Таємниця замполіта: Чому Григорій Пустовіт купив квартиру «не по доходах»

13
-2
Таємниця замполіта: Чому Григорій Пустовіт купив квартиру «не по доходах»
Поки одні українці перебиваються від зарплати до зарплати, інші – знаходять можливість їздити на закордонні курорти, щороку змінювати автівки, купувати нові квартири…

Наприклад, скромний чиновник із Луцька, військовий пенсіонер Григорій Пустовіт із пенсією близько трьох тисяч трьохсот гривень, торік купив нову квартиру. Площею майже сто квадратних метрів. У новенькому будинку. Витрати на купівлю цього помешкання посадовець чемно вніс у декларацію. Та ба, офіційно заробленого у попередні роки і близько не вистачає на таку недешеву покупку.

ДИВИТИСЯ ВІДЕО: Таємниця замполіта, або Пусти, дочко, переночувати

«ЧАСОМ ЖИВУ…»

Після закінчення кар’єри військового, колишній «замполіт» луцьких льотчиків Григорій Пустовіт активно взявся за політику. Навесні 2017-го, коли після смерті міського голови Миколи Романюка Луцьку міськраду лихоманило від політичних баталій, саме Пустовіт став ключовою особою і поставив підпис на доленосному рішенні, яке віддавало керівництво в руки УКРОПу.

Від липня нова луцька влада доручила Григорію Олександровичу крісло в.о. мера. Вивчаючи декларацію нового керманича міста, журналісти звернули увагу на цікаву деталь. У 2016 році Пустовіт купив квартиру площею 97 квадратів у новобудові на вулиці Арцеулова. Як пояснив посадовець, житло придбав для доньки.

Цікаво, але щоранку Григорій Олександрович виходить на роботу саме із цієї, за його словами, доньчиної квартири. А от біля старої домівки чоловіка давно не бачили…

У гуртожитку для військових на вулиці Гулака-Артемовського родина чиновника прожила 15 років. За словами Пустовіта, саме тут він з дружиною мешкає і нині. Але сусіди стверджують інше: не бачили Григорія Олександровича іще з літа 2017 року.

«Я його дуже рідко бачу. Літом ще частіше бачив. Зараз – я не знаю. Може, він вже від міськради хату получив», – розповів один із сусідів старого помешкання Пустовіта.

То чи правду каже Григорій Пустовіт, що в новій квартирі живе донька? Чи просто посадовець має, що приховувати?

Зачекавши біля під’їзду доньчиної квартири, наш журналіст спробував розпитати Григорія Олександровича, чому йде на роботу звідси, а не з дому… Пустовіт поспішав та був вкрай небагатослівним.

«Часом живу», – пояснив Григорій Олександрович.

На запитання про гроші – теж без роз’яснень: «В мене багато доходів є за десять років».

Григорій Пустовіт купив квартиру в одній із новобудов Привокзального мікрорайону
Григорій Пустовіт купив квартиру в одній із новобудов Привокзального мікрорайону
Журналістам пояснював, що купив квартиру для дочки-студентки, однак щоранку їде на роботу саме з цього помешкання
Журналістам пояснював, що купив квартиру для дочки-студентки, однак щоранку їде на роботу саме з цього помешкання
Старі сусіди Пустовіта кажуть, що давненько його не бачили
Старі сусіди Пустовіта кажуть, що давненько його не бачили


«ЧЕСНІ» ДЕКЛАРАЦІЇ

Григорій Пустовіт і дійсно справно заповнював декларації та вписував туди заощадження – банківські і збережені в готівці.

Цікаво, що найбільше грошей на банківському рахунку Пустовіта – 779 тисяч гривень – з’явилося у 2014 році, коли він працював головою Волинської облдержадміністрації.

Але прості підрахунки заробленого і відкладеного Пустовітом, показують: для купівлі квартири не вистачає щонайменше 600 тисяч гривень!

Давайте порахуємо. На банківському рахунку Пустовіта у 2014 році було 779 тисяч гривень. У 2015 році уже залишилося 272 тисячі гривень. Відтак, на час покупки квартири з рахунку він зняв трохи більше півмільйона гривень. Якщо до цієї суми додати 147 тисяч гривень, які у 2015 році Пустовіт задекларував як заощаджену готівку, загалом виходить 654 тисячі гривень. Для купівлі квартири за мільйон і 276 тисяч гривень не вистачає половини суми.

Нову квартиру Пустовіт купив за 1,276 млн грн
Нову квартиру Пустовіт купив за 1,276 млн грн
Пустовіт справно декларував доходи
Пустовіт справно декларував доходи
Однак офіційно задекларованого ніяк не вистачає на покупку квартири за 1,276 млн грн
Однак офіційно задекларованого ніяк не вистачає на покупку квартири за 1,276 млн грн


* * *

За статтею 366-1 Кримінального кодексу України декларування недостовірної інформації карається позбавленням волі на строк до двох років.

Нехитрі підрахунки цифр у деклараціях Пустовіта чітко демонструють: чиновник ніяк не міг нашкребти офіційних грошей на новеньку квартиру у майже сто квадратів.

І цей факт може стати реальним приводом для візиту детективів з Антикорупційного бюро на новосілля до Григорія Олександровича.

Людмила ЯВОРСЬКА («Волинь24». Відділ журналістських розслідувань)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я постійно пишу,що наші вміють заробляти ВЕЛИКІ гроші.Не виняток в цьому і Гершко Пустовіт.
Відповісти
почнете так лизати дупу палиці-ще й не таке матимете
Відповісти
А який чиновник купив квартиру за свої гроші? Якби купляли за свої гроші то не перлися б на посади один поперед другого обираючи один одного
Відповісти
Вони хапають все, скоро вибори. Хто ж їх вибере? Пику наїв і " мєчтає бути мером".
Відповісти
А візьміть його деларацію за 2010 рік, коли він балатувався у депутати. Так там у нього взагалі немає заощаджень. Так де він взяв гроші за період з 2010 по 2014 рік, ніде при цьому не працюючи, а очолював парторганізацію "Батьківщина" на громадських засадах?????
Відповісти
Читаймо між рядками тексту кримінальної справи. Сьогодні судитимуть екс-заступника Рівненської ОДА Тараса Пустовіта http://vse.rv.ua/article/sogodni-suditimut-eks-zastupnika-rivnenskoi-oda-tarasa-pustovita.html. Там щось з розряду поки ще не мічених СБУ грошей у бардачку авто (на "квартиру доньки"). Це як у Тараса Пустовіта: «Слідчий в особливо важливих справах слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Рівненській області вилучив 8 000 доларів США з нашаруванням речовини, що має люмінесценцію...
Відповісти
Яке злидоття.Вже всі "порядні"чинуші мають приватні будинки і не тільки,а цей живе в багатоповерхівці і ще його "дістають".
Відповісти
Він сам себе дістав (довів) до криміналу. Ст. 366-1 КК України декларування недостовірної інформації карається позбавленням волі на строк до двох років.
Відповісти
Влітку, зі слів самої Алли Михайлівни, був влаштований для неї медовий місяць(?) в Іспанії. На це теж потрібні чималі гроші...
Відповісти
Вітаю шановне панство і «панство». На мою думку це не розслідування , а просто замовлений сюжет, стаття, для дискредитації людини. Перше, що дивує, це невігластво авторів, замполітів в ЗС України на той час не існувало. Дивує чому автори статей, сюжетів не підписались в якому статусі, віці вони були 15 років тому ( студент, учениця,учень 8-го класу щось інше) коли Григорій Олександрович проходив службу в ЗС України. Я познайомився з паном Григорієм 14 років тому. Ні разу в ньому не засумнівався. Працював під його керівництвом. Характеризую його як людину віддану справі за яку відповідає, приязне ставлення до всіх людей. Вірність , щирість, чесність - це головні риси які я побачив. Особи, які критикують Григорія Олександровича в коментарях не показують своє справжнє ім’я, бо лукаві. Не здивуюсь , що при необхідності підуть на прийом та проситимуть допомоги у вирішенні власних питань або просто невдахи . В нього була мета чесно заробити гроші на квартиру, і він це зробив. Це ганьба Державі, що звільнений в запас офіцер, живе 15 років в гуртожитку. Журналісти! Краще їдьте під МО України та питайте , чому офіцери після звільнення живуть 15 років в гуртожитках. Це людина , яка бере на себе удар і тримає його, для загального блага, це не кожному дано навіть зрозуміти. Але звичайно він не ідеальний, так як ми всі. Щодо доходів та витрат 100 % брехня. На відміну від багатьох з нас Григорій Олександрович не палить та не вживає алкоголь більше 10 років, працював на високооплачуємих посадах, збирав на квартиру, впевнений, що гроші зароблені чесно, можливо і прийшлось якусь частину позичити на купівлю квартири. Не розумію в чому взагалі проблема, що батько не може тимчасово перебувати в квартирі, яку купив для дочки? Надіюсь, найдеться ще хтось , хто не побоїться захистити чесне ім’я Григорія Пустовіта.
Відповісти
Не надійся
Відповісти
Що кажете , пане Аскольде , чи як вас там звати , але я про цього вірного , щирого , чесного замполіта знаю інше .Я сусідка сім'ї ,яка зараз розпадається через дружину пустовіта .А в тій сім'ї малолітніх діти .Це аморально ,тим більше , що колишній губернатор пустовіта це знав .
Хай тепер знають всі люди , що для нього кар'єра дорожча за сімейні цінності .

Відповісти
Григорій Пустовіт, це талановита людина. Не відомо що б було у Луцькій громаді, як що б не він. Грамотний.Абор Розсудливий. Міськрада повинна б була дати йому квартиру безкоштовно. Він заслуговуе на це. А на питання де Він взяв гроші? Відповідь одна"Кму яке собаче діло. Ра хуй свої гроші,а не чужі".
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні