За місяць на Волині можуть об'єднатись 8 громад

0
4
За місяць на Волині можуть об'єднатись 8 громад
Цього року на Волині може з’явитись ще 8 об’єднаних громад, загалом же адміністративну реформу сподіваються завершити у 2018 році.

Про це «Волинь24» розповів директор Офісу реформ у Волинській області Анатолій Пархом’юк.

Чоловік каже, що 8 громад можуть об’єднатись ще до середини серпня.

Зокрема, в Люблинецькій громаді (Ковельський район) у вересні відбудуться вибори, подання щодо виборів у Поворській громаді (Ковельський район) відправлені до ЦВК. Також наразі затверджується об’єднання громад Дубової (Ковельський район), Прилісної (Маневицький район), Павлівської, Поромівської та Литовезької громад (Іваничівський район), Княгининівської громади (Луцький район).

«Якщо ці громади встигнуть пройти процедуру об’єднання до 15 серпня, вони можуть отримати допомогу з державного бюджету у 2017 році. В іншому ж випадку громада житиме за старим бюджетом», - наголошує експерт.

У разі вчасного об’єднання вже наступного року громади можуть отримати нові бюджети, а також допомогу від держави на розвиток інфраструктури. Розмір цієї субвенції залежить від розміру території громади, а також кількості населення.

Для прикладу, Устилузька громада отримала з бюджету близько 10 мільйонів гривень, Велицька – 5 мільйонів, Смолигівська – 2.
Цікаво, що ця допомога виділятиметься щорічно протягом 5 років, далі ж громади повинні заробляти на себе самостійно.

Наразі створені Устилузька, Зимненська (Володимир-Волинський район), Голобська, Велицька (Ковельський район), Смолигівська (Луцький район) та Шацька громади.

В перспективному плані, затвердженому на сесії обласної ради, передбачено 74 громади. Водночас Кабмін погодив лише 52, а в області наразі розглядають 72 громади, але в майбутньому їх кількість може ще зменшитись.

Анатолій Пархом’юк наголошує, що насправді процес об’єднання відбувається досить швидко та ефективно, адже в інших країнах він триває десятиліттями.

«На 2018 рік ми можемо вийти з критичною масою об’єднаних громад, які потягнуть за собою інші. Тоді Верховній Раді нічого не залишиться, як погодити адміністративну реформу», - каже очільник Офісу реформ.

Зауважимо, що за законом, громади повинні отримати усі повноваження відразу після об’єднання, але на практиці це втілити неможливо через те, що не всі об’єднуються одночасно. Відтак за деякі сфери все ще відповідають райони.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні