У ПЦУ пояснили слова митрополита, який сказав, що влада «вигадує» війну

0
У ПЦУ пояснили слова митрополита, який сказав, що влада «вигадує» війну
Слова митрополита Чернівецького і Буковинського Данила вирвали з контексту і подали саме так зумисне. Найперше це розігнали проросійські канали. Насправді владика мав на увазі, що влада під приводом війни забороняє будь-які збори для вірян.

Про це у коментарі для Еспресо.Захід розповів священник Чернівецької єпархії ПЦУ Роман Грищук.

Він додав, що такі небезпечні, вирізані відео грають лише на руку кремлю і представникам московського патріархату в Україні.

"Не було такого, що начебто в ПЦУ не визнають, що це війна. Це маніпуляція і на неї все ще ведуться. З тікотоку залетів саме цей короткий уривок, що начебто "влада вигадує війну", – зазначив священник.

Отець Грищук наголосив, що про ставлення митрополита Данила до війни говорять його вчинки – він щодня збирає гроші, освячує машини і благословляє хлопців. А трактування його слів ворожими агентами нічого не каже про справжню позицію владики.

"Мова йде про війну, як причину для заборони йти хресними ходами, чи збиратись на багатолюдні молебні. Бо якщо московський патріархат йде і не зважає на рекомендації та вимоги держави, то ПЦУ мусить на це реагувати. Це забирає у нас можливість розвитку і автоматично, я би навіть сказав, гальмує розвиток України. Якщо ми з людьми не зберемось на молитву чи на збори, то ми й не закінчимо з московським патріархатом", – пояснив Роман Грищук.

Він додав, що найактивніше цей ролик у своїх пабліках поширюють росіяни.

"Якщо послухати абзац вище, чи абзац нижче, то зрозуміло, що мова йде про обурення тим, що влада забороняє проводити молебні і зібрання парафіян, мотивуючи заборону війною. Московський патріархат на ці заборони не звертає увагу, вони проводять хресні ходи, а з усіх покарань лише один з організаторів просто сплачує штраф у 250 гривень", – додав духівник.

Він також розповів про недавній випадок у Сокирянах, коли правоохоронці перешкоджали молебню біля пам'ятника борцям, які полягли за Україну.

"Тут не варто плутати грішне з праведним. Ми не йдемо херсними ходами, не проводимо мітинги. Але я не можу відмовити родинам загиблих з їхньої ініціативи зібратись на молебень. І, якщо ми робимо збори по переходу від московського патріархату, а нам забороняють ці збори, то це означає, що ви хочете зафіксувати статус-кво, аби московський патріархат і надалі залишався", – наголосив священник.

Варто додати, що у коментарі для LIGA.net Костянтин Москалюк, прессекретар предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія повідомив, що у церкві вважають абсолютно некоректним використання словосполучення "вигадали війну" і вважають, що митрополит має пояснити, що помилився.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні