--> Скандал через ЗНО: абітурієнти завалили тести | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Скандал через ЗНО: абітурієнти завалили тести

0
-8
Скандал через ЗНО: абітурієнти завалили тести
Основна сесія ЗНО в Україні завершилась. Абітурієнти та батьки шоковані результатами.

Про це повідомляє «OBOZREVATEL».

У чому причина

У четвер, 17 червня, Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) розмістив цифри, які визначають поріг "склав/не склав" для тестів з іноземних мов, математики та фізики. Показники були доволі низькими.

Цьогорічне У цьому році ЗНО не склали:

-з математики – 31,11%,

-з англійської мови – 10,68%,

-з іспанської мови – 15,79%,

-з німецької мови – 11,49%,

-з французької мови – 8,94%,

-з фізики – 8,33%.

Після цього мережа "вибухнула" коментарями схвильованих батьків, вчителів та учнів. Одні знайшли виправдання в дистанційному навчанні, а інші навпаки шоковані, що школярі не впоралися з "дуже легкими завданнями". Найбільше дискусій виникло через математику, яка з 2021 року стала обов'язковим предметом ЗНО.

Той, хто хоче оскаржити свій бал, може подати апеляцію, тоді його бланк перевірятимуть вручну два незалежні фахівці. Після цього скаргу розгляне апеляційна комісія в складі 10 осіб. У мережі вже з'являються відповідні коментарі, які дають підстави вважати, що скарги будуть.

Проте дискусії щодо результатів почалися ще до того, як їх оприлюднили. І крім дистанційного навчання у низьких балах почали звинувачувати відсутність комісії. Адже особливістю цьогорічного ЗНО стало те, що відповіді учасників на завданнях відкритої форми здійснювалися "одинарною" перевіркою замість "подвійної", що ставить під сумнів її об'єктивність. Таким чином в УЦОЯО вирішили зекономити.

Зі свого боку громадські діячі почали звинувачувати народних депутатів та уряд, які не виділили достатньо коштів у держбюджеті для проведення ЗНО на хорошому рівні. На публічну критику в УЦОЯО відреагували, але виправдалися тим, що у екзаменатора нібито навпаки було більше часу для перевірки кожної роботи.

ЗНО не є показником якості освіти?

Освітній омбудсмен України Сергій Горбачов і зовсім наполягає, що "ЗНО не може бути показником якості освіти".

"Воно є відносним показником, який вибудовує рейтинг саме вступників до установ вищої освіти й тільки в цьому сенсі його слід використовувати. Будь-яке інше використання є дилетантським і несправедливим", – заявив він.

Також він додав, що оцінити якість освіти в Україні можна тільки за результатами міжнародного дослідження PISA, які будуть не раніше 2022 року. А щодо вступної кампанії, то, за словами Горбачова, вона буде такою ж, як і минулорічна – зарахують до вишів тих, хто набере необхідні бали.

Виходить, що дискутувати українці можуть між собою скільки завгодно, проте вже нічого не змінити. Той, хто набрав певну кількість балів, може розраховувати на вступ, а той, хто не набрав – або подати апеляцію, або вступати наступного року.

Нагадаємо, ті, хто з якихось причин не складав ЗНО на основній сесії, зможе зробити це на додатковій, яка стартує з 29 червня.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні