Скасування ЗНО є неприпустимим, – Міносвіти

0
3
Скасування ЗНО є неприпустимим, – Міносвіти
В Міністерстві освіти і науки заявляють про неприпустимість скасування ЗНО, і що готові до його проведення у безпечних умовах та відповідно до рекомендацій головного державного санітарного лікаря України та епідситуації.

Про це йдеться у заяві відомства, передає «УНІАН».

«Скасування ЗНО є неприпустимим, оскільки це єдиний об’єктивний інструмент оцінювання та механізм прозорого вступу до вишу, а його відсутність створить значні корупційні ризики», - наголосила т.в.о. міністра Любомира Мандзій.

За її словами, міністерство, Український і регіональні центри оцінювання якості освіти готові проводити ЗНО в безпечних умовах - пункти проведення тестування забезпечені медичними масками, термометрами, антисептиками та захистом для медиків. До пунктів тестування засоби захисту доставляють ОДА, які отримали їх від партнерів. А готовність пунктів тестування контролює Держпродспоживслужба згідно зі спеціальним чеклістом.

Зокрема, під час зовнішнього незалежного оцінювання: відбуватиметься контроль за дотриманням рекомендацій щодо допуску на ЗНО (температура тіла не вище 37,2 С, відсутність ознак респіраторних захворювань, наявність маски або респіратора);

Держпродспоживслужба контролюватиме вимоги до пунктів тестування (відстань між учасниками не менше 1,2 м, масковий режим, наявність антисептиків, дезінфекція приміщень, організована утилізація використаних масок тощо); діятимуть заходи для уникнення скупчень людей (більше часу для входу, проміжки часу для входу різних учасників, правильна організація черг із дистанцією);

відбуватиметься супровід медиків та Національної поліції; будуть залучені інструктори не з груп ризику.

«Наразі МОН готується до проведення основної сесії ЗНО 25 червня – 17 липня. Водночас МОЗ готує параметри, яким має відповідати епідеміологічна ситуація для безпечного проведення ЗНО. Показники мають затвердити на Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 16 червня 2020 року», - зазначила Мандзій.

Вона нагадала, що згідно з даними світової статистики, вікова група учасників ЗНО є стійкою до зараження – лише 1,2% серед усіх хворих на COVID-19 складають підлітки, тобто ризики зараження мізерні.

«Водночас без ЗНО вступ до вишів може стати більш небезпечним з епідеміологічної точки зору, оскільки передбачає великі скупчення людей і складність у дотриманні соціальної дистанції у чергах, під час іспитів. Це створює додатковий ризик для найбільших міст України під час пандемії», - сказала вона. Т.в.о. міністра підкреслила, що альтернативний механізм для проведення вступної кампанії створити неможливо, а тому скасування ЗНО ставить під загрозу майбутнє вступу-2020.

«ЗНО гарантує вступникам високі та рівні шанси для вступу. Будь-які спроби скасувати тестування призведуть до повернення нерівного доступу до вищої освіти, який залежить від статків родини вступника або наявності «зв’язків», - пояснила вона.

Мандзій зауважила, що ЗНО дає свободу вибору спеціальності, закладу вищої освіти та регіону навчання. Складене тестування дає можливість подати 5 заяв на бюджет, у тому числі в різних містах країни.

Нагадаємо, 12 червня Кабінет міністрів у зв’язку з погіршенням епідеміологічної ситуації скасував проведення в закладах освіти пробного ЗНО, запланованого на 15 і 17 червня.

За дорученням президента Володимира Зеленського учасникам пробного ЗНО повернуть кошти через зміну формату проведення.

У Міносвіти нагадали, що пробне ЗНО є добровільною та платною послугою для учасників. Вартість одного тестування становить від 138 до 150 грн залежно від регіону.

Цього року зареєстровані учасники зможуть скласти пробне тестування не в закладах освіти, а вдома в режимі онлайн.

Верховна Рада у п’ятницю, 19 червня, під час Години запитань до уряду хоче заслухати інформацію Міністерства освіти з приводу проведення ЗНО цього року.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні