Нардеп вимагає перевірити птахо- та свинокомплекси на Волині

0
7
Нардеп вимагає перевірити птахо- та свинокомплекси на Волині
Народний депутат України В’ячеслав Рубльов звернувся до генпрокурора Руслана Рябошапки, голови Нацполіції Ігоря Клименка та в.о. голови Державної екологічної інспекції України Ігоря Яковлєва щодо спричинення шкоди довкіллю, порушення вимог екологічної безпеки підприємствами агропромислової групи «Пан Курчак», а також ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика».

Відповідний депутатський запит оголосили на засіданні Верховної Ради України у п’ятницю, 18 жовтня.

Як йдеться у депутатському запиті, неодноразово на діяльність підприємств, які займаються вирощуванням птиці та свиней, а також виробництвом комбікормів скаржилися люди, які мешкають поблизу цих виробництв. Подібні підприємства розміщені по території усієї Волинської області.

«Так, у місті Володимир-Волинський місцеве підприємство ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» зливало у відстійники невідому червону рідину, в якій місцеві мешканці виявили рештки птиці. В селищі Турійськ Турійського району Волинської області, де розміщений комбікормовий завод ТзОВ «Агротехніка», який входить до агропромислової групи «Пан Курчак», місцеві жителі перекривали дорогу та вимагали закриття заводу. Причиною цьому став сморід від заводу, через що у мешканців прилеглих до заводу будинків розпочалися захворювання дихальних шляхів. У місті Нововолинськ неодноразовими були скарги громадськості через діяльність ТзОВ «Птахокомплекс «Губин», ще одного підприємства із складу АПГ «Пан Курчак», оскільки на території даного підприємства без відповідних погоджень почали спалювати відходи виробництва, хоча згідно проекту на території підприємства мав бути лише сортувальний цех», – йдеться у запиті.

Нардеп зазначає, що факти несанкціонованого захоронення відходів виробництва на ТзОВ «Птахокомплекс «Губин» були зафіксовані Державною екологічною інспекцією. Внаслідок зливання цим підприємством відходів у вигрібні ями спричинено забруднення нітратами, хлоридами та сульфатами земельної ділянки площею 112 квадратних метрів на території забійного цеху у Нововолинську. Завдана державі шкода становила понад 104 тисячі гривень.

«В Миляновичах взагалі катастрофа – у меліоративні канави з місцевого свиновідгодівельного комплексу дуже відомої на Волині агропромислової групи стікають відходи життєдіяльності тварин. А від найближчого будинку до цього підприємства кількасот метрів. Ніби цього мало, на території свинокомплексу без дозволу і відома громади встановили крематорій, місткість якого – увага! – розрахована на 400 кілограмів. І це при тому, що на одному свинокомплексі помирає за день від 5 до 7 свиней. Миляновичівці переживають, що їхнє село стане другим Ковельським ветсанзаводом – сюди з усіх-усюд будуть звозити трупи тварин, які не встигатимуть спалювати. І я розділяю їхнє занепокоєння», – каже В’ячеслав Рубльов.

Нардеп зазначає, що таке нехтування екологічними нормами негативно впливає на якість життя та здоров’я волинян. А отже просить правоохоронні органи та екоінспекцію перевірити наведені у зверненні факти та вжити заходів щодо порушників чинного законодавства.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні