ВНУ vs СНУ: у Луцьку на «круглому столі» обговорили перейменування університету

2
5
ВНУ vs СНУ: у Луцьку на «круглому столі» обговорили перейменування університету
У Луцьку відбулося засідання «круглого столу» на тему «Освітні традиції Волині та університету: назва, стратегія діяльності». Його учасники обговорили необхідність і перспективи зміни назви університету: із Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки на Волинський національний університет імені Лесі Українки.

Захід відбувся в бібліотеці СНУ у вівторок, 25 лютого. Безпосередньо в обговоренні взяли участь 18 експертів: ректор вишу Анатолій Цьось, проректор Юрій Громик, представники різних кафедр університету, народний депутат України Ірина Констанкевич, виконувач обов’язків мера Луцька Григорій Пустовіт, начальник управління освіти, науки та молоді Людмила Плахотна, директор історико-культурного заповідника у Луцьку Павло Рудецький, директор департаменту культури Луцької міськради Тетяна Гнатів, голова ГО «Волинський пресклуб» Ольга Куліш, протієрей Віктор Пушко.

Усі вони були одностайні: вишу потрібно повернути колишню назву – Волинський національний університет імені Лесі Українки.

Вела «круглий стіл» доцент Наталія Благовірна. На ньому були присутні викладачі і студенти.

Першим до слова запросили народного депутата Ірину Констанкевич, яка в період перейменування вишу з ВНУ на СНУ працювала проректором. Це були 2012-2013 роки.



Ірина Констанкевич пояснила: «Ця назва постала з бажання знайти європейські можливості для нашого університету. Тобто оця назва – Східноєвропейський – начебто мала розширити горизонти, масштаби діяльності нашого університету. І ми щиро вірили у те, що в наш університет прийдуть інвестиції, гранти, нові програми. І власне дійсно закроювалися на такий широкий європейський проєкт. Тоді, коли ми обговорювали, всі керувалися одним бажанням для нашого університету як головного університету на Волині: потрібно було виходити на нові обшири. Але при цьому хотілося в пошуку нового і гонитві за новим не втратити те, що є стрижневим для нашого університету, – традиції».

Нардеп зазначила, що потрібно дякувати попередникам, які формували ці традиції, але й варто повертатися до попередньої назви.

«Я вважаю, що назва «Волинський національний університет» не тільки свідчить про прив’язку до Волині, до Великої Волині (а, до речі, ми, депутати, створили групу «Велика Волинь»), а буде підкреслювати масштаб роботи і вказувати на історичну генеалогію нашого освітнього закладу. І в тому сенсі наш університет буде більш потужним, глибоким і більш перспективним», – сказала Констанкевич.

Науковці вишу один за одним обґрунтовували, чому потрібно повернути в назву слово «Волинський»: з географічної, історичної, освітньої, мовленнєвої, культурної, маркетингової позицій. За перейменування висловились і гості університету.



Дев’ятнадцятим спікером виступила студентка юридичного факультету Анастасія Ляшук – від студентського самоврядування. Вона сказала: «Важливість перейменування – локалізація. Слово «Волинь», на нашу думку, просто необхідне в назві, тому що воно дуже важливе для самоідентифікації університету і поєднання університету разом із областю. Ще важливим фактором для перейменування може бути маркетинг. З огляду на те, що абітурієнти можуть бути не тільки з Волинської області, елементарно в пошуковій систему вони шукають наш університет і не завжди конкретно й достовірно знають назву. На це також треба зважати. І слово «Волинь» для всіх нас є рідним. Студентство вважає, що потрібно бути патріотом як свого університету, так і свого рідного міста й області. І це ми будемо нести все життя, що ми – випускники університету на Волині, якщо пройде перейменування – Волинського університету».

Підсумовуючи сказане, ректор вишу Анатолій Цьось зазначив, що зробив для себе два висновки: «Перший, що для кожного з нас є святими Волинь і Леся Українка. І нам максимально треба це використовувати як у своїй діяльності, так і в діяльності університету. Тому я щиро дякую, шановні колеги, що ми знову поєднали цих два святі для нас слова і розпочали добру справу. І другий висновок: я вже бачу концепцію майбутнього музею нашого університету Лесі Українки. От якраз волинська освітня традиція і має лягти в основу майбутнього музею».



Виконувач обов’язків декана юридичного факультету Антон Демчук зачитав резолюцію «круглого столу», у якій, зокрема, йдеться:

«Ми учасники круглого столу, ґрунтуючись на тому, що:

– При використанні географічних назв слід їх трактувати у значенні - власні назви географічних об'єктів, що застосовуються для їх розпізнавання та встановлення відмінності від інших об'єктів, а тому доцільно використовувати назву Волинський національний університет імені Лесі Українки.

– освітні традиції Волині беруть свій виток ще з давньоруського періоду, знаходять свій подальший розвиток у братських школах, а Вища Волинська гімназія успадкувавши традиції продовжила їх примноження у ХІХ столітті. ХХ століття ознаменоване появою Луцького вчительського інституту, який і став основою для формування Волинського національного університету імені Лесі Українки.

– зберігаючи етимологію назв за зразком знаних у світі університетів, не зрікаючись європейського вектора розвитку освітянської галузі, обґрунтованою та логічною є назва Волинського національного університету і присвоєння йому імені найвидатнішої поетеси цього краю – Лесі Українки.

– усвідомлюючи, що мистецькі й культурні надбання сприймаються, як щось вагоме і стабільне, ми сформуємо простір взаємодії давньої традиції ще від часів Любарта й до сучасності. Мистецька, культурна значимість назви «Волинський національний університет імені Лесі Українки» полягає у популяризації та зміцнення мистецьких, культурних зв’язків Волині з Європою через її туристичний потенціал, не втрачаючи власної самобутності, помножуючи питому вагу впізнаваності волинського краю в Європі, як це було ще за часів Любарта.

– назва «Волинський національний університет імені Лесі Українки» – носій двох потужних месиджів: регіональної належності та персоніфікація патронеси – потужної непересічної особистості, життя і творчість якої маємо за взірець для наслідування.

– обов’язок кожного волинянина перед своєю найбільшою письменницею бачиться в логічному й історично виправданому поверненні до назви університету ключового слова – «Волинський національний університет імені Лесі Українки».

Дійшли наступних висновків:

1. Вбачається за доцільне повернення історичної назви Університету – Волинський національний університет імені Лесі Українки;

2. Звернутись до факультетів Університету з пропозицією обговорення питання щодо перейменування Університету у Волинський національний університет імені Лесі Українки;

3. За результатами обговорення провести Конференцію працівників Університету, щодо перейменування Університету у Волинський національний університет імені Лесі Українки

4. Розпочати процес перейменування Університету у Волинський національний університет імені Лесі Українки».

Резолюцію підтримали одноголосно.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чергове відмивання бабла. Перевипуск всіх бланків, печаток, вивісок та навіть студентських стане в нормальну суму
Відповісти
Найсмішніше, що добра частина тієї професури на фото свого часу проголосувала за перейменування Волинського ун-ту на Східноєвропейський, а тепер ратує за повернення назви... Лицеміри...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні