--> У волинській лікарні оперували на судинах без розрізів. ФОТО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У волинській лікарні оперували на судинах без розрізів. ФОТО

0
-2
У волинській лікарні оперували на судинах без розрізів. ФОТО
У п'ятницю, 27 вересня, Волинська обласна клінічна лікарня приймала столичних гостей, аби не на словах, а на практиці разом відпрацювати і обговорити сучасні ендоваскулярні втручання в лікуванні оклюзійно-стенотичних уражень периферійних артерій різного генезу. Такою і була назва науково-практичної конференції з елементами майстер-класу.



Як розповідає господар волинської лікарні Іван Сидор, найбільшою проблемою є невчасне звернення хворого до лікарні. А тут усе є: і сучасне обладнання, і кваліфіковані лікарі, які навчаються у Німеччині, Польщі, Швеції.



Головний лікар повідомляє, що такого типу операції для них – не новинка, бо проводять їх декілька років поспіль. Справа – у рівні складності опервтручання та у підходах до нього, новому накладанні швів.

Із розповіді завідувача відділення інтервенційної радіології №2 Волинської обласної клінічної лікарні Юрія Легкодуха стає зрозумілим, що і наші, і київські хірурги (з Інституту хірургії та трансплантології імені О. Шалімова та з клінічної лікарні «Феофанія») матимуть 3 складні випадки опервтручання на артеріях: живота, стегна, гомілки.



Оперативні втручання на судинах проводять за допомогою рентген-ангіографічної системи «Філіпс», придбання якої стало можливим завдяки реалізації субпроєкту МОЗ та СБ «Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області».



Журналісти та усі учасники конференції стали свідками самого опервтручання, бо на моніторі у залі бачать і хворого, який каже, що почувається добре, і чують хід думок самого судинного хірурга Павла Гиндича (перший кейс: балонна ангіопластика та стентування судин здухвенного сегменту, реканалізація, ангіопластика та стентування поверхневої стегнової артерії при повній оклюзії).



Прочиняються двері з операційної, і до нас виходить усміхнений молодий хірург Павло Гиндич:

– Внутрішньосудинне втручання такого типу – це коли більшість роботи покладено на обладнання, з яким ми працюємо всередині судини. Таке ж опервтручання легше переноситься пацієнтом, воно не потребує загального знечулення і є безболісним для хворого, – пояснює специфіку роботи. – Результат же такої операції, як і відкритої, – прохідність судини та відновлення кровотоку по нозі.



– Отримавши додатковий кровообіг, кінцівка має поживні речовини і здатність до відновлення та збереження. Сьогодні ми зберегли пацієнту кінцівку, а була вірогідність протягом року її втрати. За статистикою, втрата кінцівки – це 50-відсоткова летальність у найближчі 5 років, – підсумовує судинний хірург.

Оперативне втручання триває орієнтовно півтори години, наступного дня, при доброму самопочутті, пацієнта відпускають додому.



На конференції були присутні офіційні спонсори із Польщі (фірма «Балтон»).

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні