На Волині піднявся рівень води у водоймах та сільських криницях. ФОТО

0
4
На Волині піднявся рівень води у водоймах та сільських криницях. ФОТО
Світязь поволі повертається в свої береги. Сприяли цьому затяжні дощі, які пролилися над Волинню в кінці травня - на початку червня.

За тиждень випало 90-110 міліметрів. Станом на 4 червня рівень води в озері становить 103 сантиметри над умовним нулем, пише Голос України.

Щоб зрозуміти, мало чи багато це, скажемо: в 2018 році цей показник сягав 143 сантиметри, в 2019-му - 130. Але ще місяць тому мірна рейка показувала усього 93 сантиметри.

Варто сказати, що не лише щедра в останні дні небесна канцелярія сприяла деякому підняттю води в Світязі. Безперечно, вплинула на це і робота, нещодавно проведена працівниками Шацької виробничої дільниці Ратнівського міжрайонного управління водного господарства.

Ними відновлено шлюзи на Луківському каналі, а також на річці Копаївка. Це дало змогу затримати в меліоративній системі десятки тисяч кубометрів води, що сприяло більшій її фільтрації у підземні горизонти.

Колишній сільський голова Пульма, села, яке розташоване між найбільшими в області озерами Світязь і Пулемецьке, Федір Гловацький розповів, що рівень води в криницях за останні дні піднявся на півметра. А це вже добра новина.

Синоптики обіцяють, що попри потепління над Волинню в червні час від часу шумітимуть і літні зливи. Добре було б, якби вони допомогли набрати колишньої сили Світязю та й іншим озерам краю. Однак їх одужання може бути не таким швидким, як хотілося б, і розтягнутися на роки.

Максим СОЛОНЕНКО.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні