--> Що думають лучани про реставрацію Будинку офіцерів на Винниченка. ВІДЕО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Що думають лучани про реставрацію Будинку офіцерів на Винниченка. ВІДЕО

0
3
Що думають лучани про реставрацію Будинку офіцерів на Винниченка. ВІДЕО
«Будинок офіцерів» – історичну пам’ятку, що на вулиці Винниченка 8, не реставрують через відсутність документів на землю.

Про це розповів Суспільному Волині ректор волинського вишу Петро Савчук. Саме на балансі Луцького технічного університету перебуває будівля, яка у минулому слугувала приміщенням земельного банку.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Залишене руйнуватися майно совдепу: обговорили долю луцького Будинку офіцерів.

Лучанин Олег розповів, якою пам’ятає цю будівлю.

"Внизу був бар, більярд, все працювало. Нагорі був музей авіаційної частини, яка тут стояла. Зверху зал є, де виступали наші артисти, я їх дивився", – ділиться спогадами чоловік.

Волиняни, з якими поспілкувалися журналісти, про занедбаний будинок в центрі міста коментують так:

Лучанка Лілія Нестерук: "Я пам’ятаю, ми сюди студентами на дискотеку ходили, це були двохтисячні роки. У центрі міста стоїть такий привид, вже до цього часу можна було знайти якесь застосування цій будівлі, це якийсь жах".

Житель Луцького району Юрій Горошко: "Таке враження, що ці будівлі нікому не потрібні. Можна фонд розмістити, ще щось. Це для мене взагалі жах".

Лучанка Катерина Луговська: "Ми декілька днів тому з чоловіком говорили, як у центрі міста може бути отаке".

Начальник відділу охорони Микола Козлюк: "Непотребу тут було багато, свого часу приміщення капітально прибрали. Повичищали, повикидали сміття, пляшки, все. Три чи чотири машини сміття поїхало на Брище. Тут консул польський приїжджав, сказав, щоб їх зберегти, бо вони хочуть востановити старовину, щоб було так як колись, то ми їх так і не викидаємо.

Будинок на вулиці Винниченка спроектований в кінці 20-х років у стилі академічного класицизму, розповів краєзнавець, керівник міського відділу охорони культурної спадщини Олександр Котис. Таких пам’яток, каже він, на Волині мало.

"Якщо подивитися на його конструкцію, то він нагадує замкнуті двори палаців, відносить нас до іншої епохи. Після будівництва тут був земельний банк і до 39 року у цих стінах був лише банк. Під час другої світової війни тут була якась установа окупаційної влади німецької, а вже потім, після війни був будинок офіцерів.

В 90-х роках здавалося приміщення в оренду і десь після 2010 року передали ЛНТУ. Вода капає, затікає, грибок починається і загалом зрозуміло, будь-яка споруда, якщо вона не використовується з часом руйнується" – прокоментував краєзнавець Олександр Котис.

Ректор вишу Петро Савчук розповів, що історична пам‘ятка на балансі Луцького національного технічного університету з 2016 року. Будівля нині під охороною. У ній, за словами Петра Савчука, частково проводилися косметичні ремонти.

"Чому ми не виконуємо більш масштабні роботи, хоча ми і власні кошти маємо і незважаючи, що це дороговартісний об’єкт, принаймні ремонтно-реставраційні роботи вартують близько 40 мільйонів гривень. Проєктно-кошторисна документація, яка теж нами підготовлена, ми її на сьогодні не можемо затвердити, щоб претендувати навіть на грант, тому що немає документа на землю, це з 2015 року.

Зараз держгеокадастр, це вже більше року, ми не розуміємо чому технічно просто не видається цей документ. Ми пройшли конкурсний відбір на програму «Україна, Польща, Білорусь» на два мільйона євро, це. Практично, було б левова частка робіт зроблена і там мав бути мовно-культурний центр міського і обласного масштабу. Я вам гарантую – що ми своїми силами його зробимо. Цього року додатково надійде до бюджету вузу 17, 7 мільйонів гривень. Однак, зараз все одно все буде впиратися в документацію" – поснив ректор ЛНТУ Петро Савчук.

Ремонтувати приміщення університет може, розповів начальник Управління містобудування та архітектури Веніамін Туз. А перекрити дах, каже він, без дозвільних документів не зможуть.

В середині приміщення збереглося чимало автентичного, говорить краєзнавець Олександр Котис. Це – ручки на вікнах, перила на сходах, плитка на підлозі. Під час реставрації каже він – на це потрібно зважити і максимально відновити той вигляд будівлі, який був раніше.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні