерштату-2016". Коли душа вже не бажає свята, вона хоче ...в душ. Уперше за 10 років організатори подбали і про таке. Це класно, кажуть у наметовому містечку. Хоча й вартує 15 грн.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні