«Шедевр» Горохівської РДА: пропонують приєднати успішну громаду до неіснуючої

3
1
«Шедевр» Горохівської РДА: пропонують приєднати успішну громаду до неіснуючої
Експерт з питань децентралізації Валентин Малиновський оприлюднив «документ» Горохівської районної державної адміністрації, в якому місцева влада, всупереч волі мешканців, пропонує приєднати успішну Городищенську об’єднану територіальну громаду (ОТГ) Луцького району до неіснуючої Шклинської ОТГ. Також у цьому «шедеврі» – пропозиція приєднати Мар’янівську ОТГ (першу, створену в Горохівському районі) до неіснуючої наразі Горохівської ОТГ.

Про це експерт з питань децентралізації та юридичних питань проєкту «Пульс», який працює в Офісі реформ Волинського регіонального відділення Асоціації міст України, написав у спільноті «Децентралізація влади на Волині» у фейсбуці.

«Перед вами черговий «шедевр» горохівської районної влади, яка у вже звичному стилі ігнорування думок і волі громадян продовжує торпедувати децентралізаційну реформу», – пише Малиновський.

Коментуючи документ, підписаний 8 січня заступником голови Горохівської РДА Андрієм Розтокою, експерт зазначає:

«Повністю проваливши процес утворення ОТГ в районі, спромоглися видати на-гора ось таке:

1. Пропонують створити Шклинську ОТГ, сільська рада якої, на основі громадської думки, вже ухвалила рішення про приєднання до Городищенської ОТГ. Мало того, захотіли приєднати діючу успішну Городищенську ОТГ сусіднього Луцького району до Шклинської сільради.

2. Утворену у 2019 р. Мар'янівську селищну ОТГ, проєкт розпорядження КМУ про спроможність якої вже перебуває на розгляді уряду, приєднати до неіснуючої Горохівської ОТГ.

3. Адресують цей «документ» до неіснуючого «Центру розвитку місцевого самоврядування».

Для кого і для чого такі чиновники і органи потрібні?»

Нагадаємо, в Горохівському районі донедавна не було жодної ОТГ.

Першу об’єднану територіальну громаду створили з центром у селищі Мар’янівка. 30 червня 2019 року в ній відбулися вибори голови і депутатів громади. До складу Мар’янівської селищної ради увійшли: Мар’янівська селищна рада (смт Мар’янівка), Бранівська сільська рада (села Брани, Борисковичі, Довгів), Бужанівська сільська рада (села Бужани, Ржищів), Цегівська сільська рада (села Цегів, Борочиче, Широке).

За урядування Володимира Гройсмана Мар’янівську ОТГ не визнавали спроможною. Так, 19 лютого 2019 року Кабмін вніс зміни до перспективного плану формування територій громад Волинської області. Згідно з ними, на території Горохівського району має існувати три ОТГ: Горохівська, Берестечківська, Шклинська.

Обраний нардепом в окрузі №20 (центр – м. Горохів) В’ячеслав Рубльов активно протидіяв цьому рішенню. У жовтні 2019 року він звернувся до Кабміну з проханням визнати Мар’янівську ОТГ спроможною та внести в перелік тих, з ким працюватиме уряд у 2020 році. «Питання буде вирішене», – пообіцяв Рубльов.

Проте, як бачимо, в Горохівської РДА – інші плани щодо існування Мар’янівської ОТГ. Її у повному складі місцева влада пропонує приєднати до Горохівської ОТГ, якої ще не створили.

Інша пропозиція горохівської влади стосується приєднання до неіснуючої Шклинської ОТГ успішної Городищенської ОТГ Луцького району.

Нагадаємо, Городищенська ОТГ (Городищенська громада) наразі за доходами на одного мешканця, а це майже 6 тисяч гривень, у п’ятірці кращих на Волині та ще й сплачує до державного бюджету реверсну дотацію близько 600 тисяч гривень.

Саме тому чимало жителів Шклинської сільради бачить перспективу у спільному господарювання із Городищенською ОТГ, тож звернулися із віповідним листом-пропозицією до керівництва своєї сільради.

Городищенська ОТГ створена у 2017 році. До неї увійшли 5 сільських рад: 2 – з Луцького району (Городищенська – із селами Городище, Григоровичі, Мартинівка; Несвічівська – із селом Несвіч) і 3 – з Горохівського району (Михлинська – із селами Михлин, Загаї, Маруся; Угринівська – із селами Угринів, Дубова Корчма; Бережанківська – із селом Бережанка). Перші вибори в цій громаді відбулися 29 жовтня 2017 року.

У вже згаданому перспективному плані формування територій громад Волинської області приєднання Городищенської ОТГ до Шклинської громади не передбачено.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Малинова кому давно пора на пенсію , а не колотить суспільство.
Відповісти
Ти спец поганий.Хто тм такий,що тебе повинні питати шклінці з ким їм бути.Ми хочемо бути зі хазяїном,своїм земляком Никогюком,яким ми гордимося.Ти розберися з собою.Не буду уточнятм проблеми твоєї родини,які ти натворив.
Відповісти
Інформація "ДОКТОРОМ МАЛИНОВСЬКИМ" узагалі взята зі "стелі"... напевне чиїсь гроші відробляє.))
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні