Українцям з 1 жовтня підняли пенсії: кому та на скільки

0
Українцям з 1 жовтня підняли пенсії: кому та на скільки
З 1 жовтня в Україні був проведений плановий перерахунок пенсій для тих, кому більше ніж 70 років. Також підвищення виплат чекало й на тих, хто отримує "військову" пенсію по інвалідності та мінімальну, пише 24 канал.

Мінімальна пенсія
Розмір мінімальної пенсії в Україні прив'язаний до мінімальної зарплати. Оскільки вона, згідно з бюджетом-2022, зросла у жовтні на 200 гривень, то виплати пенсіонерам теж перерахували.


Пенсіонерам, яким виповнилось 65 років, які не працюють та мають страхового стажу не менше, ніж 35 років для чоловіків та 30 – для жінок, підвищать виплати до 2 680 гривень. Нагадаємо, що мінімальна пенсія для такої категорії становить 40% від мінімальної зарплати, яка з 1 жовтня складає 6 700 гривень.

Зверніть увагу! Людям, які працюють, у тому числі й тим, які забезпечують себе роботою самостійно і зареєстровані як ФОП, мінімальні розміри пенсій за віком на рівні 40% мінімальної заробітної плати будуть встановлені після звільнення з роботи.
Для тих, кому понад 70 років

У жовтні пенсіонерам, яким виповнилося від 70 до 75 років додадуть по 300 гривень до їх пенсії, у вигляді щомісячної компенсації.
Нагадаємо, щомісячна компенсаційна виплата встановлюється незалежно від виду пенсії, закону, згідно з яким призначена пенсія, від тривалості страхового стажу та від факту роботи. Пенсіонерам, які досягнуть 70 років після 1 жовтня, щомісячна компенсаційна виплата встановлюватиметься з дати досягнення такого віку.

Тим кому більше ніж 80 років щомісячну компенсаційну доплату до пенсії у розмірі до 500 гривень було встановлено з 1 квітня 2020 року. Після індексації з 1 березня 2022 року ця доплата зросла до 579 гривень.

Від 75 років до 80 років та старше компенсаційну доплату у розмірі 400 гривень почали виплачувати з 1 жовтня 2021 року. Після індексації, вона зросла до 456 гривень.
Корисно Як самостійно додати електронне пенсійне посвідчення у Дію: детальна інструкція

Виплати для тих, хто має невеликий стаж
від 70 років
У ПФУ розповіли, що з 1 жовтня цьогоріч запроваджується додаткова гарантія пенсіонерам віком від 70 років і старшим, котрі отримують мінімальну пенсію та мають менш ніж 35 та 30 років стажу (для чоловіків та жінок відповідно). Мінімальний розмір їх пенсійної виплати не має бути менш як 3 000 гривень.

Тож для тих пенсіонерів, чиї виплати з урахуванням надбавок, підвищень, інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 3 000 гривень, встановлюватиметься доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Пенсіонерам, яким виповнилося 70 років, але їх страховий стаж менше ніж 35 та 30 років, мінімальна пенсійна виплата буде обчислена в розмірі, пропорційному до набутого страхового стажу, виходячи з розміру мінімальної виплати 3 000 гривень.

від 80 років
Для тих, кому понад 80 років та, хто маж страховий стаж 25 та 20 років (для чоловіків та жінок відповідно) розмір пенсійної виплати не може бути меншим за 2 600 гривень, а в осіб у віці від 70 до 80 років – меншим за 2 500 гривень.

Страховий стаж: чому деякі українці можуть залишитись без пенсій
Нагадаємо, що під страховим стажем слід розуміти період роботи працівника, протягом сплачувався ЄСВ до Пенсійного фонду. Мінімальний внесок становить 22% від мінімальної заробітної плати.

Експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський розповів, що через війну багато українців можуть в майбутньому залишитись без пенсії.

Виходить так, що люди, які втратили роботу вимушено, через війну, і не змогли знову працевлаштуватися або ж офіційно не оформилися у центрах зайнятості й не отримують відповідну допомогу по безробіттю, то вони просто фізично не можуть сплачувати ЄСВ. Страховий стаж пропадає. Відповідно, виникнуть згодом проблеми з нарахуванням пенсії,
– зауважив експерт.

Прихована загроза у тому, що більшість роботодавців відправляють своїх працівників у відпустку своїм коштом. Проте, люди, які знаходяться в неоплачуваній відпустці, також не сплачують внеску. Отже, стаж знову ж таки не нараховується.

"Військова" пенсія по інвалідності
Також з 1 жовтня зросли мінімальні "військові" пенсій по інвалідності. Їх розмір збільшився в залежності від групи інвалідності та військового звання.

Мінімальні пенсії для людей з інвалідністю внаслідок війни в залежності від групи інвалідності та військового звання становитимуть від 4 396 гривень до 6 532,50 гривень.
Для інших – в залежності від групи інвалідності та звання – від 4 186 гривень до 5 986,50 гривень.

Для осіб з інвалідністю внаслідок війни розмір мінімальної пенсійної виплати не може бути нижче:

І група – 13 175,50 гривень (650% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який становить 2 027 гривень);
II група – 10 641,75 гривні (525% від 2 027 гривень);
III група – 7 297,20 гривень (360% від 2 027 гривень).

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні