--> В Україні 40% земель можуть втратити родючість | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

В Україні 40% земель можуть втратити родючість

0
2
В Україні 40% земель можуть втратити родючість
У зв'язку з посиленою сільськогосподарською діяльністю агрохолдингів близько 40% сільгоспземель в Україні можуть втратити родючість. Про це свідчать результати дослідження вчених з Інституту географії НАН України на замовлення ГО Екодія, опубліковані в середу, 24 лютого.

Зокрема, частка ґрунтовиснажливих культур - кукурудзи, соняшнику, ріпаку і сої - у посівах по всій Україні зросла на 2,7% з 2017 по 2020 рік. При цьому зменшення частки цих культур відбулося тільки в п'яти областях: Херсонській, Донецькій, Кіровоградській, Одеській і Запорізькій.

"Основна причина стрімкого збільшення посівних площ під ці культури - інтенсивна сільськогосподарська діяльність аграрних компаній. Вони зацікавлені у вирощуванні більш прибуткових культур, якими є кукурудза, соняшник, ріпак і соя. У 2020 році тільки 10 найбільших агрохолдингів контролювали 2,66 млн га с / г земель. Наслідками такої "агресивної" сільськогосподарської діяльності є не тільки зростання ризику деградації ґрунтів, а й імовірність погіршення якості ґрунтових і поверхневих вод, зникнення струмків і замулення малих річок, втрати біорізноманіття території", - сказано в повідомленні.

"Для того, щоб запобігти таким небезпечним екологічним наслідкам, уряд і приватні компанії повинні сприяти впровадженню технології органічного сільського господарства, технології мінімального обробітку ґрунту (no-till), а також точному землеробству, яке зменшить витрати пестицидів і мінеральних добрив. Крім цього, Кабмін повинен розробити програму і план дій з виведення з інтенсивного використання вже деградованої землі. Верховна Рада повинна терміново прийняти законопроект 3091-д, який стосується реформи системи державного екологічного контролю, у тому числі й за землекористуванням", - заявив експерт із землекористування ГО Екодія Михайло Амосов.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні