«Ти чого тут знімаєш?..»: ТОП-5 «наїздів» на журналістів

0
3
«Ти чого тут знімаєш?..»: ТОП-5 «наїздів» на журналістів
Головною подією вівторка 30 серпня у Луцьку став прикрий випадок із порушником правил дорожнього руху. Затриманий патрулями водій не лише гостро висловлювався на адресу правоохоронця, а й накинувся з кулаками на журналістів, яких патрулі запросили у рейд.

Лучани активно обговорюють цей випадок. Хтось вважає, що пряма зйомка хамської поведінки допоможе поліції провчити порушника і його прикладом дати урок іншим дорожнім горе-героям. Інші ж навпаки – скептично зауважують, що з таких чоловіків на солідних «бехах» – як із гуся вода.

Тим часом видання «Волинь24» наголошує, що в Україні за перешкоджання роботі журналістів передбачена кримінальна відповідальність, а також пропонує пригадати найбільш резонансні справи, в яких героями стали працівники ЗМІ та «скромні» лучани, які вперто не хотіли потрапляти в об’єктив телекамер та фотоапаратів.

СКАЖЕНИЙ ОРГАНІЗАТОР КОНЦЕРТІВ
В серпні 2015 року журналістку газети «Хроніки Любарта» Ірину Качан прогнали із концерту гурту «Скрябін». Готуючи репортаж, дівчина перед концертом вирішила розпитати відвідувачів пр. Кузьму, а також – сфотографувати їх. На фотоспалах миттєво зреагував організатор концерту – Петро Онисько. Він підбіг до журналістки, в агресивній манері заборонив зйомку і прогнав з концерту.

«На мене накидається скажений організатор і вже агресивніше забороняє мені працювати. «Я вас не знаю, я вас не акредитовував, це приватний захід, йдіть звідси! Вже!» Я намагаюся заперечити, та він навіть не слухає, а дістає телефон і фоткає моє обличчя, ніби піймав даішника-хабарника та ще й п'яним... Потому фоткає ще й посвідчення» – розповіла через Фейсбук про інцидент Ірина. Журналістка залишила захід, оскільки, за її словами, «від несподіванки і дикого хамства у мене просто віднімає мову».



ТАЄМНІ УНІВЕРСИТЕТСЬКІ ВИБОРИ
Журналіста інформаційного агентства «Четверта влада» Юрія Горбача прогнали із виборів ректора луцького «політеху» у червні 2015 року. Після закінчення голосування журналістів попросили вийти з аудиторії, де мав відбуватися підрахунок голосів.

Члени виборчої комісії посилалися на внутрішньо університетське Положення про вибори ректора ЛНТУ. Натомість журналіст викликав міліцію. Медіа-юрист Інституту масової інформації Максим Ратушний кваліфікував таку поведінку, як перешкоджання роботі журналістів: «До підрахунку голосів допускалися представники МОН, кандидатів та громадськості. Тому умисне створення перепон для журналістів на шляху до опрозорення виборчого процесу ректора можна розцінювати як перешкоджання, оскільки належної аргументації такого рішення представниками вишу не було наведено».

НЕЛОЯЛЬНИЙ МАГАЗИН
Журналістам телепрограми «Народний контроль», що виходить на телеканалі «Аверс», забороняли зйомку у супермаркеті «Сільпо».

У червні 2014 року знімальній групі заборонили фото та відеозйомку у супермаркеті мережі, що в приміщенні універмагу. До магазину не пустили журналістку Віру Шевчук та операторів Нелю Прокопчук і Миколу Гусара. В іншому супермаркеті «Сільпо» по вулиці Кравчука, 23, журналістів теж не пустили усередину магазину і заборонили знімати. Працівники ЗМІ наголошували, що журналісти у громадському місці мають право вести зйомку, а охоронці та адміністрація переконували, що – ні, бо територія магазину – приватна.

Прес-служба «Сільпо» пізніше роз’яснила, що для зйомок на території супермаркету журналісти мають подати запит і отримати дозвіл. Як повідомив у себе на сторінці у Фейсбук автор і ведучий цієї програми Андрій Лев, перешкоджала не просто охорона, а й уся адміністрація, мотивуючи, що це приватна територія... Таку ж відповідь журналісти отримали від особи, яка відповідає за зв’язки з громадськістю по мережі «Сільпо».

Адвокат Віталій Шестерін підтвердив позицію журналістів: жоден законодавчий акт не встановлює будь-яких обмежень стосовно проведення фото чи відеозйомок в супермаркеті. «Більше того, якщо ця група належить до журналістів, то можна ставити питання про перешкоджання їх професійній службовій діяльності», – зазначив Шестерін.

До слова, у сюжетах «Народного контролю» – чимало випадків, коли знімальній групі перешкоджають працювати.



КРАПКА У СУДАХ
У квітні цього року Волинський окружний адміністративний суд заборонив журналістці Громадського радіо Волині Ірині Мусій (яка підписує тексти як Аріна Крапка) здійснювати аудіозапис та фотозйомку під час судового засідання у Луцьку. На судовому засіданні розглядалася справа про поновлення на посаді екс-начальника Маневицького райвідділу поліції Анатолія Близнюка, який не пройшов атестаційну комісію.

Згідно із чинним законодавством, в судовому засіданні можна використовувати портативні засоби, в тому числі і диктофон, без дозволу суду. Цим правом і намагалась скористатись журналістка.

У свою чергу, адвокат екс-начальника Маневицького райвідділу Печенюк сказав, що за таке «по судах» затаскає: «Але якщо використаєте, я вас по судах затаскаю».

Журналістка звернулася до поліції із заявою про перешкоджання журналістській діяльності, проте правохоронці не побачили у ситуації ознак кримінального правопорушення. «Те відчуття, коли ти розумієш, яка безглузда, жорстока та всеперемагаюча несправедливість навколо та не можеш здаватися», – прокоментувала у соцмережах ситуацію журналістка.

«ВИЧИСЛЯЛИ» МОСКАЛІВ
Заважали журналістам працювати і в волинській філії ДП «Український державний центр радіочастот». Працівники «Аверсу» в грудні 2014 року взялися перевіряти оприлюднену в соцмережах інформацію про керівництво цієї організації. Зокрема, той факт, що дружина і діти керівника волинської філії Сергія Петрова є громадянами Російської Федерації.

Журналістка Дар’я Тимошкова разом із оператором Рустаном Щербачуком вирушили до філії Центру і відразу ж наштовхнулися на перепони. З будівлі вийшов чоловік, який назвався юристом та у грубій формі почав випроваджувати журналістів. Він повідомив, що підприємство ліквідовується. Також, розповіла журналістка, до них вийшов Сергій Петров, однак затримався ненадовго.

Після інциденту керівництво «Аверса» звернулося до прокуратури щодо перешкоджання журналістській діяльності. Було розпочато кримінальне провадження, однак справу закрили. За словами Дарини Тимошкової, її жодного разу не викликали на допити і про закриття справи теж не повідомили.



За матеріалами волинських інтернет-видань підготувала Людмила ЯВОРСЬКА
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні