«Будь-який вірус безперешкодно проникає у знесилений організм», – волинський терапевт Василь Іщук

0
5
«Будь-який вірус безперешкодно проникає у знесилений організм», – волинський терапевт Василь Іщук
Триває другий тиждень карантину. Перебуваючи удома, люди отримують суперечливу інформацію по радіо, телебаченню та з інтернету. Динаміка захворювань на коронавірус у багатьох викликає паніку і страх. Як правильно діяти в цій ситуації? Що треба робити, а від чого відмовитися?

Про це наша розмова із Василем Іщуком, терапевтом Волинської обласної клінічної лікарні.


ГОЛОВНІ ПОРАДИ: ДОТРИМУЙТЕСЬ КАРАНТИНУ І НОСІТЬ МАСКИ

«Сьогодні ми ще не усвідомили всю серйозність ситуації. COVID-19 ‒ непростий вірус, не вивчений і не досліджений до кінця, вакцини від нього наразі нема. Важко лікується, особливо небезпечний для людей похилого віку і пацієнтів із бронхолегеневими недугами. Ускладненням кронавірусу є запалення легенів, внаслідок яких люди помирають», ‒ каже Василь Іщук.

Медик зазначає, що навесні люди ослаблені, у них загострюються хронічні хвороби. А будь-який вірус, як відомо, безперешкодно проникає у знесилений організм. Тому нам варто подбати про підвищення імунітету і загальне оздоровлення.

«Я маю на увазі і фізичне, і духовне здоров‘я. Не перегріватися і не переохолоджуватися, молитися, медитувати, не допускати паніки і тривоги. Звісно, краще дотримуватися карантину і молитися вдома. Як відомо, береженого Бог береже. Науково доведено, що молитва здатна зцілювати хворих», ‒ каже терапевт.

Василь Іщук наголошує, що слід суворо дотримуватися карантину. В країнах, де його порушують, кількість заражень збільшується в геометричній прогресії. Коронавірус живе на папері 4-5 днів, на одязі ‒ до 9 днів. Ще більше часу на пластмасових та целофанових поверхнях. Якщо хворий кашляне, вірус може потрапити на відстань 7-8 метрів. У закритих приміщеннях ‒ автобусах, літаках, вагонах ‒ він здатен заразити велику кількість людей.

Звісно, на вулицю слід виходити в масках. Особливо людям, які входять до групи ризику: старші 70 років, онкохворі та особи з хронічними захворюваннями.

«Якщо є можливість, бажано щодня гуляти на свіжому повітрі. Дуже корисно подихати киснем у сосновому лісі. Можна наламати соснових гілочок і розтерти їх дома у долонях. Як відомо, хвоя насичена природними фітонцидами. Освіжити і дезинфікувати повітря в кімнаті можуть розтерті смородинові бруньки. Вбивають віруси фітонциди цибулі і часнику», ‒ радить лікар.

ЩО ЛЮДИНІ ПОТРІБНО, ПІДКАЖЕ САМ ОРГАНІЗМ

Щодо харчування, то воно має бути різноманітним і збалансованим. Організм сам підкаже вам, чого потребує, каже Василь Іщук. Корисно їсти бобові, горіхи, яйця, м‘ясо.

«Зараз вже з‘являється багато зелені: черемша, щавель, кропива. Вони містять хлорофіл – зелену кров сонця ‒ який підвищує імунітет. Дуже корисно їсти часник. Якщо хтось не сприймає його різкого запаху, може ковтати щодня по півзубчика часнику. Він має широкий спектр дії ‒ розріджує кров, знищує бактерії і віруси. Крім того, допоможе прогнати глистів», ‒ каже Василь Іщук.

Зміцнити організм ефективно допомагають бджолопродукти: мед, пилок, прополіс, підмор. Пилок ‒ відмінний антоксидант, містить ряд природних вітамінів. Прополіс здатен убивати віруси. Кілька крапель спиртової настоянки слід капнути у воду, щоб вона побіліла, як молоко, і випити. Такі ліки помічні для шлунково-кишкового тракту.

Щоб зміцнити імунітет, медик радить приготувати удома смачні ліки. Корінець хрону і два лимони зі шкіркою змолоти, додати меду і вимішати. Вживати по 1 ст ложці тричі в день. Ще один рецепт полівітамінної настоянки: змолоти 10 лимонів і 10 головок часнику, додати 1 л меду. Настоювати 7 днів. Дозування ліків можна зменшувати, залежно від потреб родини. Від бронхолегеневих хвороб добре вживати настоянку, до складу якої входять алое, мед і кагор.

«До речі, заморожені натерті лимони корисно додавати до салатів і перших страв», ‒ підказує Василь Іщук.

Терапевт радить налягати на салати з квашеною капустою, щодня їсти хрін із червоним буряком. Пити відвар відвар шипшини, морс із журавлини. Позбутися безпричинної тривоги допоможуть седативні чаї на основі кореня валеріани, глоду, меліси, кореня півонії, собачої кропиви.

ВІДВАР МАЛИНОВИХ ГІЛОЧОК – ПРИРОДНИЙ ПАРАЦЕТАМОЛ

Терапевт радить навесні пропити курс вітаміну АЕ омега-Д, особливо людям, які мають хвороби опорно-рухового апарату. Підвищити опірність організму здатна бурштинова кислота, яка також сприяє кращому засвоєнню кисню і є природним антистресом. Ефективним імуностимулятором вважається екстракт котячого кігтя, який продається в аптеках.

«Від пацієнтів чую, що з аптек зник парацетамол. Його можна замінити відваром із гілочок малини, липового цвіту, суцвіть бузини, гілочок білої верби. Хворого із високою температурою добре протирати тканиною, змоченою в розчині оцту і води (1:1). Нагадаю, що до природних антибіотиків відносяться календула, ромашка, звіробій, чорнобривці та інші», ‒ каже Василь Іщук.

Медик підтвердив думку столичних колег, що господарське мило ‒ ефективний антисептик. Щойно починається застуда, 72%-м милом слід мити руки і змазувати носові проходи.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Найкращий захист від коронавірусу ‒ господарське мило

«Занедужали – налягайте на рясне тепле пиття. Розігріває організм тепле молоко з медом і дрібкою соди. Ефективна інгаляція проти спазму дихальних шляхів: на 1 л води беруть по 1 ст л солі, соди і меду та 1-2 таблетки валідолу. Валідол можна замінити м‘ятними краплями чи ефірною олійкою м‘яти», ‒ каже терапевт.

Але перед тим, як приймати певні ліки, слід обов‘язково порадитися зі своїм сімейним лікарем.

Наостанок Василь Іщук радить під час карантину не лежати на канапі чи сидіти перед комп‘ютером, а рухатися, робити фізичні вправи, гімнастику, прибирати в оселі, провітрювати кімнати, приймати контрастний душ.

Оксана КУЦИК («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні