За приміщення єпархії в центрі Луцька бореться ще й «Спілка воїнів АТО»

0
7
За приміщення єпархії в центрі Луцька бореться ще й «Спілка воїнів АТО»
У Луцьку за приміщення в центрі міста, що знаходиться у пам’ятці архітектури національного значення, борються Волинська єпархія УПЦ КП, видавництво «ІНІЦІАЛ», «Спілка воїнів АТО Волині» і «Спілка капеланів Волині».

Про це йшлося сьогодні, 12 липня, під час прес-конференції.

Депутат Луцької міської ради Павло Данильчук зауважив, що склалася непроста ситуація навколо приміщення у колишньому монастирі Бернардинів, що на Волі, 2. Із 90-х років там знаходились патріотичні організації, які очолював нинішній директор видавництва «ІНІЦІАЛ» Віктор Федосюк. Там розташоване й Козацьке стрілецьке братство. Видавництво допомагало друкувати поліграфічні матеріали у нелегкі часи під час Помаранчевої Революції, Майдану, одним із перших допомагало воїнам АТО з амуніцією.

«На жаль, останнім часом виникають непорозуміння з керуючим Волинської єпархії УПЦ КП Михаїлом, який хоче «стравити» патріотичні організації. Ми не розуміємо, чому це робиться. Після останнього скандалу, коли семінаристи хотіли викинути видавництво, нині хочуть зіткнути лобами ще й учасників бойових дій», - розповів обранець громади.

За словами директора видавництва «ІНІЦІАЛ» Віктора Федосюка, коли приміщення на Волі, 2 у 90-х роках «відвойовували» у Московського патріархату для Київського, то не думали, що це рішення колись викличе протидію.

«Ця протидія стала квінтесенцією інтриганства з боку Михаїла. У приміщенні зареєстроване ще й Козацьке стрілецьке братство. На це саме приміщення з’являється аналогічний нашому договір зі «Спілкою воїнів АТО», - зауважив він.

У видавництва є договір з Волинською єпархією УПЦ КП, відповідно до якого воно орендує приміщення і натомість надає поліграфічні послуги, зокрема, верстку та макетування газети «Єпархальні відомості». Раніше «ІНІЦІАЛ» зробив там капітальний ремонт, а нині сплачує за комунальні послуги 300 м кв, причому займає 80 м кв.

«У договорі зі спілкою йдеться про виконання якихось економічних обов’язків. Це підтверджує те, що нас хочуть посварити. Договір заключено на 1,5 місяці. Серйозні договори на 1 місяць не заключаються», - повідомив Віктор Федосюк.

Він зазначив, що воїни АТО пітримали видавництво та Козацьке стрілецьке братство: було зібрано близько 15 підписів представників організацій «атовців» щодо недопущення захоплення приміщення.

«Спілка під керівництвом Серватовича вручила мені попереджнння, щоб звільнити приміщення за 10 днів. Чому не звертається Михаїл? Це ще більше підтверджує рейдерське захоплення приміщення», - додав директор «ІНІЦІАЛУ».

Окрім того, ОДА провела перевірку стосовно встановлення суб’єктів господарювання, які використовують державне майно на проспекті Волі, 2. Виявили, що приміщення, зокрема, надають кав’ярні «Coffee room», котра «організовує обіди для паломників» про які ніхто не знає.

«Мені дуже прикро, що одна з найпотужніших ветеранських організацій і «Спілка капеланів Волині» стали причетними до таких подій. Це чисто господарський спір, який має вирішуватися у правовому полі. Підключати спілку сюди – неправильно. Треба не допустити захоплення приміщення. Такої думки дотримуються дуже багато організацій бійців АТО. Ця ситуація може призвести до першого на Волині реального протистояння учасників бойових дій», - сказав ветеран «Айдару» Андрій Омельчук.

Директор «ІНІЦІАЛУ» наголосив, що у цій справі не йдеться про боротьбу з церквою. Нині у видавництві спільно з воїнами АТО, депутатами готують лист обурення про ситуацію, що склалася, патріарху Філарету.

Нагадаємо, Філарет розпорядився виселити видавництво з приміщення Волинської єпархії.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні