На Волині немає ліків від дифтерії

0
4
На Волині немає ліків від дифтерії
У Волинській інфекційній лікарні немає протидифтерійної сироватки.

Про це розповіла завідувачка відділення крапельних інфекцій Волинської інфекційної лікарні Наталія Маркова, - пише 0332.ua.

«Запити на її поставку у головну інфекційну лікарню області ми подаємо постійно. Однак за 10 років жодного разу її не отримували. Після останнього спалаху дифтерії в 90 роках в Україні хворих виявлено не було. Однак це не зменшує загрози, адже дифтерія у світі є. Останній спалах дифтерії був у Бангладеші. Через велику міграцію українців можливість поширення такої хвороби збільшується. Один хворий може стати причиною спалаху хвороби, а ліків від неї нема», - розповіла Наталія Маркова.

Дифтерія передається як повітряно-капельним, так і контактно-побутовим шляхом, тому кількість хворих може бути великою. Найменший контакт із хворих збільшує ризик поширення цієї хвороби. Найстрашніше те, що передбачити її протікання у хворого неможливо.

«У моїй практиці були випадки, коли стан хворого на дифтерію був задовільним, ми помічали покращення. А вже через два дні людина помирала, адже після ураження серце нормально функціонувати не буде. Якщо й на мить уявити, що людина чудом виживе і поборить інфекцію, ніхто не гарантує, що після всього пережитого вона не залишиться інвалідом. Це найбільша небезпека дифтерії. ЇЇ вилікувати не вдасться, тим паче, що сироватки немає. Лишається одне – попередити її поширення, тобто вакцинуватися. Іншого виходу я не бачу», - підкреслила інфекціоністка.

Є різні локалізації дифтерії, є дифтерія носоглотки, дифтерія носа, дифтерія очей, шкіри, статевих органів. Якщо на дефект у шкірі або слизову очей потрапить збудник, то він там розмножиться і будуть ті самі зміни що і в носоглотці тільки на шкірі.

«Найпоширенішою формою дифтерії є дифтерія носоглотки. Стан у такого хворого різко погіршується. У носоглотці виникає набряк. Тоді людина може просто задихнутися. Крім цього з'являється набряк на шиї, не просто болючість лімфатичних вузлів, а цілий тістоподібний набряк. Залежно від ступеня важкості протікання хвороби (середньо-важкого чи важкого) цей набряк може опускатися навіть нижче ключиць», - повідомила Наталія Маркова.

Хоча в Україні хворих на дифтерію не фіксували давно, однак лікарі постійно діагностують хворих з метою можливого вияву цієї хвороби і попередженню її поширення.

«Вже багато років не фіксується дифтерія, але обов’язковою умовою, щоб не пропустити хворого в нашому стаціонарі, є обстеження на мікрофлору. У хворого з діагнозом ангіна обов’язково беруть мазок на БЛ (бацилу Лєфнера, або дифтерійну бактерію). Хоча вже більше 10 років не фіксується випадків дифтерії в Україні. Але настороженість щодо цього захворювання є постійно», - підсумувала Наталія Маркова.

Нагадаємо, що ліків від дифтерії в Україні обмаль, а на Волині взагалі немає, тож імунізація – єдиний ефективний спосіб захистити себе та своїх рідних. Дорослих під час минулого спалаху дифтерії померло вдвічі більше, ніж дітей. Від кору помирає один на тисячу, а від дифтерії без сироватки вмирають 50%, а з сироваткою в найкращих клініках світу все одно смертність 10-15%, тобто вмирає кожен десятий.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні