Колектив СНУ підтримав ідею повернення університету старої назви – ВНУ

2
7
Колектив СНУ підтримав ідею повернення університету старої назви – ВНУ
Трудовий колектив Східноєвропейського національного університету підтримав ідею повернути навчальному закладу попередню назву – Волинський національний університету імені Лесі Українки.

Про це пише ІА Волинські новини.

Нагадаємо, під час першого етапу обговорення перейменування Східноєвропейського національного університету громадські діячі та політики підтримали ідею перейменування та повернення старої назви.

Сьогодні відбувся черговий етап перейменування університету – обговорення робочим колективом.

Пройшовши температурний скринінг та одягнувши маску, працівники університету зайняли місця у залі головного корпусу СНУ.

На конференції також були присутні виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт, голова Волинської облради Ірина Вахович, а також начальниця управління освіти Волинської ОДА Людмила Плахотна.
Ректор СНУ Анатолій Цьось зазначив, що мета сьогоднішнього зібрання – дуже урочиста. З його слів, на ньому мало бути 270 делегатів, більшість делегатів – присутні, відтак він відкрив конференцію трудового колективу.

Також він привітав з ювілеєм народного депутата України Ірину Констанкевич, подякувавши за велику державницьку працю, проукраїнську позицію та великий внесок в розбудову держави та університету, а також багаторічного ректора університету Івана Олексіюка.

Анатолій Цьось наголосив, що присутнім пощастило жити та працювати на древній та працьовитій Волинській землі. Ректор у своєму виступі використовував чимало історичних моментів.

«За княжих часів Волинь – це великий знаний регіон. Волинянин Дмитро Вишневецький був одним із засновників Запорізької Січі. На Волині була створена УПА. З цього погляду «волинський» заслуговує на пошанування, адже освітня традиція Волині була започаткована ще в часи Київської Русі

Більшість університетів названі з використанням назв міст або регіонів. Слово «волинський» в назві університету цілком органічне. Це засіб промоції університету.

У 2012 році університет було перейменовано на Східноєвропейський, адже тоді бажали залучити кошти європейських грантів. Багато боялися, що відбудеться лише зміна найменування університету. Так і сталося, університету не вдалося витворити нового бренду, тому навчальний заклад зазнав помітних репутаційних втрат. Повернення університету назви Волинський національний університет імені Лесі Українки – це пошанування освітньої традиції», – сказав Анатолій Цьось, додавши, що поєднання Волині та Лесі Українки в назві університету буде дуже органічним.

Він пригадав, що першим кроком до перейменування був круглий стіл «Волинська освітня традиція» у лютому, де перейменування підтримали політики та громадські діячі. Також перейменування підтримали на зборах робочих колективів факультетів та студентським самоврядуванням.

Нардепка Ірина Костанкевич подякувала ректору та колективу університету, які підняли питання перейменування, адже це творення волинської ідентичності.

«В дуже непрості часи для нашого університету та України важливо не лише зберігати назву, яка є ознакою нашої ідентичності, але й зберігати її у часі, коли ця назва творилася. Я постійно повертаюся до рішення про перейменування у 2012 році на Східноєвропейський. На той час аргументи були переконливими та важливими. Зміна назва тоді розглядалася, як локомотив, який дасть можливості залучити європейські кошти, аби університет збільшувався кількісно та якісно. На жаль, це не дало результату. Інвестиції – це дуже складна тема, адже інвестори також дивляться на історію», – зазначила Ірина Констанкевич, підтримавши повернення назви Волинський національний університет імені Лесі Українки.

Підтримали ідею перейменування і голова Волиньради Ірина Вахович, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт та студенти СНУ.

Відтак, учасники конференції підтримали перейменування навчального закладу у Волинський національний університет імені Лесі Українки. Тож згодом будуть клопотати до Міністерства освіти та науки України щодо повернення старої назви.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ярмарок лицемірства: більша частина тих людей, що сьогодні проголосували за перейменування СНУ на ВНУ, свого часу голосували навпаки - щоб Волинський університет став Східноєвропейським. Отак і живемо: спочатку штучно створюємо проблему, потім її успішно "переборюємо" і ставимо собі це в заслугу :(( І схоже, актуальніших питань на сьогодні нема. ..
Відповісти
ЦЕ НАЗИВАЄТЬ - З ПУСТОГО В ПОРОЖНЄ, важлива не назва, а рівень знань, яких нажаль в цьому ВУЗі вже давно ніхто не надає!!! ШОУ ТРИВАЄ!!!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні