«Білецький помилився», – Погуляйко атовцям, які протестували проти його призначення на Волинь. ВІДЕО

0
-1
«Білецький помилився», – Погуляйко атовцям, які протестували проти його призначення на Волинь. ВІДЕО
Перший заступник керівника Офісу Президента України Сергій Трофімов і новопризначений голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко зустрілися з атовцями, які прийшли в будівлю облдержадміністрації протестувати проти призначення Погуляйка на Волинь.

Журналісти інтернет-видання «Волинь24» зняли повне відео цієї емоційної зустрічі і розшифрували розмову, щоб читачі побачили, що там насправді відбувалося і до чого дійшли її учасники.

Зустріч відбулася одразу після представлення нового голови Волинської ОДА у вівторок, 3 грудня, в малій залі.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Федецький, Шумський-молодший і Горошкевич: хто прийшов побачити нового голову Волинської ОДА

Нагадаємо, за декілька годин до представлення під Волинською обласною державною адміністрацією зібралися учасники АТО. Ветерани російсько-української війни прийшли сюди, аби заявити, що вони проти немісцевого губернатора Волині. Активісти зазначали, що пробуватимуть потрапити в овальну залу, де анонсували представлення нового голови Волинської облдержадміністрації.

Вони вирішили зайти в будівлю облради. У холі атовців зустрів керівник апарату облдержадміністрації Богдан Гончарук. Він повідомив, що зустріч відбудеться на півтори години пізніше. Триватиме вона приблизно 40 хвилин.

«Я спробую домовитися, аби хоча б п‘ять чоловік могли зустрітися і поспілкуватися з губернатором після зустрічі. Можете зачекати десь в сесійній залі чи в холі», – сказав він.

Атовці наполягали, що вони хочуть всі зайти і поговорити з Погуляйком. Гончарук сказав, що це приміщення належить обласній раді, тому він має погодити, аби ветеранів пустили в нього. «Дайте мені 5 хвилин, і я все вирішу», – сказав Гончарук і пішов.

Згодом повернувся і повідомив, що атовці можуть зайти до малої зали, де відбудеться зустріч з ними. Протестувальники зайшли в залу. В іншій – овальній залі – на Сергія Трофімова і Юрія Погуляйка чекали керівники органів влади та місцевого самоврядування Волині.

Після представлення голови ОДА і розмови з ними Сергій Трофімов зі словами «Нас ще чекають атовці» разом із Юрієм Погуляйком пішов до малої зали.



«АНУ-КА, ДАВАЙ-КА, ИДИ ПОГУЛЯЙКО»

У малій залі гостя з Києва і нового голову ВОДА вже чекали близько 200 чоловік. Сидячих місць на всіх не вистачило, тож атовці заполонили всю залу. До них вийшов Сергій Трофімов, а за ним – Юрій Погуляйко. Поруч – заступник начальника обласного управління поліції Сергій Козак, теж атовець, в минулому – командир батальйону територіальної оборони «Волинь», командир патрульної роти «Світязь».

Щойно гості увійшли до зали, пролунало потужне: «Ану-ка, давай-ка, отсюда Погуляйко».


Коли ж представники влади підійшли до протестувальників ближче, почалася розмова, в якій брали участь керівник «Національного корпусу» на Волині Андрій Д’яченко, громадський активіст Олександр Калюжний (позивний «Харківський»), який балотувався до Верховної Ради самовисуванням в окрузі №21 (центр – м. Ковель) і набрав 2,36% голосів, інші.

Голос до Трофімова: З якою ціллю ви приїхали в область, шановний? Ви там обіцяли: буде оновлення, перезавантаження влади.

Трофімов: Давайте по черзі. І щоб питання були. Бо ви всі разом, а я не чую питань.

Харківський: Волинь дала 60 відсотків за Зеленського. Невже із тих 60 процентів не можна знайти нормальну людину?

Трофімов: Ми не знайшли. Була в нас тільки Ірина Михайлівна (очевидно, Вахович – ред.) як кандидат. Такий, який був фаворитом. Але їй, я вважаю, було б дуже непросто справлятися. Як жінці відповідати такій компанії чоловіків? – Трофімов показав на зал.

Голос: А за які заслуги Погуляйка призначили?

Трофімов: А що не так з ним?

Д’яченко: Я ветеран «Азову». Я вперше про пана Погуляйка почув, коли була історія, коли наші хлопці-побратими приїхали в Золоте. Він керував блокпостом, який їх зупиняв.

Погуляйко: Ця інформація не відповідає дійсності. Ви ж про це знаєте. Я знаходився в самому Золотому, а не в Кременній.

Д’яченко: Але з вами координували свої дії. Поліція, яка там була.

Погуляйко: У вас є така наявна інформація? Шановні! Ніяких заяв, ні позовів до прокуратури, СБУ, до поліції я не давав. Це все маячня. І вас вводили в оману.

Дяченко: Люди є, очевидці.

Погуляйко: Я вам ще раз кажу…

Голос: Ми – військові люди, ми довіряєм нашим командирам безпосереднім. Білецький сказав…

(Керівник «Національного корпусу» Андрій Білецький 9 жовтня 2019 року повідомив, що Юрій Погуляйко, який на той час був першим заступником голови Луганської військово-цивільної адміністрації намагався зірвати акцію протесту проти відведення українських військ із Золотого, яку проводив «Нацкорпус». Крім того, за словами Білецького Погуляйка місцеві жителі знають як людину, яка займається незаконною вирубкою лісу. За інформацією Білецького, заступник Погуляйко написав заяву до штабу ООС, поліції та СБУ з вимогою розібратися з так званими незаконними бандформуваннями, тобто ветеранами, з проханням зірвати акцію).

Погуляйко: Почуйте мене. Він помилився. Пан Білецький помилився. Зателефонуйте йому, будь ласка.

Голос: А те, що затримали на блокпості, це як називається?

Погуляйко: На якому блокпості? Мене там не було. Шановні, вас всіх обманув начальник поліції. Я вам ще раз кажу: начальник поліції. Мене не було на тому пості.

Д'яченко: Вас не було. Але з вами узгоджували свої дії. Хіба не так?

Погуляйко: Ніяких дій зі мною ніхто не узгоджував. Я вам це правду кажу.

Із залу хтось вигукнув: «Друже Козак»… Це так звернулися до побратима, нині заступника начальника ГУНП на Волині Сергія Козака. Попросили висловити його думку, чи згодний він із призначенням Погуляйка головою Волиньскої ОДА.

Козак: Я можу судити людину по її справах. Коли людина щось зробить. На даний момент особисто я, вам цікава моя думка? Так, я згодний на даний момент. Пройде час, людина покаже свої справи. Ось і все, – відреагував Сергій Козак.

Погуляйко: Я ще раз вам кажу: цей негідний поліціянт, начальник поліції Луганської області, який знаходиться в Сєвєродонецьку. Це його особиста думка. І це коли про ліс казали. Я ніколи не був пов’язаний з лісом. Я вам кажу це відверто. Можу положити руку на Біблію.

Погуляйко не встиг закінчити фразу, як його перебили вигуком: «Нам гастролери не потрібні».

Погуляйко: Я чую вас, чую. До цього я працював у 7 областях. З 2007 року я покинув Луганську область. Так, як і ви, у 2014-2015 роках я був у Щасті, в Станиці (Луганській – ред.), але взагалі я був у Сєвєродонецьку. І півтора року я був в зоні АТО.


«ЙОМУ БОЛИТЬ НАША ОБЛАСТЬ ЧИ НІ?»

Трофімов: Що я хочу сказати. Якщо ви за розвиток області, ми запрошуємо до команди. Чому я ставлю це питання? Тому що є така тенденція негарна, коли за світлими мотивами ховають якісь інтереси. Якихось груп фінансово-промислових чи політичних.

Голос: Ви зараз натякаєте, що?…

Трофімов: Я не натякаю. Я кажу: якщо ви за розвиток, ми запрошуємо до команди.

Голос: Ми не можемо зрозуміти, чому не з Волині, якою логікою ви керуєтеся.

Трофімов: А я вас теж хочу зрозуміти. Ми ж для цього й спілкуємся.

Голос: Якою логікою ви керуєтеся? За які заслуги дана персона?.. Наскільки мені відомо, Луганська область – не самий зразковий приклад на даний момент. Як у розвитку економічному і по всьому решта, щоб запрошувати звідти людей сюди. Він не розуміє специфіки нашої області, він не розуміє менталітету нашого.

Д’яченко: От пан губернатор знає, скільки районів на Волині?

Голос: Яке населення області?

Д’яченко: Який бюджет? Ви можете відповіді на ці питання дати?

Погуляйко: 6,800 (мільярдів гривень – ред.). Тобто я паспорт дивився і взагалі: 16 районів, 11 міст, 4 – обласного значення. Ще раз. Вам відповідь взагалі, може, моя не потрібна.

Голос: Ні. Як це не потрібна?

Погуляйко: Ну я ж вам говорю: якщо ви з батальйону «Азов», то повинні знати, що я не був присутній на тому блокпості в Кремінній. Це все була провокація. Давайте зателефонуєм. Зателефонуйте, будь ласка, пану Білецькому. Я його дуже поважаю, але я з ним не зустрічався. Білецький очолює «Нацкорпус». Я з ним не спілкувався. Я спілкувався в той день з Трояном Вадимом, якому стало відомо, що я прибув. Я тільки був там хвилин 15. Я їх запросив до зданія, до Золотого. Все. Ніяких заяв. Будь ласка, покажіть мені заяву, яку я робив. Це я вам говорю: вас завели в оману.

Д'яченко: Давайте зараз не будемо перемелювати те, що було два місяці тому.

Погуляйко: Ви ж за основу берете те, що розповів пан Білецький.

Д’яченко: Коли я про вас почув, і перше моє знайомство заочне було таким собі. Тобто я прізвище пана Погуляйка почув у не найкращому контексті. І от пан губернатор їде на Волинь. Мені цікаво: йому болить наша область чи ні? Я розумію, що болить вам Луганщина. Є в тому рація.

Трофімов: Зараз ви побачите. Я вважаю, не потрібно багато часу, щоб переконатись.

Д’яченко: Децентралізація йде. Втрачаємо час. Зараз формуються бюджети різних рівнів. А він пів року буде вникати в ситуацію, а потім…

Погуляйко: Не буду півроку. Мені достатньо два-три тижні.



«Я ВПЕВНЕНИЙ В НЬОМУ», – ТРОФІМОВ ПРО ПОГУЛЯЙКА

Харківський: Приїхали з СБУ з Луганської області. Запрашивают бойца. За фактом смерті в 2014 році заступника Козіцина (Козіцин – так званий «отаман Всевеликого Війська Донського», який воював на стороні терористів «ЛНР» – ред.). Стаття, за якою справа порушена міліцією Луганської області, яка досі не закрита, по-моєму, 253-тя, частина 3-тя (створення терористичної організації).

Погуляйко: Воно буде закрито, наскільки мені відомо. Як працює міліція Луганської області, я вам давав оцінку. Вже зараз – поліція.

Харківський: Як може до нас на Волинь, де найбільша кількість загиблих в АТО відносно до кількості населення, приїжджати есбеушник із Луганська і викликати на допит добровольця за фактом смерті заступника Козіцина? Руского.

Погуляйко: Розберусь в цьому питанні.

Харківський: І на фоні цього приїжджає губернатор з Луганська. Ви розумієте, наскільки це токсично?

Трофімов: Я розумію-розумію ваші відчуття.

Погуляйко: Я не проживав і не працював у Луганській області з 2007-го до 2014 року. А оце, що сталось, я пропоную: давайте звернемось до пана Турчинова, до пана Порошенка, і у нього запитаємо, як все…

Голос: Тут дуже мало прихильників Турчинова і Порошенка.

Трофімов: Я вам скажу, чим я керувався. У Луганську страшна біда: розкрадають все, контрабанда, дороги не роблять, нічого. Усі в запльоті, крадуть, мародери страшні. Це я вам уже кажу за той відрізок часу, за який ми вже розбиралися, і за цей відрізок часу себе проявляв Юрій Михайлович. Я впевнений в ньому.

Голос: Ви впевнені, ми не впевнені.

Трофімов: Ви побачите. Стосунки – вони формуються.

Голос: В нас на Волині достатньо своїх досвідчених людей.

Вигук: Пане Трофімов, я вас застерігаю, якщо сюди ще раз приїдуть по розслідуваннях працівники Служби безпеки в Луганській області і будуть переслідувати добровольців…

Трофімов: Я би хотів, щоб ви до мене зверталися, а я вам допомагав. Бо я не керую Службою безпеки, але можу звернутися і вирішувати ваші питання складні.

Погуляйко: Тут присутній начальник Служби безпеки у Волинські області. Ми можем запитати.



«У МІСЦЕВИХ Є ВАДА ТАКА, КОЛИ ЛЮДИ ХОЧУТЬ БУТИ ДЛЯ ВСІХ ДОБРИМИ»

Голос: Ваша логіка цього призначення. Які аргументи?

Трофімов: А чому повинна бути присутня логіка – тільки місцевий? Я вам скажу, в чому застереження.

Голос: Бо ми тут будем жити.

Трофімов: Якщо ви бачили, ми вже поміняли кілька голів ОДА. А знаєте чому? Ми їх поміняли, тому що в місцевих є така вада, на жаль, на мій жаль, коли люди хочуть бути для всіх добрими. Коли потрібно вирішувати якісь складні питання і з місцевими царьками воювати, вони хочуть зі всіма мати добрі стосунки. У нас є такі приклади, і ми там вже поміняли очільників.

Харківський: Це виходить призначення, як колись призначили Савченка сюди. Порошенко призначив Савченка, теж міліціонера колишнього. Теж ніби як для боротьби з місцевими елітами.

Трофімов: Ви ж знаєте, ми з Порошенком нічого спільного не маємо.

Харківський:
Ні, я просто приклад наводжу. Виходить те саме. Міліціонер київський на Волинь губернатором для боротьби з місцевими елітами. І зараз виходить при вас те саме.

Трофімов: У нас немає завдання боротися з місцевими елітами. В нас є завдання розвивати область: залучати інвестиції, створювати робочі місця, комунікувати з громадою і вирішувати всі складні питання. Це не так легко. Тому я би хотів просити вас про допомогу. Щоб ви допомагали йому це робити.

Голос: У вас тези стандартні і зрозумілі. Дайте відповідь на таке питання: під час процесу зміни кадрів і цієї цілої ієрархії (відповідно вони ж приходять зі своєю командою) область що робить? Вона просто паралізована. Розумієте? Ви кажете, що ми в процесі децентралізації, що в нас бюджет скоро має прийматися. Яким чином, коли постійно йде дерибан крісел? Це ми так назвемо по-простому.

Трофімов: Ви про голів ОДА?

Голос: Про все.

Трофімов: Так а як по-іншому? Всі ж хотіли реформи. Дивіться, багато років не було в політиці нових людей. Ми залучаємо всіх нових людей.

Голос:
Богдан – стара людина, не нова людина. (Андрій Богдан – керівник Офісу Президента України – ред.)

Погуляйко: В 16 році я покинув поліцію і працював у Державній фіскальній службі на посаді начальника управління внутрішньої безпеки в Донецькій області – саме головне. Я виявляв правопорушення і корупцію, хабарництво на митницях. В тому числі спецпідрозділ був такий «Фантом», податкова міліція і тому подібне. Я скажу відверто.

Трофімов: Я чую вас, чую ваші емоції. Але запевняю вас: ви можете спиратися на Юрія Михайловича, і за короткий час ви побачите…


«Я ВЖЕ КАК БИ ПРИЗНАЧЕНИЙ ГОЛОВА»

Голос: Меседж основний: не покричати і не почути від вас якісь надії, шанси або пропозиції. Меседж такий, що громадськість, ось ми будемо контролювати в першу чергу будь-які дії. І момент, коли ми будемо не погоджуватися, ми будемо реагувати. Розумієте, Волинь – це не кар'єрна сходинка. Це наш є дім. А не побув на Волині півроку – можна на Київ пригнути.

Трофімов: Розумію. Я теж не з Києва. В мене теж є рідна область. Все це зрозуміло.

Д'яченко: Ми на Волині живемо, нам це болить, тому ми ставимо це питання. Тобто, можливо, людина прийшла, щоб мати керівну сходинку, а область втратить півроку. Коли буде децентралізація, коли будуть ділити. Можете переказати, що в нас йде боротьба: буде три райони чи чотири. Тобто вам треба було б дуже швидко у все вникнути.

Трофімов: Спроможні райони не хочуть дотувати неспроможні.

Голос: Пан тимчасово призначений губернатор, дайте, будь ласка, відповідь на запитання: чому ви не відмовилися від цієї посади?

Погуляйко: Я не тимчасово. Я вже как би призначений голова.

Козак: В принципі, ми всі тут тимчасові люди, на цій землі. Я просто про тимчасовість. Ми всі гості.

Голос: Знаєте, який висновок я зробив, що мені не імпонує вже в тій ситуації. Те, що 90 відсотків відповіді в розмові ведете ви (показує на Трофімова), а не губернатор.

Голос ІІ: І взагалі, сховався за кількома людьми і спілкується.

Трофімов: Ніхто не ховався.

На цьому розмова, яка потонула у вигуках, фактично закінчилася. Сергій Трофімов сказав атовцям, що Юрій Погуляйко має його провести, а тоді зможе продовжити з ними спілкуватися. Погуляйко пішов проводжати Трофімова, а протестувальники потроху покинули залу.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні