--> Хто заробив на ремонті луцьких доріг? ЦИФРИ, ІМЕНА | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Хто заробив на ремонті луцьких доріг? ЦИФРИ, ІМЕНА

1
4
Хто заробив на ремонті луцьких доріг? ЦИФРИ, ІМЕНА
Щойно на дорогах з’являються асфальтові катки, поруч неодмінно «виростає» делегація посадовців. Показово – інспектують, на ділі – заробляють бали перед виборцями.

Адже тема ремонтів доріг – одна із найбільш вдячних для піару місцевої влади. Тому про ремонти говорять багато, «інспектують» при нагоді і без, тиражують світлини у ЗМІ, але… розповідають далеко не все. Наприклад, мовчать про те, хто саме проводить ремонти, і чому саме ці фірми. А ще – чому часто серед засновників – депутати чи родичі посадовців.

Ще одна «ремонтна цікавинка» – роботи активно проводять в тих округах, де «свій» депутат, лояльний до влади. Опозиціонерам в найкращому випадку перепадають «крихти»…

Про те, хто, де і за скільки ремонтував транспортні артерії Луцька у 2017 році – в матеріалі «Волинь24».

(Інформація підготовлена на основі фінансових звітів Департаменту ЖКГ Луцької міськради за січень-жовтень цього року, опублікованих на Державному інформаційному порталі E-Data. Тобто – аналізували гроші, а не фактично виконані роботи. Тому в матеріалі може не бути деяких відремонтованих об’єктів, якщо за них ще не розрахувалися. Або ж навпаки – у звітах є деякі авансові платежі за ремонт, який поки ще не зробили).

СТАРІ ПЕРЕВІРЕНІ І НОВІ …З МАНДАТАМИ

На ремонт луцьких доріг і дворів у січні-жовтні цього року Департамент житлово-комунального господарства Луцька уже витратив понад 86 млн грн.

Частіше – «латали» вулиці: таких об’єктів у списку – більше сотні. Деяким дорогам «пощастило» на капітальний ремонт. Приміром, вулицям Василя Мойсея, Кривий Вал, Франка, Рівненській… У звітах – проспект Волі на відрізку від Шопена до Чехова, за який уже перекинули авансові платежі. Тож, ймовірно, погода не стане на заваді відремонтувати ще цього року головну вулицю міста.

Результати щодо прибудинкових територій: усього заплатили за 40 капітально відремонтованих і чотири двори – із поточним ремонтом.

Загалом у ремонтно-дорожньому житті Луцька можна виділити такі особливості:

1. Над ремонтом більшості об’єктів працювали «дорожні» фірми з досвідом, які не перший рік мають справу із роботами за рахунок міського бюджету (ТОВ «Луцькавтодор-сервіс», ТОВ «Луцька ДПМК»).

2. З’явилося кілька нових «гравців». Приміром, фірма депутата-укропівця Сергія Балицького «Вишків-Брук», яка зайнялася міськими дорогами, чи точніше – тротуарами, лише наприкінці минулого року. Також у місто «прийшло» ПП «Ространс», що раніше більш активно ремонтувало дороги в Луцькому районі.

3. Список фірм, які за бюджетні гроші ремонтують дороги, дуже тісно накладається на список меценатів, які влітку безкоштовно облагороджували Центральний парк. Тому можна припустити, що можливість заробити із бюджету насправді є платою за «добровільну участь» у хорошій справі.

4. Комунальники пригадали, що рівні дороги потрібні не лише автомобілям, а й тим, хто пересувається на своїх двох. Відтак, почали ремонтувати тротуари і пішохідні доріжки.

5. На тротуарах і навіть в деяких дворах замість асфальту активно кладуть бруківку. Це пов’язано із рядом об’єктивних причин, таких як довговічність матеріалу та можливість легко демонтувати у разі прориву труби, проте є підстави вважати, що справжнім «стимулом» були інші моменти. По-перше, такі роботи – дорожчі, а де більші суми – більші й відсотки. По-друге, бажання дати роботу «правильній» фірми, яка працює саме з бруківкою, а не асфальтом (у тому числі, уже згадана фірма депутата – «Вишків-Брук»).

6. Якщо раніше кожен бізнесмен, який себе поважає, хотів мати власний ресторан, щоб напевне якісно харчуватися, то тепер народжується нова тенденція, пов’язана із ремонтом доріг. Бізнесмени, які мають відповідну техніку, хочуть наводити лад біля свого офісу самі. Прикладом цього є депутат Андрій Покровський і екс-обранець Андрій Разумовський, чиї фірми не ганялися за кількістю об’єктів для ремонту, а обмежилися роботами поруч із власними будівлями.

7. Ремонт в рази частіше проводять на округах «своїх» депутатів, які прихильні до влади. Але ця тенденція – тема для окремої публікації.

ХТО Ж «ГЕРОЇ»?

Над ремонтом луцьких доріг і дворів працювало 11 фірм та два підприємці. Хто ці люди?

1. «ЛУЦЬКАВТОДОР-СЕРВІС»: 46,439 млн грн
Левову частину усіх ремонтних робіт виконало ТОВ «Луцькавтодор-сервіс» – активний учасник дорожних тендерів, що має досвід будівництва навіть трас державного значення. Приміром, цього року фірма ремонтувала автодорогу Устилуг – Луцьк – Рівне, за що отримала із бюджету понад 49 млн грн, а також – частину траси Львів – Радехів – Луцьк.

У місті «Луцькавтодор-сервіс» цього року працював над капітальним ремонтом вул. Агатангела Кримського, Івана Франка, Василя Мойсея, Генерала Шухевича, Окружної, Ковельської, Рівненської, просп. Соборності і Волі (від вул. Шопена до Чехова), а також – над поточним ремонтом ряду інших вулиць. Також активно ремонтували і прибудинкові території.

Найбільші суми підприємство отримало за реконструкцію просп. Соборності (4,569 млн грн), капітальний ремонт вул. Агатангела Кримського (3,156 млн грн), вул. Рівненської (2,919 млн грн) та частини просп. Волі на відрізку між вул. Шопена і Чехова (2,913 млн грн). Із ремонту прибудинкових територій найдорожчим виявився ремонт дворів на вул. Софії Ковалевської 23, 23а і 25 (1,584 млн грн) та на просп. Грушевського 16,18 (1,305 млн грн).

Формально власником фірми наразі є Юрчук Олексій Володимирович. Фактично «Луцькавтодор-сервіс» входить до групи компаній «ЛАД» Юрія Ольхового. Він у дорожному бізнесі – ще із 90-х. Саме тоді була створена перша «дорожна» фірма – акціонерне товариство «Луцькавтодор».



2. «ЛУЦЬКА ДПМК»: 16,419 млн грн
Активно ремонтувала вулиці і двори фірма «Луцька ДПМК», загальна сума отриманих коштів – 16,419 млн грн.

Найбільше Департамент ЖКГ заплатив цій фірмі за капітальний ремонт вул. Польової (1,309 млн грн), частини вул. Полонківської від вул. Ранкової до вул. Довженка (1,198 млн грн) та поточний ремонт вул. Вишківської (1,252 млн грн). Серед «найдорожчих» дворів – на вул. Бенделіані (1,283 млн грн) та вул. Львівській 61а та 61б (967 тис грн).

У ТОВ «Луцька ДПМК» – кілька власників, найбільша частка належить волинському бізнесмену Івану Кобаку та його родичам. Серед іншого бізнесу родини Кобаків – Луцький м’ясокомбінат та кілька фірм, які займаються м’ясопереробкою і ковбасними виробами. До слова, влітку у міської влади був конфлікт із однією з цих фірм: ТОВ «Доброслав Луцьк» викидало рештки свиней та зливало нечистоти поблизу виробництва, через що навколишнім мікрорайоном ширився неприємний запах.



3. «ТРАНС-ДОР-СЕРВІС»: 5,845 млн грн
У трійці лідерів за отриманими коштами від Департаменту ЖКГ за ремонти доріг і дворів – ПП «Транс-Дор-Сервіс». Мова йде про 5,845 млн грн.

Зокрема, ця фірма працювала над капітальним ремонтом частини вул. Даньшина від перетину із вул. Львівською до дитсадка №21 (за 1,4 млн грн) та «кільця» на перехресті вул. Набережної і Шевченка (за 885 тис грн). Також – над поточним ремонтом іще двох вулиць: Винниченка (52 тис грн) і Тімірязєва (180 тис грн). Крім того, ремонтувала кілька дворів у 33-му та мікрорайоні ДПЗ.

Приватне підприємство «Транс-дор-сервіс» офіційно зареєстроване на Іщука Сергія Володимировича. Керівником цієї фірми є Віталій Ореховський, який є акціонером ПрАТ «Луцькавтодор». Крім того, підприємство має спільну адресу із групою компаній «ЛАД» Юрія Ольхового. З цього можна зробити припущення, що «Транс-дор-сервіс» також входить до цієї «дорожньої корпорації» і є у сфері впливу Юрія Ольхового.



4. «РОСТРАНС»: 4,587 млн грн
ПП «Ространс» за ремонт п’яти дворів заробило цього року 4,587 млн грн.

Зокрема, ремонтували територію між будинками 1 і 3 на вул. Польовій (1,453 млн грн), біля будинку 10 на вул. Кравчука (1,2 млн грн), між будинками 73 та 73а на вул. Львівській (1,049 млн грн).

Підприємство зареєстроване у 2002 році і не вперше ремонтує дороги за бюджетні кошти. Проте раніше активно працювало не в місті, а в Луцькому районі.

Офіційно засновник ПП «Ространс» – мешканець с. Милуші Ростислав Мокійчук.

Проте діяльність фірми пов'язують із Василем Гордійчуком - братом відомого волинського бізнесмена-будівельника Петра Гордійчука.

У публічних джерелах фірма відома не лише ремонтом доріг. «Ространс» має 30 соток поблизу озера Пісочне у Турійському районі. У 2007 році рішенням суду «Ространс» зобов’язали заплати штраф за самовільно встановлений паркан у заповіднику місцевого значення «Озерянський», а в 2013 році – знести незаконно встановлену споруду площею 20 квадратів на березі озера.

Цього літа ПП «Ространс» взяло участь у реконструкції Центрального парку у Луцьку. Згідно із повідомленнями у ЗМІ, за сприяння цієї фірми та депутата Сергія Були з’явилася алея парасольок. Нагадаємо, міська влада наголошувала, що участь бізнесменів в оновленні парку – їхня добровільна ініціатива, за яку вони не отримають жодної вигоди.

Василь Гордійчук під час ''інспекції'' ремонтних робіт
Василь Гордійчук під час ''інспекції'' ремонтних робіт


5. «БЕТОН БРУК СЕРВІС»: 3,493 млн грн
Станом на кінець жовтня варітсть робіт, які проводила фірма «Бетон Брук Сервіс» склала 3,493 млн грн за ремонт доріг.

Наразі «Бетон Брук Сервіс» ремонтує вул. Кривий Вал (отримали 2,535 млн грн). Нагадаємо, торік ця фірма займалася реконструкцією пішохідної вул. Лесі Українки, а також – вул. Крилова, де під асфальтовим покриттям виявили давню бруківку – трилінку. У зв’язку з такою знахідкою, будівельники переробили проект і виклали вулицю трилінкою.

Також «Бетон Брук Сервіс» займався ремонтом прибудинкової території біля будинку 27 на вул. Коперника та буд. 9 на вул. Світлій (за 1,149 млн грн). До слова, це – поблизу офісу будівельної компанії «Інвестор», що має спільних власників із «Бетон Брук Сервісом».

Офіційно ТОВ «Бетон Брук Сервіс» має двох засновників: підприємців Андрія Разумовського (70% статутного капіталу) та Сергія Стрихарчука (30%).



6. «ВИШКІВ-БРУК»: 3,675 млн грн
Загалом цього року ТОВ «Вишків-Брук» заробило 3,675 млн грн і відремонтувало п’ять дворових територій і 14 тротуарів та пішохідних доріжок.

Найбільший об’єкт – двір на вул. Наливайка 10, 10а, 12 (за 842 тис грн). Іще один двір – між будинками 7,9, 9а на просп. Грушевського і будинком 16 на вул. Гулака-Артемовського «затягнув» на 777 тис грн.

Співзасновником цього підприємства є луцький депутат Сергій Балицький («УКРОП»). Цікаво, що згідно із реєстрами публічних фінансів, до старту політичної кар’єри свого власника «Вишків-Брук» не працював із «бюджетними» об’єктами. Ремонтувати дороги за бюджетні кошти почали лише із кінця 2016 року.



7. «УНІДОР СЕРВІС»: 3,655 млн грн
Цього року ТОВ «Унідор сервіс» зробило поточний ремонт на 24 луцьких дорогах. За це станом на кінець жовтня отримали 3,655 млн грн.

Найбільше коштів затягнув ремонт вул. Чорновола (635 тис грн), Марка Вовчка (613 тис грн) і кілька ділянок вул. Набережної (390 тис грн).

Засновником фірми є Микола Лисюк, який у 2004-2005 роках був заступником начальника ДАІ у Волинській області, а в 2010-2011 роках – заступником начальника УМВС в області. За тією ж адресою, що і «Унідор сервіс» (с. Рованці, вул. Промислова,8) зареєстрована інша фірма – «Торговий дім «Унідор», чиє майно фігурувало у скандалі з інтернет-борделем.



8. ІНШІ: від 95 до 843 тис грн
Суми, менші від мільйона, за ремонт доріг і прибудинкових територій отримало ще чотири фірми і два підприємці.

Павлосюк Олег Миколайович ремонтував лише один двір – на вул. Львівській, 63б і отримав за це 843 тис грн.

МП «Шлях» також за ремонт одного двору між будинками 19а і 21 на просп. Молоді отримав поки лише аванс – 406 тис грн. Засновником цієї фірми був батько директора Департаменту інфраструктури Волинської облдержадміністрації Івана Мирки.

За капітальний ремонт двох дворів – на просп. Волі 43-45 і 49 – ТОВ «Майнтім» отримала цього року 404 тис грн. Зараз власником фірми записаний Сурмик Володимир Степанович, проте до минулого року засновником був бізнесмен і депутат Луцькради Андрій Покровський. Ці прибудинкові території розташовані по сусідству із «Сіті-парком», спонсором будівництва якого є Покровський.

Поточним ремонтом семи вулиць займалося і комунальне підприємство «Луцькспецкомунтранс». За залатані дірки на вул. Героїв УПА, Гордіюк, Ківерцівській, Карпенка-Карого, Ковельській, Мамсурова і Окружній фірма отримала 144,5 тис грн.

Капітальним ремонтом вул. Марцинюка займалося ПП «Мюллер», за що отримало 103 тис грн. Власник фірми – Мельник Ігор Мирославович.

За капітальний ремонт двору біля буд. 10 на просп. Молоді підприємець Мартин Олег Дмитрович отримав 95 тис грн.



Людмила ЯВОРСЬКА (для «Волинь24»)

При підготовці використано інформацію із баз даних YouControl та E-Data
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Заробили всі
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні