--> Як процедури можна пройти в луцькому центрі реабілітації для учасників АТО. ВІДЕО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як процедури можна пройти в луцькому центрі реабілітації для учасників АТО. ВІДЕО

0
-4
Як процедури можна пройти в луцькому центрі реабілітації для учасників АТО. ВІДЕО
У Центрі реабілітації учасників бойових дій, який відкрили понад три місяці тому, ще не запустили у роботу басейн і шукають психолога та невропатолога.

Про це розповів директор Луцького центру первинної медичної допомоги (у якому діє центр реабілітації учасників АТО) Ігор Гнетньов, повідомляє Суспільне Волині.


Нагадаємо, в жовтні у Луцьку офіційно відкрили Центр реабілітації для учасників АТО. Функціонує центр на проспекті Волі, 66-а у приміщенні Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги.
Очолю центр реабілітації для учасників бойових дій Юрій Дубина.


Нині центр працює в тестовому режимі.

Лікувальна фізкультура – за призначенням терапевта, розповів завідувач Центру реабілітації учасників бойових дій Юрій Дубина. В іншому кабінеті – ерготерапевт Тетяна Ткачук .

На масаж прийшов лучанин Андрій Козолій. Він воював у складі Нацгвардії, згодом у 24-й окремій механізованій бригаді. Про те, що у центрі можна пройти реабілітацію, каже, довідався від друзів.

"Пройшов консультацію, направили до хірурга, призначили лікування, почав ходити на масажі", – розповів чоловік.

Атовець отримує комплексну терапію, яка передбачає кілька процедур.

"Розпрацьовуємо суглоби. Зараз розігріваємо масажем, потім – вправи лікувальної фізкультури лише для суглобів. Працюю із пацієнтами після травм, займаюся з пацієнтами, які після переломів", – розповіла лікарка Тетяна Ткачук.

У Центрі реабілітації учасників бойових дій є водолікувальні процедури. Пацієнти приймають перлинні, гідромасажні, автоматичні та індивідуальні ванни. Працює душ Шарко. У басейні відновлювати здоров’я учасники бойових дій нині не можуть. Його майже завершили тестувати.

"Ось ця вентиляція, що тут є, тепла підлога, вона тестувалася протягом місяця. Щоденно приходили фахівці, які це робили. Цю воду потрібно щоденно міряти PH-тестами. міряти на стерильність", – розповів і показав завідувач відділення Центру реабілітації учасників бойових дій Юрій Дубина.

Про те, що має запрацювати басейн, знають учасники АТО Михайло Талімончук і Віктор Кривцун, які займаються у тренажерній залі.

"На скільки я знаю, буде робитися витяжка для хребта. Велике навантаження спорядженням і, зазвичай, перше, що реагує – це спина. На жаль, на собі відчув, бо більше року нічого не робив", – ділиться пацієнт Михайло Талімончук.

Віктор Кривцун розповів, що з побратимами лікувались у госпіталі ветеранів. Потім прийшли сюди. Чоловік радить усім хлопцям прийти до реабілітаційного центру й оформити картки.

Відновлюється після травми у соляній кімнаті військовий Андрій Ніколайчук, який воює на Сході із 2014-го року. Зізнається, що тут можна дійсно розслабитися, отримати корисні процедури.



Центр не працює на повну потужність, торік за два місяці прийняв 170 пацієнтів. Зробили понад тисячу 700 процедур. Не працює нині фізіотерапія.

Немає лікування за допомогою електролікування, ультразвуку. Хвильова ударна терапія, лазеротерапія – цього наразі немає.

Штат ще не укомплектований – із майже 20 працівників набрали 10. Юрій Дубина каже, ще вчаться, працюють у тестовому режимі.

За словами директора Луцького центру первинної медичної допомоги Ігоря Гнетньова, у відділенні, яке одночасно є Центром реабілітації учасників бойових дій немає невропатолога і психолога. Із бюджету Луцької міськради виділені гроші на закупівлю обладнання.

"Виділено 400 тисяч. Усе необхідне обладнання, яке потребується до ліцензійних умов, а також вимог Національної служби здоров’я для того, щоб підписати із ними договір про співпрацю. Це і еспандери, м’ячі, це апарати ударно-хвильової, фізіотерапевтичні. Це великий перелік обладнання" – розповів Ігор Гнетньов.

У Центр звертаються переважно лучани, проте не мешканцям міста теж не відмовляють, якщо у них є де ночувати. За словами Юрія Дубини у бюджеті Луцька на рік на розвиток центру передбачили 5 мільйонів гривень.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні