Депутати Волиньради, причетні до підприємств із вирощування лохини, ініціюють створення комісії з обміління Світязю

4
4
Депутати Волиньради, причетні до підприємств із вирощування лохини, ініціюють створення комісії з обміління Світязю
Депутати обласної ради Володимир Бондар та В'ячеслав Богдан ініціюють створення при обласній раді комісії, яка розбереться в питанні впливу промислового вирощування лохини на екологічні процеси. Крім депутатів, до цього дорадчого органу пропонують долучити екологів, фахівців водного господарства, лісівників, а також представників правоохоронних та фіскальних служб.

Про це йшлося у п’ятницю, 8 травня, на робочій нараді в голови обласної ради Ірини Вахович, йдеться на сайті Волинської облради.

До розмови долучилися радник голови Веніамін Туз та депутати облради Ігор Лех та Олександр Омельчук. Вирішено, що детально це питання розглядатиме постійна комісія з питань екології, раціонального використання природних ресурсів на черговому засіданні, яке планують скликати на наступному тижні.

Володимир Бондар та В'ячеслав Богдан пояснюють, що причина для такої ініціативи – перешкоджання веденню бізнесової діяльності одному з волинських підприємств, що займається вирощуванням лохини в Шацькому районі. Вони припускають, що до цих процесів може бути причетна виконавча влада області. Депутати переконують, що підприємство, інтереси якого вони відстоюють, діє в рамках чинного законодавства України, дотримується екологічних норм та не впливає на рівень водного балансу в озерах, в тому числі й у Світязі.

Депутати Ігор Лех та Олександр Омельчук поділяють думку, що метою прискіпливої уваги до підприємства можуть бути не стільки екологічні, як політичні та інші аспекти. Вони вважають, що обласна рада повинна ретельно розібратися в цьому питанні та при потребі захищати місцевий бізнес, як джерело доходів до бюджету та робочих місць.

Голова обласної ради Ірина Вахович закликала усі сторони конфлікту до конструктивного діалогу з детальним вивченням всіх позицій без емоційних заяв та безпідставних звинувачень. При цьому вона наголошує на важливості об'єктивних експертних висновків щодо впливу промислового вирощування лохин на екологію Шацького району в цілому та водного балансу в озерах.

Нагадаємо, Товариство з обмеженою відповідальністю «Волинська ягідка», зареєстроване у 2016 році у Любомлі, займається вирощуванням лохини на 230 гектарах поблизу села Положево Шацького району. Там заклали одні з найбільших плантацій лохини в Україні.

У 2018 «Волинська ягідка», що формально належить родичам депутатів Волинської облради В'ячеслава Богдана та Володимира Бондаря, отримала від держави рекордну дотацію на підтримку ягідництва – 3 мільйони 178 тисяч гривень.

Для вирощування ягід фірма обладнала два велетенські ставки загальною площею 2 гектари, а також використовувала унікальну систему крапельного зрошення.

Згодом з’ясувалося, воду використовували незаконно. Дозволів на спеціальне водокористування, яке, має бути платним, ТОВ «Волинська ягідка» не отримувала.

3 січня 2020-го, після публікації розслідування «Волинська ягідка побудувала велетенські ставки без дозволів», правоохоронці відкрили кримінальну справу на посадовців Держекоінспекції. У провадженні фігурувало ще два підприємства, які також займаються вирощуванням лохини. Одне з них – «Бугагро» – запланувало плантації через дорогу від земель, орендованих «Волинською ягідкою», і теж обладнало подібну водойму в басейні Прип’яті.

Після відкриття провадження «Волинська ягідка» почала узаконювати водокористування.

Прокуратура підозрює, що діяльність підприємств із вирощування лохини може бути однією з причин обміління Світязю.

Офіційні засновники та вигодоотримувачі підприємства «Волинська ягідка» — мама депутата, члена постійної комісії Волиньради з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин В’ячеслава Богдана Оксана Богдан, дружина та донька іншого обранця громади, в минулому головного лісівника України Володимира Бондаря Світлана Бондар та Ольга Погребенник.

Також нагадаємо, 8 травня 2020 року через прихід знімальної групи «Перший–TV.Луцьк», телеканалу, який має стосунок до депутата обласної ради Володимира Бондаря, у Волинській обласній державній адміністрації скасували нараду з питань обміління Світязю та правомірності руйнування меліоративних систем.

Колаж – «Сила правди»
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
З погляду на колонку з інфографікою,за яку б партію проголосували волиняни на місцевих виборах,то вже можна зробити висновок,що Бондар буде головою Волинської обласної ради. Адже найбільше волиняни хочуть бачити в радах Європейську солідарність Порошенка,до якої причетний Бондар.Думайте поки є час.
Відповісти
З огляду на те, що власники полів лохини стверджують, що їх бізнес не впливає на біду з обмілінням Світязя і інших озер, то їм нема чого боятися. І правильним би було створити незалежну, а не обласну комісію і це перевірити. І відпало би бажання у всьому приплітати політичні мотиви. Чи є все ж таки чого боятися? А?
Відповісти
все як завжди. Самі крадуть, самі шукають.
Відповісти
А можна головним бухгалтером курника призначити лисицю? І які наслідки будуть з цього призначення?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні