13 листопада - Іоанна Златоуста: категоричні заборони на сьогодні

0
13 листопада - Іоанна Златоуста: категоричні заборони на сьогодні
Православна церква України 13 листопада за новим стилем вшановує пам'ять Константинопольського архієпископа Іоанна Златоуста.

Про це пише УНІАН.

Наші предки в народне свято 13 листопада мали незвичайну традицію - ліпили вручну вареники і пельмені. На вулиці вже ставало холодно і сиро, дороги через бруд ставали непрохідними, а сільськогосподарські роботи закінчилися. Людям нічим було зайнятися на вулиці, тому вони ліпили вареники і пельмені всією сім'єю. Частину виробів відразу варили і з'їдали, а решту заморожували на зиму.

Популярні в українців були ворожіння на варениках. Під час ліплення вареників додавали особливі начинки, які символізували різні речі. Наприклад, сіль - гіркота, цукор - радість, монетка - багатство, горох - відпочинок, огірок - здоров'я. Кому яка начинка дістанеться, така доля і буде у людини.

У свято 13 листопада на вулицю люди намагалися не виходити. Вважали, що в цю дату на вулиці дмуть сильні вітри, які можуть принести хворобу людині і продути спину. За давнім віруванням в день Златоуста всі рослини припиняють рости і впадають в сплячку.

За старим стилем церква 13 листопада згадує ченців Києво-Печерського монастиря Спиридона і Никодима. Це народне свято здавна вважається вдалим для мисливців і рибалок. А власники курей в цей день різали птахів на м'ясо. Для міцного здоров'я в цю дату потрібно з'їсти блюдо з курки або випити курячий бульйон.

Що не можна робити 13 листопада
Без потреби в цей день небажано виходити з дому.

Невдалий день для працевлаштування та пошуку нової роботи. Також в цей день не варто сперечатися з колегами, інакше відносини будуть зіпсовані надовго.

Не даруйте і не приймайте в подарунок взуття і нижню білизну в цей день. Якщо вам піднесли такий подарунок, то дайте дарувальнику символічну плату.

Хороший сон в ніч з 13 на 14 листопада краще нікому не розповідати, інакше він не збудеться. А про кошмар краще навпаки розповісти.

Прикмети погоди 13 листопада
Іній і дощ в цей день віщують хороший урожай в наступному році.
Ворони голосно каркають - до відлиги.

Дим від багаття стелиться над землею - до потепління, піднімається вгору - до морозів.

Якщо у рибалки в улові вся риба дрібна, то зима буде теплою і мокрою.

Ясна і сонячна погода віщує похолодання і дощі в найближчі дні.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні