З амфітеатром і скеледромом: архітектори розробили нову концепцію реконструкції луцького парку

2
1
З амфітеатром і скеледромом: архітектори розробили нову концепцію реконструкції луцького парку
Дев’ять молодих волинських архітекторів платформи «Ariva Urban» розробила нову концепцію реконструкції парку імені 900-річчя Луцька з урахуванням усіх особливостей зеленої зони.

Про це йшлося у четвер, 1 лютого, під час презентації.

Нагадаємо, раніше концепцію реконструкції парку розробив архітектор з Києва Володимир Власенко. Там мала бути дитяча зона, зона барбекю, три дитячі майданчики, точки харчування, пляж, зони релаксації на траві, фонтани, місце для проведення культурних заходів під відкритим небом, зона для любителів екстремального спорту.

Радник міського голови Ігор Поліщук нагадав, що попередню концепцію реконструкції парку представили у кінці грудня 2017 року. Після пропозицій лучан молоді волинські архітектори безкоштовно розробили іншу концепцію, яку планують затвердити на лютневій сесії.

«Ми робили повний аналіз документів: кадастрову карту, межі, взяли проектні рішення по комплексу озеленення вулиці Чорновола. Робили ми це для того, щоб нічого не пропустити. Якісна архітектура і дизайн – вирішення проблем. Зараз стан парку жахливий, але максимально треба зберегти плюси», - сказав керівник робочої групи, архітектор-урбаніст Роман Литвин.

Зону парку дещо розширять – із 18,7 гектара до 20, адже виявили території зеленої зони не передбачені генпланом Луцька. Матиме парк й окремий мінімалістичний логотип із зображенням трьох дерев.

Нині у парку існує шість входів. Проектом передбачений ще 21 вхід.

«Ми вивчали, як тренуються спортсмени, ходять люди. Вивчали, як проходи сформовані. У місті відсутнє архітектурне планування, є лише забудова. Ми плануємо правильний проект і хочемо виправити те, що є», - зауважив Роман Литвин.

У парку 900-річчя Луцька облаштують пішохідні і велошляхи без бруківки і асфальту, натомість із гравійним покриттям.


Реконструюють шість містків через Сапалаївку і створять п’ять нових. У парку створять три зони для дітей різного віку, каскадний амфітеатр для роботи та відпочинку, два громадські туалети, альпійський луг, спортивна зона з майданчиком для кросфіту, зона для подій, зокрема, конференцій.

Окрім того, з’являться у зеленій зоні екстрим-парк, три майданчики для вигулу і тренування собак, скеледром, громадський пляж.

«Ми будемо боротися за закриття каналізаційних стоків, аби в парку був гарний пляж і чиста вода», - наголосив архітектор.

Порахували розробники проекту й кількість дерев у парку, яких тут нині близько 1300, адже, на їх переконання, потрібно проводити інвентаризацію зелених насаджень, слідкувати за їх станом, додавати нові види.

Реалізувати проект зможуть не раніше, аніж за три роки.

За словами експерта Волинського центру розвитку урядування Юрія Моклиці, підходи до концепції – сучасні та прогресивні. Однак є кілька недоліків: гравійні доріжки будуть вимиватися, треба зробити парковку, подумати над доцільністю всіх зон.

«Ми передбачимо парковки лише для інвалідів і автобусів із дітьми. У зеленій зоні перший – пішохід, другий – велосипедист, а в останню чергу – транспорт», - заявив Литвин.

Архітектори «Ariva Urban» запевнили, що готові до співпраці та врахують усі пропозиції.
Теги: проект, парк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Було б досить непогано зробити човникову станцію або катамарани в 900-річчя. Ну і звичайно побільше спортивних майданчиків, хоча б одне волейбольне поле.
Відповісти
В зеленій зоні транспорту взагалі не повинно бути!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні