--> МОЗ замовлятиме вакцини за новими міжнародними правилами | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

МОЗ замовлятиме вакцини за новими міжнародними правилами

0
6
МОЗ замовлятиме вакцини за новими міжнародними правилами
Міністерство охорони здоров’я запроваджує нову міжнародну методику розрахунку потреби вакцин, розроблену спільно Всесвітньою організацією охорони здоров’я та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ).

Таке рішення було ухвалено у середу Кабінетом міністрів України, -пише ЗІК з посиланням на прес-службу Міністерства охорони здоров’я.

«Нова методика розрахунків передбачає створення 25%-го буферного запасу вакцин. Резервні обсяги зможуть забезпечити безперебійний процес імунізації населення, що вкрай важливо, особливо зараз, коли ми бачимо підвищення довіри батьків до вакцин і зріст рівня імунізації населення», – прокоментувала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Відповідно до нової методики збору потреби у вакцинах, буде враховуватись загальна чисельність населення, приріст населення, кількість новонароджених та інші показники. Методика дозволяє вирахувати потребу і для планових щеплень, і для посиленої імунізації. Загальнонаціональні розрахунки будуть проходити подальшу верифікацію із регіонами.

Перехід на міжнародну систему дозволить автоматизувати збір потреби у вакцинах з регіонів, що раніше відбувався «у ручному режимі», та зробити розрахунки потреби більш точними. Це дозволить підвищити ефективність використання бюджетних коштів, які щороку виділяються на закупівлю вакцин та максимально забезпечити українців необхідними вакцинами.

Запровадження нової системи розрахунку також забезпечить більш ефективне використання вакцин. Зокрема, відтепер можна буде використовувати залишки вакцин для окремо визначених груп ризику дорослого населення – медиків, вчителів, котрі найчастіше контактують з інфекціями.

Стане можливим перерозподіл лікарських засобів між регіонами у трьох варіантах: між закладами охорони здоров’я за їх погодженням, МОЗ за зверненням закладів охорони здоров’я, а також за рішенням МОЗ. Це дасть змогу регіонам перерозподіляти ліки самостійно, без втручання Міністерства, а лише з подальшим інформуванням його про зміни у кількості ліків. І навпаки, в разі критичної ситуації МОЗ зможе оперативно централізовано здійснити перерозподіл.

У 2017 році на закупівлю вакцин було виділено 397 млн грн. Всього Україна закуповує вакцини для профілактики 10 хвороб, у тому числі кору і дифтерії.
Теги: моз, вакцина
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні