--> Чому українські вчителі цілими школами їдуть на заробітки до Польщі | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Чому українські вчителі цілими школами їдуть на заробітки до Польщі

0
7
Чому українські вчителі цілими школами їдуть на заробітки до Польщі
Українські вчителі на час канікул вирушають на заробітки до Польщі. За даними польського агентства з працевлаштування Gremi Personal, цього року педагогів стало на 15% більше.

Про це повідомляє "OBOZREVATEL".

У середньому майже за три місяці шкільних канікул вчителі можуть заробити 1800-2500 євро. Цього достатньо, щоб прожити навчальний рік, отримуючи невелику зарплату в рідній країні. Педагоги працюють на складах, у магазинах, на м'ясокомбінатах і заводах із перероблювання риби.

На канікулах поїхала оброблювати рибу

Українські вчителі в останні роки дедалі частіше на час канікул їдуть на заробітки до Польщі. Жене їх у сусідню країну невисока зарплата в рідній школі.

Наталя Ференц із Закарпаття розповідає, що вперше на роботу в Польщі зважилася ще років п'ять тому. "Нам обіцяли підвищити зарплату, коли запрацює НУШ (Нова українська школа). Однак практично нічого не змінилося. Якось моя родичка привела до мене в перший клас дочку. Подивилася, як я працюю, і запропонувала з'їздити на заробітки. Каже, ти на полуниці або на яблуках свою зарплату за весь навчальний рік заробиш. У тебе 60 днів відпустки, спробуй", – згадує Наталя.

Відтоді вчителька щороку вирушає до Польщі. Спочатку вона дійсно працювала в полі. А останні два роки працює на заводі з перероблювання риби.

"Минулого року заробила близько 2500 євро, сподіваюся, що в цьому році теж. Це моя зарплата майже за весь навчальний рік. Звичайно, робота нелегка і відпустки в мене фактично немає, приїжджаю і відразу йду в школу. Але зовсім залишити школу не можу, я люблю дітей. Тому розриваюся", – каже Наталя.

Їдуть цілими школами

Директор однієї зі шкіл у Львівській області на умовах анонімності розповів, що був здивований, коли дізнався, що половина його співробітників на літо їде на заробітки.

"Жінки працюють покоївками, на складах, у полі, пакують рибу і м'ясо. Вчителька англійської мови, наприклад, розповідала, що пакувала покупки в якомусь відомому закордонному магазині. Звичайно, частина з них згодом звільнилася з роботи, тому що там вони заробляють більше. Решта поєднує поїздки в ЄС і роботу тут. Нема чому дивуватися, поки не підвищать зарплату нашим педагогам, вони так і будуть їздити туди-сюди", – говорить директор.

"Я цього літа працюю на складі у великому супермаркеті недалеко від Варшави. Рано-вранці йду, вже майже опівночі повертаюся. Поспала і знову на роботу. Один вихідний на тиждень, але я готова і у вихідний працювати, щоб уже більше отримати грошей. У мене вдома двоє дітей і похила мама. Поки я не можу кинути все і постійно їздити на заробітки, тому що мама хворіє, їй потрібно допомагати. Та й дітей не хочу залишати надовго, їм із кожним роком потрібно дедалі більше часу приділяти. Дуже сподіваюся, що вони зможуть потім вступити до вишу і влаштуватися в житті краще, ніж я", – зітхає Христина з Тернопільщини.

Викладач історії зі Львівщини Олексій цього року влаштувався на роботу на електромеханічне підприємство. Там він на конвеєрі збирає деталі для електродвигунів, які потім використовують у побутовій техніці.

Розповідає, що в його школі велика частина викладачів літо використовує саме так. "А куди подіти 60 днів відпустки? Краще я гроші зароблю. На осінніх канікулах, якщо не буде локдауну, з'їжджу в гори, відпочину. Моя мама медсестра в лікарні, вона теж бере відпустку, збирає всі відгули за зайві зміни та місяців на два виїжджає в Польщу на роботу. Якщо ти не лінуєшся, то тут можна непогано заробити", – говорить Олексій.

Віддають перевагу роботі на складах і заводах

Глава Всеукраїнської асоціації з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник каже, що така тенденція дійсно існує.

"І не тільки вчителі. Також на сезонні заробітки їздять і медики, зазвичай медсестри з невеликих містечок", – говорить Воскобойник.

За його словами, такі українці не претендують на висококваліфіковану роботу, оскільки їхній час перебування там обмежений – 2-3 місяці.

"Зараз тенденція змінилася. Уже не так багато українців працює в Європі в сільському господарстві. На сезонні роботи виїжджає приблизно 10% співвітчизників. Більшість віддають перевагу роботі на складах, заводах, фабриках. Наприклад, пакують товари в онлайн-магазинах, працюють на конвеєрі, займаються сортуванням", – говорить Воскобойник.

Що стосується заробітків, то за підрахунками спеціаліста, за місяць учителі в Польщі можуть заробити 18 тисяч гривень (близько 560 євро) і більше. Звичайно, багато хто з них економить, щоб більше грошей привезти додому. Крім того, беруться за будь-які роботи в суботу і готові вийти на повну зміну.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні