--> ТОП-6 найколоритніших прикрас «Бандерштату» | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

ТОП-6 найколоритніших прикрас «Бандерштату»

0
5
ТОП-6 найколоритніших прикрас «Бандерштату»
Фестивалі - то зазвичай тусовка людей, які не люблять штампів і шаблонів. Ну, принаймні, таких у фестивальній юрбі точно можна зустріти. А раз так, то і крам, пропонований торговцями на таких заходах - часто оригінальний, рідкісний, а то й взагалі - ексклюзивний.

"Бандерштат" - не виняток. Тож репортери "Волинь24" пройшлися торговими рядами фестивалю, який стартував у Луцьку. Нижче - про найцікавіші прикраси, які можна купити на "Бандерштаті". Тільки на "Бандершататі"!..


СЕРЕЖКИ ПО-НІЖИНСЬКИ: НОВЕ ЖИТТЯ ВІНІЛОВИХ ПЛАТІВОК

Майстер із Ніжина і його вироби.
Майстер із Ніжина і його вироби.


Олександр прибув на "Бандерштат" уперше, аж із Ніжина Чернігівської області. Підприємець, який торгує будматеріалами, у вільний час робить дива зі старих платівок.

Його платівки "звучать" по-іншому. Майстер випилює чудернацькі візерунки ...бормашиною.

Чудернацькі коти, кажани, символи оживають на його виробах. Після того, як Олександр Тимошко навчився творити картини на старих платівках, спробував майструвати із цього матеріалу ще й сережки. Найбільше увагу учасників та гостей фестивалю привертають сережки у вигляді тризуба. Що й не дивно.



Різьбою на платівках займається відносно недавно. Своє вміння постійно удосконалює. Нині вже виготовляє фігурки у вигляді метеликів, собак тощо.

"Дуже цікавий у вас фестиваль. Ми раніше каталися тільки по Чернігівській області, на ярмарки. А от вперше на "Бандерштаті" в Луцьку", - зазначає майстер.

Платівки - не тільки символічний матеріал, а й дуже зручний для вирізьблення різних візерунків.

КУЛОНИ "КУЛЯ В ЛОБ" З МЛИНОВА

Андрій Копилов - справжній бандерівець із Млинова.
Андрій Копилов - справжній бандерівець із Млинова.


На столі у Андрія Копилова - прикраси зі ...стоматологічної сталі. Зубний технік із райцентру Млинів сусідньої Рівненщини одного дня зрозумів, що можна урізноманітнити свою роботу. З матеріалу, з яким працює чи не щодня. Зі стоматологічної сталі він спробував змайструвати троянду подрузі.

Нереалізовані коронки він перетворює у колоритні речі. А для "Бандерштату" Андрій підготував добірку тематичних прикрас. Є у нього тризуби, танки...

Зізнається: спершу виліплює прикраси з воску, а далі віддає виріб у ливарню, де з макету народжується вже власне прикраса.


Одна з найколоритніших прикрас, запропонована бандерштатівцям Андрієм із Млинова, - кулон у вигляді сталевої кулі, на якій промовистий напис: "В лоб"... Прикраса, гідна самого Прем'єра.

ЧОРНИМ ПО ...ЯЛИНІ: ПРИКРАСИ ВІД ЛУЧАНИНА ДМИТРА

Дмитро Карпюк із Луцька приніс на фестиваль українського духу прикраси, які, на його думку, стовідсотково відповідають настрою, що панує довкола.

Він випалює древні слов'янські символи на дерев'яних кулонах. Не кожне дерево для цього підійде, наголошує Дмитро. Ялина - те, що треба. В обробці це дерево - невибагливе.

Дмитро Карпюк, лучанин, який вірує в древні символи.
Дмитро Карпюк, лучанин, який вірує в древні символи.


Після випалювання кулони чи підвіски виварюються в олії з воском. Після цього вони переливаються на сонці.

Жінкам та дівчатам "Бандерштату" Дмитро пропонує прикрасу із символом, що має назву "ладинець". Оберігає від злого духа.



Кожен українець, запевняє він, шанує традиції предків і ...носить його прикраси. А зважаючи на те, що його товар - доступний у ціні, Дмитро має шанси пркирасити по-українськи багатьох бандерштатівців.

КЕРАМІЧНІ КОЛЬЄ ЗІ ЛЬВОВА

Вчителька з креативним хобі
Вчителька з креативним хобі


Вчителька Уляна Мокрик зі Львова привезла на «Бандерштат» керамічні намиста. Каже, що виготовлення прикрас – її давнє хобі. А почалось все з того, що шматок глини на День народження подарував друг.

«Спочатку я навіть не розуміла, що з ним робити, але вирішила спробувати і мені сподобалось. Спершу я робила прикраси з самозастигаючої глини, а пізніше перейшла до кераміки, почала покривати її емаллю», - розповідає дівчина.

Майстриня виготовляє свої прикраси з допомогою підручних матеріалів – голок, сірників і навіть паличок від льодяників, адже професійні інструменти дуже дорогі.

Окрім кольє Уляна любить виготовляти намиста, пекторалі, браслети та сережки. Більшість прикрас вона дарує друзям, але частину вдається продати.



«Якихось символів на них немає – просто гарні картинки. Інколи роблю все кругле, а інколи – геометричне», - поділилась вчителька з оригінальним хобі.

З її слів, виготовлення керамічної прикраси – тривалий процес, адже включає в себе декілька етапів: ліплення, випікання, розпис емаллю, а потім знову випікання.

Ціна виробів – від 60 до 130 гривень.

ЮВЕЛІРНІ ВІТРАЖІ З НАДВІРНОЇ

Творчі брат з сестрою
Творчі брат з сестрою


Наталія Гайдаш з міста Надвірна Івано-Франківської області виготовляє інтер’єрні прикраси технікою Тіфані. Це спеціальна обробка, нарізка, шліфовка та спаювання скла у своєрідні вітражі. В арсеналі жінки – різноманітні підсвічники, фоторамки, панно тощо. Майстриня займається виготовленням прикрас 15 років і за цей час вона організувала багато персональних виставок.

Каже, що раніше більшість необхідних матеріалів виготовляли у Львові, але тепер їх доводиться возити з-за кордону. Відповідно матеріали суттєво подорожчали.

«Вітраж походить якраз з ювелірної справи, а вже потім ним почали оздоблювати вікна», - розповідає Наталія Гайдаш.

Зі слів мисткині, вітражне скло виплавляють при 600 і більше градусах, а перед цим його фарбують хімічним методом – додають різні метали. Наприклад, щоб скло було червоним, потрібно додати золото.



Брат Наталії Іван Гайдаш зізнається, що вітражем захоплюється близько восьми років, а виготовляти прикраси почав близько року тому. За цей час в його колекції з’явилось чимало виробів.

«Я поєдную латунь з міддю, що доволі незвично для вітражів, але саме поєднання різних технік дозволяє зробити оригінальну, презентабельну і якісну прикрасу. Такі матеріали не вигорають, не псуються, можуть трохи потьмяніти, але це лише додає шарму», - зазначає чоловік.



Він каже, що найпростіший виріб можна зробити за кілька годин, а більш глобальні – за кілька місяців.

Ціна прикрас, представлених на «Бандерштаті», від 40 і до кількох сотень гривень.

ІСТОРИЧНІ ПРИКРАСИ З МЕЛІТОПОЛЯ

Ювелір-реконструктор
Ювелір-реконструктор


Денис Оболенець з Мелітополя привіз до Луцька історичні прикраси з латуні. Разом з напарником у невеличкій майстерні вони виготовляють їх методом вакуумного лиття.

«Взагалі я ювелір за професією. Спочатку це було моїм хобі, але з часом ювелірна справа почала приносити дохід. Найчастіше ми виготовляємо кулони, браслети, обереги, але можемо виготовити будь-які прикраси. Також ми робимо фурнітуру для ножів, копії історичних знахідок», - каже чоловік.

Частина виробів Дениса стилізована під певні історичні епохи, а інші – це точні копії історичних знахідок.



«У нас багато виробів з солярною слов’янською символікою, але загалом ми охоплюємо різні історичні епохи та культури – від слов’ян до Буддизму: Єгипет, Скандинавія, Україна, скіфи», - каже ювелір.

Майстер захоплюється історичною реконструкцією, тому чимало прикрас виготовляє для друзів з таким же хобі.

Ціна кулонів – від 60 до 130 гривень, браслетів – 350 гривень.


Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА, Віталія САХНІК

* * *
Передрук цього матеріалу без письмового дозволу редакції заборонений.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні