Не наколядували: бюджетний провал на сесії Волиньради

4
0
Не наколядували: бюджетний провал на сесії Волиньради
«Ми не будемо працювати далі «дурачками» і приймати те, що вони хочуть. Самі по собі ми нічого не робимо. Ми вчимо їх працювати якісно!» - це був перший момент позачергової 17-ї сесії Волиньради, коли Ігор Палиця підняв голос на кілька тонів угору.

Та чи думав він, що вже за декількадесят хвилин доведеться відступати? «Якісно» попрацювати не вдалося. Бо альтернативний проект бюджету 2018 року, який готувала бюджетна комісія облради, виявився абсолютно сирим. І згодом сам же голова облради оголосив капітуляцію: депутати, які зібралися 18 грудня, аби прийняти бюджет Волині, розійшлися додому ні з чим.

Поріг Нового року волиняни переступатимуть, згадуючи політичні скандали, але не маючи кошторису на 2018-й.

Одним з перших на сесію прийшов екс-голова облради Анатолій Грицюк. Видно, ретельно готувався до обговорення бюджету
Одним з перших на сесію прийшов екс-голова облради Анатолій Грицюк. Видно, ретельно готувався до обговорення бюджету
Хоч сесія позачергова, але в залі 62 депутата
Хоч сесія позачергова, але в залі 62 депутата


«КІТ В МІШКУ», МАРИЩУК І «БАНДА ШАХРАЇВ»

Поки волинські обранці зосереджено готувалися до дебатів, внести розмаїття у депутатські будні вирішила луцька активістка Оксана Марищук. Якщо минулої сесії вона з помічником просто ходила залою з потріпаними плакатами, то цього разу вирішила …розстелити їх на підлозі перед президією.

- Я вас прошу… Зараз поліцію викличу! – спантеличено розводив руками перед Оксаною Марищук, яка старанно стелила плакат за плакатом, керівник апарату облради Дмитро Дубняк.

- Конституцію читав?! – жінка була не надто ввічливою.

Не викликав…

Дмитро Дубняк намагається вгамувати активістку з плакатами
Дмитро Дубняк намагається вгамувати активістку з плакатами


- Банда шахраїв! – натхненно продовжувала та, хоч навряд чи було зрозуміло, кого ці люди називають шахраями і за що.

Здивованим поглядом «зустрів» акцію з плакатами й голова облради. Щоправда, чомусь вирішив цим і обійтися. Пані Оксана з компанією сивочолих помічників зайняла місця в облраді. Всю сесію так і просиділа мовчки. Тому, що вона хотіла сказати своїми плакатами з набором гнівних фраз, лишилося хіба здогадуватися.

Ігор Палиця здивований, але не коментує...
Ігор Палиця здивований, але не коментує...


...Хоча позачергову сесію голова Волиньради скликав якраз через необхідність прийняти бюджет-2018, у порядку денному було ще кільканадцять проектів рішень.

Частина з них стосувалася звітів щодо виконання та прийняття регіональних програм. Ще частина – долі керівних посад у кількох обласних медичних установах. А тому з місць для запрошених за розвитком подій у сесійній залі напружено стежили не лише голови райрад, яким услід за обласним треба затверджувати місцеві бюджети, а й потенційні головні лікарі Руслан Морочковський, Юрій Малімон і Сергій Ляшенко.

У кулуарах, за звичкою, - розмови про два проекти бюджету і «кота в мішку». Політичні акценти даються взнаки: інакше у сесійній залі останнім часом бюджетні питання і не розглядають.

Валентина Касарда, депутат і директор санаторію, кожному колезі на сесії презентувала свою газету
Валентина Касарда, депутат і директор санаторію, кожному колезі на сесії презентувала свою газету


«МИ ВЧИМО ЇХ ПРАЦЮВАТИ ЯКІСНО!» - ПАЛИЦЯ

Зазвучав Державний гімн. Порожнє крісло по ліву руку від Ігоря Палиці інтригувало… Та голова облдержадміністрації Володимир Гунчик прибув за кілька хвилин.

Поки керівник обласного фонду «Власний дім» Володимир Корнейчик у кращих совєтських традиціях монотонно доповідав про результати роботи з трибуни (минулої сесії йому не затвердили звіт, бо звіту як такого й не було), обранці проводять останні «бюджетні перемовини»: скільки, куди і хто просить…

Володимир Корнейчик, голова фонду ''Власний дім'', так і не зміг пояснити, чому його фонд непрозорий...
Володимир Корнейчик, голова фонду ''Власний дім'', так і не зміг пояснити, чому його фонд непрозорий...


Зрештою, за програму «Власний дім», через яку чимало років поспіль виділяють кредити на будівництво у селах, депутати не голосують.

Головна претензія – фонд працює непрозоро, бо він нього ні журналістам, ні депутатам ніяк не добитися чіткої інформації, кому і за що – гроші. Володимир Іванович йде з трибуни ні з чим: «Ми одні з кращих в Україні…» - знічено бурмоче на ходу.

Тим часом волинські обранці не затверджують програму розвитку освіти. Ні з чим лишається і начальник управління освіти ОДА Людмила Плахотна. Правда тут - без пояснень.

Вячеслав Рубльов, лідер фракції УКРОП
Вячеслав Рубльов, лідер фракції УКРОП


Черга дійшла й до основного. Ще до сесії було зрозуміло, що частина обранців навряд чи погодяться з версією розподілу бюджету на 2018-й, запропонованою проукропівською більшістю. А «презентувати» її взявся голова бюджетної комісії Андрій Турак (Батьківщина).

Не надто впевнено він починає зачитувати, чим же відрізняється проект бюджету-2018, запропонований членами бюджетної комісії (тобто керівництвом обласної ради разом із підконтрольною йому більшістю).

«На програму енергоефективності», «на розвиток медіапростору», «на патріотичне виховання молоді»… - програму за програмою називає Андрій Антонович.

«Не виділяти», «не виділяти», «не виділяти»… Коронне – «до прийняття програми обласною радою». Наостанок: задля економії ресурсів спеціалізовану медичну бібліотеку …ліквідувати. Згодом приєднати до Волинської обласної наукової бібліотеки.

Ігор Палиця «відкриває карти».

- Ми не будемо далі працювати "дурачками" і приймати те, що вони хочуть. Самі по собі ми нічого неробимо. Ми вчимо їх працювати якісно! – нервово й голосно пояснює з трибуни.

Голова облради Ігор Палиця
Голова облради Ігор Палиця


«ДАВАЙТЕ НЕ БУДЕМО ПОЗОРИТИСЯ», - ГУНЧИК

Першим оговтується депутат Михайло Бегаль (Солідарність), він же – головний лікар Ратнівської ЦРЛ. Таке прийняття бюджету вперше за кілька каденцій на Волині, каже він. Обурюється і вердикту щодо долі комунальної установи – медичної бібліотеки, яка функціонує при управлінні охорони здоров’я Волинської ОДА і фінансується з обласної казни. За такий бюджет, зазначає Бегаль, голосувати не буде.

- Не вперше обираюся депутатом, але ще такого не бачив. Зняти, зняти, зняти… Як можна сьогодні з усіх «зняти» без пояснень, з незрозумілих причин. Як можна людей лишити без зарплати? Вибачте, що ми робимо? Я за це не буду голосувати! – заявляє за ним і Валерій Діброва(Солідарність).

Михайло Бегаль: ''За мого досвіду така ситуація з бюджетом вперше''
Михайло Бегаль: ''За мого досвіду така ситуація з бюджетом вперше''


За словами депутата Людмили Кирди (позафракційна), навіть члени комісії ці пропозиції детально не розглядали і не обговорювали.

– Я не голосуватиму за закриття медичної бібліотеки. Розумію, що зняти кошти легше всього. Як це? Ми що їх вже розрахували? – зауважила Людмила Федорівна, яка і сама недавно була головою бюджетної комісії.

Усупереч цим інтонаціям несподівано заговорив ще донедавна лідер фракції «Самопоміч» Михайло Імберовський.

– Сьогодні закликаю проголосувати за бюджет, запропонований обласною радою. Ми приймемо бюджет в частині захищених статей, а фінансувати програми будемо тільки після ґрунтовного аналізу. Хочу подякувати, що мої пропозиції підтримали. Нема ніяких проблем, якщо ми приймемо їх в січні, - зазначить тепер уже позафракційний депутат.

А Михайло Імберовський натомість пропозицію комісії підтримує
А Михайло Імберовський натомість пропозицію комісії підтримує


Ні голова облради, ні голова бюджетної комісії не знаходить, що відповісти Анатолієві Грицюку, який раптом зауважує, що, не прийнявши програму розвитку освіти і перекроївши бюджет, облрада лишила освітян без грошей на …проведення олімпіад. На частину запитань розводить руками й Ігор Никитюк, він як головний фінансист області, виявляється, окремих пропозицій в очі не бачив.

Слово бере Володимир Гунчик. Зауважує: як тільки голова облради підпише таке сесійне рішення про бюджет, він поверне його як таке, що не відповідає Бюджетному кодексу.

- Давайте не будемо позоритися. Голова облдержадміністрації отримав цей проект СЬОГОДНІ. Не можна так гратися з бюджетом! – наголошує він.

Голосувати чи не голосувати?
Голосувати чи не голосувати?
Бюджет прийняли тільки частково, решту - вкінці січня
Бюджет прийняли тільки частково, решту - вкінці січня


Капітулює зрештою сам Ігор Палиця. Він визнає, що до прийняття бюджету на 2018 рік рада – неготова. Відтак кошторис області прийняли тільки частково, проголосувавши за 380 мільйонів додаткової дотації районам, містам і ОТГ на освіту та медицину.

За решту питань порядку денного голосували практично без коментарів. Кілька звернень, кілька кадрових питань і прийняття програми «Волинькард» під завісу. Щось «сердечне» цього дня окремим волинським парламентарям, дійсно, не завадило б…

Втішеними сесійну залу залишали хіба троє волинських лікарів. Тиснули руки і приймали вітання.

Юрій Малімон від 18 грудня на три роки став керівником обласного онкодиспансеру. Сергій Ляшенко – дитячої обласної лікарні. А Руслан Морочковський очолив обласну інфекційну лікарню. Ту саму, яку його належить перетворити з обдертої клітки на щось людське і достойне.

Вітання у сесійній залі приймали хіба нові лікарі волинських здравниць...
Вітання у сесійній залі приймали хіба нові лікарі волинських здравниць...


***

«Ехо» бюджетних баталій ще довго гуляло коридорами Білого дому. Після сесії обранці зібралися на бюджетну комісію, але вкотре не дійшли компромісу щодо поділу стабілізаційної дотації.

Ігор Палиця оголосив, що до бюджету 2018-го повернуться вже після свят, в кінці січня. Тому можна припустити, що, давши чіткі вказівки своїй команді, голова облради працює уже за межами області.

Лідеру фракції УКРОП Вячеславу Рубльову спільно з головою бюджетної комісії Андрієм Тураком нічого іншого не лишається, як знову зводити «дебет та кредит» так, щоб у інших не виникало питань.

Володимир Гунчик під розлогим фейсбук-тлумаченням Михайла Імберовського, чому він закликає прийняти бюджет у редакції від 18 грудня, залишить скромний, однак багатозначний коментар: «Михайле, Ви вірно пишете, що в частині "захищених" статей. Від кого і яким методом. А взагалі, Ви останнім часом дуже змінились».

«Тільки дурні й мертві не змінюють своїх поглядів», - відповість згодом Імберовський.

…От даремно у Волиньраді зрадили колись усталеній традиції і під розгляд обласного бюджету не покликали в сесійну хоча б «Волинський хор» з колядками і щедрівками. І атмосферу розрядили б, і «Ой чи є, чи нема пан господар вдома…», з’ясувати не завадило б.

Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.

Збиралися заради бюджету, а вийшли ...одні баталії
Збиралися заради бюджету, а вийшли ...одні баталії
У сесійній залі - заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук
У сесійній залі - заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук
Голова апеляційного суду області Петро Філюк
Голова апеляційного суду області Петро Філюк
Валерій Дунайчук і Леонід Стефанович (Солідарність)
Валерій Дунайчук і Леонід Стефанович (Солідарність)
Роман Микитюк (Наш край)
Роман Микитюк (Наш край)
Володимир Бондар (Солідарність)
Володимир Бондар (Солідарність)
У холі перед сесійною радою цього дня обранцям пропонували ...передбачення. Але, схоже такого розвитку подій тут ніхто не прогнозував
У холі перед сесійною радою цього дня обранцям пропонували ...передбачення. Але, схоже такого розвитку подій тут ніхто не прогнозував



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якби Палиця не так довіряв і покладався на того Рубльова, то більше б користі було б! А то ці "діячи" разом з Тураком "намалюють" бюджет... :(
Відповісти
Якби Палиця більше довіряв Рубльову, а не Дубняку і його хазяїну, то якраз для області було б краще і робота була б якісніше і більше, а хапуг менше
Відповісти
Хіба це рада? Збір гопників, злодіїв і двієчників.
Відповісти
Чому радієте? З чого злословите? Доопрацюють той бюджет. Добре ,що поспіхом не прийняли.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні