--> Чи піде Луцькрада на перевибори: думки експертів | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Чи піде Луцькрада на перевибори: думки експертів

4
0
Чи піде Луцькрада на перевибори: думки експертів
Опозиція у Луцькій міській раді протягом року спільної роботи із Миколою Романюком була хоч і сильною, але – тихою. Попри наявність 15 депутатів, УКРОП з міським головою та його командою серйозно не «воював»…

А от після смерті Миколи Ярославовича ситуація кардинально змінилася. Настільки гострого протистояння за владу у місті Луцьку ніхто і не чекав.

Секретар міськради Юлія Вусенко, яка мала б стати в.о. мера, двічі робила спробу зібрати депутатів, щоб дотриматись формальності: визнати факт припинення Миколою Романком повноважень, проте більшість депутатів так і не зібралася. Під час другої невдалої спроби депутати самі заговорили: а може час саморозпуститися?

Першим таку думку озвучив Микола Яручик, і колеги одноголосно його підтримали, навсібіч роздаючи коментарі журналістам про готовність йти на нові вибори. Більше того, про готовність звернутися до Верховної Ради з проханням позачергових виборів заявив і волинський губернатор Володимир Гунчик, який згідно із законодавством має такі повноваження.

Що це – лицемірні загравання перед виборцями чи реальний намір поступитися депутатськими кріслами людям, які будуть більш спроможними до компромісів, домовленостей та ігнорування політики на користь господарського життя міста? Наскільки вірогідною є перспектива позачергових виборів депутатів Луцької міської ради?

За коментарями видання «Волинь24» звернулося до політологів та громадських активістів.


* * *

Михайло НАХОД, політолог: В політичному житті України немає нічого неможливого. Але якщо реально подивитися на ситуацію, то ймовірність позачергових виборів депутатів Луцької міської ради не є надто високою. В першу чергу через те, що до таких виборів ніхто не готовий.

Швидше за все, що після якогось тривалого «паралічу» міськради депутати все-таки до чогось домовляться, або проведуть засідання без головування секретаря ради. Це буде нести серйозні іміджеві втрати для тих, хто таке спробує зробити, але законодавчих перепон для цього немає. Тому такий варіант теж можливий.

Думаю, в будь-якому випадку, вибори не надто суттєво вплинули б на розклад сил у міськраді. Провідні партії десь би зберегли свої позиції – хтось би трохи втратив, хтось – додав, але особливо ситуація не змінилася б.

Важко гадати, який би був формат більшості – чи проУКРОПівська, чи антиУКРОПівська, але провідні політичні сили знову мали б представництво в міськраді.

* * *

Ігор АЛЕКСЕЄВ, громадський діяч: У відсотковому відношенні я припускаю, що позачергові вибори можливі десь приблизно 50 на 50. Тим людям, які зараз «бодаються», якоюсь мірою це вигідно. Питання в тому, наскільки це можливо законодавчо і наскільки таке рішення політичних керівників підтримають самі депутати. Адже вони якраз мають шанси не потрапити в раду знову. Декларувати «дайош вибори» – це одне, а реально підтримати таке рішення – інше.

Чи буде нова рада з новими політичними гравцями і серйозно зміниться розклад у раді? Не думаю. Рада буде знову поляризована між тими самими гравцями – тобто, Президентом та Ігорем Палицею. Можливо, будуть інші прізвища. Можливо, в когось збільшиться-зменшиться кількість депутатів, але в результаті будемо мати те ж саме.

Суттєвий важіль впливу на вибори – адмінресурс, який і в Україні, і в Луцьку завжди працював. Чому, власне, зараз і відбувається боротьба за владу між політичними опонентами. Фактично, це – боротьба за контроль над цим адмінресурсом, який потім допоможе побудувати гарний майданчик для перевиборів депутатів. І та сторона, яка на час виборів буде контролювати крісло мера, однозначно буде мати преференції.

Думаю, якщо робити вибори мера окремо і вибори мера разом із перевиборами депутатів, різниця у результатах буде суттєвою, відсотків навіть на 30. Якщо спершу переобрати мера і за якийсь час йти на вибори депутатів, то можливий момент дискредитації нового мера, інші нюанси. Але різниця однозначно буде.

* * *

Михайло ШЕЛЕП, громадський діяч: Про самі перевибори говорити складно, тому що на сьогоднішній день це можливо через єдиний механізм – подання голови облдержадміністрації до Верховної Ради. Чесно кажучи, я мало вірю в те, що Гунчик піде на такий крок, попри те, що він зробив таку заяву. Об’єктивно кажучи, політична сила, до якої він має стосунок, має дуже слабкі позиції. Тому позачергові вибори стануть суттєвим послабленням команди Президента в Луцькій міській раді. А відтак – послабленням впливу «Континіума» і Гунчика на міськраду.

Тому, якщо оцінювати шанси, чи відбудуться такі вибори, моя версія – один до трьох.

Багато залежить і від того, коли ці вибори відбудуться і від гравців. Я прогнозую, що все-таки УКРОП візьме більшість, тому що вони мають фінансові та організаційні можливості. «Солідарність» суттєво втратить, тому що не має лідерів і їхня репутація зараз сильно похитнулася. Такі партії як «Батьківщина» – виїдуть на всеукраїнському рейтингу. Не знаю, що з «Самопоміччю», але мені здається, що їхні позиції будуть слабшими. Стосовно Радикальної партії теж не впевнений, бо на рівні міста їх практично не чути. Також не певен, чи «Свобода» підтвердить той результат, який має. Можливо, хтось зайде з нових структур. Думаю, «Народний контроль» підтвердить, а можливо і посилить свої позиції.

* * *

Сергій РИЖКОВ, громадський діяч: Усе насправді залежить не від мого бажання, а від позиції голови ОДА Володимира Гунчика. Якщо він проявить силу волі і зробить це, то я таке рішення дуже підтримую.

Насправді, думаю, що позачергові вибори нічого сильно в міській раді не змінили. Але справа не в тому. Я переконаний, що завжди треба рухатися вперед. А від цих депутатів, яких ми зараз маємо, уже зрозуміло, що ніякого руху вперед не дочекаємося. Ми тільки ще чотири роки будемо топтатися на місці.

Я – не про політичні сили. Бо в кожній партії – я лише про одну сумніваюсь – але в більшості партій, якщо пройдуть зовсім інші люди, то вони будуть старатися працювати і тоді, можливо, будуть зміни. Бо насправді все залежить не від партій, а від людей.

Я як підприємець підтримую ідею одночасних виборів мера та депутатів. Це буде фінансово правильно, бо місто зекономить суттєві гроші.

* * *

Назар РОМАНЮК, громадський діяч: Той факт, що депутати міської ради ігноруюють сесійні засідання Луцької міської ради значно підвищує ймовірність того, що перевибори депутатського корпусу все ж таки можуть відбутися. Якщо депутати не можуть досягнути компромісу і місто фактично не має змоги вирішувати господарські питання, тоді перевибори – гідний вихід із ситуації.

Особисто я переконаний, що проведення перевиборів депутатів до Луцької міської ради дасть змогу саме молодим та перспективним активістам отримати мандат, адже емоційна хвиля після Революції гідності уже минула і люди уже реально усвідомлюють, що відбувається. Лучани як ніколи мають бути тепер відповідальними у виборі представників власних територіальних округів у органах місцевого самоврядування та – майбутнього міського голови, адже усі ми мали змогу спостерігати як частина депутатів зрадили власним виборцям та політичній силі, продавшись.

На мою думку, перевибори ради ніяким чином не вплинуть на результати майбутніх виборів міського голови. Хіба що більше перспективних потенційних кандидатів на Луцького мера скористаються своїм шансом, адже працювати з теперішньою радою, м'яко кажучи, важко, на сьогоднішній день взагалі нереально.

* * *

Олександр НОВОСАД, політолог: Коли немає в.о. міського голови і не відбуваються сесії, зрозуміло, що природній сценарій – запустити перевибори міської ради. Припускаю, що нинішній раді все ж вдасться домовитись, тому мої прогнози стосовно позачергових виборів – 50 на 50.

Якщо такі вибори все ж відбудуться, думаю, кандидатів буде дуже багато. Значно більше, ніж коли б місцеві вибори відбувалися скрізь. Можливо, будуть кандидати не з Луцька.

Серйозних розрахунків, яким міг би бути розклад у майбутній раді, наразі ні в кого немає. Є велика ймовірність, що окрім партій, які зараз мають представників в Луцькраді, 5-тивідсотковий бар’єр спробують взяти нові політичні сили.

Зрозуміло, що УКРОП знову мав би взяти багато мандатів, бо вони вміють працювати, знають, як «вистрілювати». У них фактично по тижнях відпрацьована виборча кампанія – що за чим. Чи набере Блок Порошенка той самий результат – це під питанням. Так само «Батьківщина» не зрозуміло, який результат покаже саме Луцьку. В Україні і в області у них результат – ніби нічого, але в Луцьку в них дуже пересікається електорат з УКРОПом. В першу чергу це – соціально незахищені верстви населення.

Традиційно в Луцькраду потрапляло 5-7 партій, тому не думаю, що і цього разу буде більше. Край – 8.

Також не треба забувати, що коли були місцеві вибори, всі говорили про адміністративно-територіальну реформу, бо до серпня заплановане добровільне об’єднання громад, а далі Верховна Рада буде приймати рішення. Тому теоретично вибори до Луцькради однаково найближчим часом мають відбутися.

* * *

Оксана ЯРОШ, політолог: Коли ми обирали депутатів міської ради в 2015 році, вже тоді вели мову про те, що обираємо на два роки. Задумка і політична воля на той момент була такою, що ми обираємо на цей короткий термін, змінюємо норми Конституції, після процесів децентралізації, одразу з новими повноваженнями, будемо наново обирати весь корпус місцевих рад.

Якщо ця політична воля ще десь бродить, тоді можна було б дійсно одночасно провести вибори і ера, і ради. Але біда в тому, що наша політика розвивається не за закономірностями і не за тенденціями, а за кулуарними домовленостями. Тому очікувати, що це буде швидко – думаю, не варто. Можливо, ці всі процеси варто чекати на осінь.

Наша владна верхівка розуміє, що зараз – не час її популярності, і якщо проводити вибори восени – результати будуть для них непривабливими. Тому всі ці процеси зависли, і коли прискоряться – не зрозуміло.

Але якщо виберуть міського голову влітку, чи депутатський корпус, це буде тимчасовим. Бо по плану однаково має відбутися конституційна реформа і місцеві вибори будуть раніше, ніж через п’ять років, і знову доведеться вибирати.

Думаю, в будь-якому випадку ситуація в міськраді суттєво не змінилася б. Можливо, трохи посилили б свої позиції деякі партії, які не подолали бар’єр і зараз не представлені в раді, але за цей час гарно себе зарекомендували. Тому вважаю, що принципових змін не буде, але новинки в раді точно будуть.

Дуже б хотілося, щоб у нас на рівні міста хоч трохи діяла система стримування і противаг. Якщо обласна рада підконтрольна одній партії УКРОП, то в міській раді не хотілося б теж. Тому що мусить бути баланс. Бо коли всі ради покриті однією партією, це недобре ні для міста, ні для громади. Бо рішення не обговорюються, а приймаються суцільним «одобрямсом». І в цьому я бачу великий ризик.

* * *

Олександр НІКОЛАЙЧУК, громадський діяч: Ситуація складається так, що ні одна, ні інша сторона не хочуть домовлятися і знаходити точки порозуміння. Але разом із тим, навіть після виборів у раді мало що зміниться. Розклад сил приблизно таким і залишиться.

Хоча особисто я виступаю за те, щоб вибори відбувалися хоч кожен рік. З огляду на те, що у нас є певні політичні сили, які «засівають» виборців, встановлюють лавочки-майданчики, нехай це роблять щороку. Це – напівжартома, але в цьому є доля правди.

У нас в місцеві вибори серйозно вплутується політика. З іншого боку, було б дуже добре, якби в результаті ми отримали паритет сил. Тобто – в одні руки не можна віддавати той чи інший регіон України. Ми бачимо яскравий приклад Донецької і Луганської областей, де були свої «папіки». Так само щось подібне є на Закарпатті, де влада беззаперечно належить одній групі людей. Я би не хотів, щоб і Волинь стала маленьким князівством.

Коли є кілька сил, які між собою борються, сперечаються і підштовхують одна одну – в кінцевому результаті виграють люди. Тобто принцип стримування і противаг дуже добре діє: одні одного контролюють, не дають змоги «чудити» і заставляють працювати.

Людмила ЯВОРСЬКА («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ЩО ВИ ,хлопці , так носитесь з УКРОПОМ ? Він в бунтівному Луцьку не надовго .................
Відповісти
Да...Лууьк Дуже бунтівний...одні СВИНОПАСИ. ...
Відповісти
Крім пані О.Ярош всі луцькі "авторитети". Думають ніби то їхня думка має великий вплив на лучан.
Відповісти
Поцікавтесь долею одеського фонду «Только Вместе» .
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні