18 січня - Афанасіїв день: що потрібно зробити, щоб біди обійшли стороною

0
18 січня - Афанасіїв день: що потрібно зробити, щоб біди обійшли стороною
18 січня за новим церковним календарем православні згадують святителя Афанасія Великого, архієпископа Олександрійського. У народному календарі - Афанасіїв день.

Про це пише УНІАН.

Про що говорять прикмети на 18 січня
- вранці сніг - буде гарний урожай хліба та гречки;
- мало снігу - буде мало ягід і грибів;
- на небі багато зірок - до врожаю пшениці та гороху.

У народному календарі 18 січня - свято Опанасів день, або Опанас Ломонос. Так його прозвали тому, що зазвичай цього дня був сильний мороз, говорили: "Афанасій Ломонос - бережи свій ніс".

Що не можна робити 18 січня
- конфіктувати, особливо з близькими;
- відмовляти в допомозі;
- засуджувати і пліткувати.

Народні прикмети не радять цього дня вінчатися і справляти весілля - вважається, що шлюб буде недовгим. Не варто починати нові справи і переїжджати на нове місце - це невдалий для цього час. Також намагалися цього дня не хрестити хлопчиків, побоюючись, що вони почнуть хворіти, хоча Церква не забороняє проводити таїнство хрещення.

Що можна робити 18 січня
Цього дня можна піти до храму, а якщо немає такої можливості, то помолитися вдома. Святого Афанасія просять про прощення гріхів, настанову на шлях істинний, здоров'я, допомогу в боротьбі з епідемією, благополуччя, смиренність і терпіння. Також святому моляться про вирішення будь-яких питань, пов'язаних із вірою.

За старих часів існувала традиція на Афанасія обходити дім зі свічкою і молитвою - так захищали його від усього недоброго. День вважається невдалим для весілля, але хорошим для сватання.

18 січня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем у Афанасія, Сергія, Миколи, Володимира, Вольдемара, Олександра, Михайла, Кирила, Дмитра, Максима, Євгена, Іларіона, Омеляна, Оксани, Ксенії, Марії.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні