21 тисяча українців страждає від розсіяного склерозу: як вони живуть

0
4
21 тисяча українців страждає від розсіяного склерозу: як вони живуть
Розсіяний склероз — це хронічне захворювання центральної нервової системи. Хвороба швидко прогресує а захворіти може людина у будь-якому віці. У 21 столітті розсіяний склероз займає одне з перших місць у світі серед основних причин інвалідизації пацієнтів молодого віку.

Про це повідомляє «24 Канал».

Розсіяний склероз – це хвороба молодих людей і вона не про втрату пам’яті. Якщо вчасно діагностувати і надати доступ пацієнтам до персоналізованого плану лікування сучасними терапевтичними рішеннями, вони можуть жити повноцінним життям без ризику розвитку інвалідизації, – розповіла Катерина Місюра, керівниця ГО "Українська спільнота людей з розсіяним склерозом".

Яка кількість українців хворіє розсіяним склерозом

«Станом на сьогодні, в Україні налічується близько 21 тисяч пацієнтів з РС і цей показник у середньому збільшується на 1000 – 1200 осіб щороку. До того ж 88% людей з діагнозом РС мають статус інвалідності, а 68% з них не мають можливості працювати або навчатися», - каже Тетяна Негрич, д.м.н., професор, завідувач кафедри ЛНМУ та Голова Львівського обласного товариства неврологів.

Ці показники є критичними та маркерними для Ураїни, адже переважно молоді люди страждають цим. У той же час показник інвалідності через РС у сусідніх країнах не перевищує 30-40%. Частка пацієнтів із РС, які мають першу групу інвалідності в Україні, в 1,7 раза вища, ніж у країнах ЄС.

Як лікується розсіяний склероз

Під час презентації дослідження "РС Барометр", Емма Роган (Emma Rogan), керівник відділу зовнішніх зв’язків Європейської Платформи Розсіяного Склерозу, поділилася європейським досвідом розвитку підходів до лікування РС. Зокрема у країнах, які мають національну програму дослідження розсіяного склерозу та реєстр захворюваності, спостерігається краща позитивна динаміка у боротьбі з епідеміологічною ситуацією розсіяного склерозу.

Зі свого боку Донна Волш (Donna Walsh), голова Європейської федерації неврологічних асоціацій, розповіла про економічний тягар, викликаний розсіяним склерозом в Європейських країнах, та шляхи зниження його навантаження шляхом використання хворобо-модифікуючих терапій у лікуванні пацієнтів з РС.

Оскільки на РС хворіють переважно молоді люди працездатного віку, а поступова фізична, розумова і психологічна інвалідизація призводять до погіршення якості життя, порушення можливості навчатися, працювати та планувати майбутнє, вкрай важливим стає питання застосування сучасних терапій для лікування пацієнтів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні