--> Порошенко заявив, що критичну газову ситуацію подолали | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Порошенко заявив, що критичну газову ситуацію подолали

6
-6
Порошенко заявив, що критичну газову ситуацію подолали
Президент Петро Порошенко заявив, що критичну ситуацію, що склалася з газопостачанням в останні дні, подолано.

Про це він заявив під час зустрічі з керівництвом Укртрансгазу у суботу, 3 березня, - пише "Українська правда".

За словами Порошенка, це стало можливим завдяки тому, що було різко збільшено кількість газу, що постачається з країн ЄС.

"Критична ситуація, яка виникла з постачанням газу у зв'язку зі спробою "Газпрому" зірвати виконання контракту на постачання газу в Україну, ... вже позаду. Зараз ми маємо різке постачання газу з ЄС - з Польщі, Словаччини та Угорщини, і станом на 10:20 ситуація із забезпеченням газом стабілізувалася, весь дефіцит газу повністю покрито", - заявив президент.

"На сьогодні ми маємо стабілізовану ситуацію з газопостачанням, маємо достатньо газу у підземних сховищах, на 2 млрд кубів більше, ніж минулого року... Відбір газу зі сховищ становить 115 млн кубів на добу. Часи газового шантажу Росією вже минули, ніхто Україну на коліна не поставить", - заявив Порошенко.

Він додав, що Україна разом з тим повністю виконує зобов'язання з транзиту газу до ЄС.

"Ми повідомили усіх наших партнерів у ЄС, вони були готові і добре поінформовані, і реакція ЄК та окремих членів ЄС свідчить про підтримку України... Ще одне свідчення РФ як ненадійного постачальника - навіщо будувати Турецький потік, Північний потік-2, коли в будь-який час без будь-якого попередження можна перекривати постачання газу усьому ЄС з метою забезпечення політичного тиску", - зазначив президент.

Також Порошенко подякував українцям за національну солідарність та за те, що вони відгукнулися на звернення щодо скорочення споживання газу.

"На 25 млн. кубометрів газу Україна скоротила споживання вчора - 14% загального обсягу споживання. Це і є ознака нашої солідарності", - зазначив президент.

Разом з тим у "Нафтогазі" заявили, що cтаном на ранок суботи українська газотранспортна система повністю збалансована і працює в штатному режимі.

"Наразі падіння тиску у магістральній системі газопроводів, що виникло через недотримання "Газпромом" контракту як на постачання, так і на транзит газу територією України, повністю зупинено завдяки збільшенню обсягів імпорту газу з європейського напрямку", - зазначили у компанії.

За оперативними даними за 1 березня, до країн ЄС та Молдови було протранзитовано 257 млн куб. м, за 2 березня – 265 млн куб. м, за 3 березня –очікується 264 млн куб. м газу.

При цьому "Газпром" не поставив "Нафтогазу" 18 млн куб. м газу, за які компанія внесла передоплату, що створило критичну ситуацію з постачанням газу для споживачів України.

Також у Нафтогазі заявили, що компанія наразі досі не отримала від ПАТ "Газпром" жодних документів стосовно наміру розірвати контракти на постачання та транзит газу.

"Діючі контракти не передбачають можливості їх розірвання в односторонньому порядку", - нагадали у НАК.

Нагадаємо, у п'ятницю, 2 березня в Україні прийняли рішення про введення надзвичайного стану в галузі енергетики. Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик зауважив, що Україна в Стокгольмі виграла арбітражний суд у «Газпрому» щодо невиконання зобов’язань щодо транзиту газу через територію країни. Росія понизила тиск на вході у газотранспортну систему України.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Придумують проблему самі, а потім кажуть, що вни молодці вирішили проблему.... Аби відволікти людей від своіх афер, які роблять...дерибан прикрити! Але ж і хитрі євреї- бариги. В країні війна, а вони и ніяк
Відповісти
Ну яке він має відношення до газу,ну яке?Чому пхає ніс в усі справи,пукіним хоче бути,чи лукою.Не буде-НІКОЛИ,не допустимо.
Відповісти
Шановні журналісти, велике прохання до Вас прояснити ситуацію : якщо все так добре, то може пан Гунчик відмінить своє розпорядження "У навчальних закладах Волині через економію газу призупиняють навчання.

Про це йшлося 2 березня під час засідання антикризового енергетичного штабу в ОДА." Вчитися треба дітям, це очевидно для всіх. Що ще придумають "керманичі".
Відповісти
В Києві відмінили вже попереднє рішення - заняття в школах з понеділка, 5 березня. Надіюсь , що в Луцьку також діти підуть в школу 5 березня, а не 12 )))))))
Відповісти
з Онищенком- заговорил! на NEWS ON. Вся правда о том кто управляет Украиной и кто такой Порошенко.Народный депутат Украины VII, VIII созывов Александр Онищенко в Испании дал первое большое эксклюзивное интервью телеканалу NEWSONE, в котором рассказал об обратной стороне большой украинской политике: своих отношениях с президентом Порошенко и другими крупными политическими фигурами Украины, а также о своих скандальных “пленках Онищенко”.
Відповісти
не було ніякої кризи, вони тупо напи...іли лохам і лохи навіть повелися)
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні