Житла все більшає, ціни падають: що діється з українською нерухомістю

0
2
Житла все більшає, ціни падають: що діється з українською нерухомістю
З січня по вересень 2017 року в Україні введено в експлуатацію на 35% більше житла, ніж за аналогічний період минулого року (4 мільйони квадратних метрів).

Ціни на житло в Україні почали падати і вже наблизилися до критично низького рівня, - пише Сьогодні.

Падіння цін в НБУ пояснюють тим, що пропозиція житла зростає, а попит на квартири залишається низьким, як і платоспроможність українців.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Чим нижча ціна квартири – тим більший ризик, що недобудують, - експерт

В Києві за I півріччя 2017 року побудовано в 4 рази більше квартир, ніж за шість місяців 2016. За 9 місяців 2017 року на столичний ринок виставлено 40 тисяч нових квартир.

Але покупців на них немає. Люди не поспішають брати кредити в банках. Хтось - через низькі доходи, хтось не бажає ризикувати, враховуючи нестабільну економічну ситуацію в країні. З січня по вересень цього року люди взяли іпотечних кредитів тільки на 963 мільйони гривень. Тобто, за кредитні кошти куплено трохи більше тисячі квартир. У масштабах всієї України це мізер.

З цієї причини ціни на житло знижуються. Будівельники вже йдуть на всілякі хитрощі, щоб заманити клієнтів. Один з найпопулярніших способів - зменшення метражу. Сьогодні 53% житла, що будується - це однокімнатні квартири. Але якщо в минулому році середня площа однієї квартири в новобудові (з будь-якою кількістю кімнат) становила 65,8 кв. м., то в нинішньому - усього 62,7 кв. м.

Надлишок житла поки не створює системних загроз для фінансової стабільності. Але зростають ризики окремих забудовників і банків, які видають їм кредити, попереджає Нацбанк.

"Не варто вдаватися до радикальних заходів по обмеженню пропозиції на кшталт введення мораторію на нове будівництво. Однак потрібно підвищувати вимоги до якості нового житла і посилювати захист покупців квартир в новобудовах", - радять в НБУ.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні