Для порятунку Шацьких озер європейські партнери виділили майже шість мільйонів євро

0
2
Для порятунку Шацьких озер європейські партнери виділили майже шість мільйонів євро
На Волині триває втілення міжнародного проекту будівництва каналізаційних мереж та очисних споруд на Шацьких озерах. Проект став можливий завдяки підтримці європейських партнерів.

Шацькі озера – це унікальна природна зона, яка складається з більш як тридцяти озер у Шацькому районі Волинської області. Особливістю цих озер є їхнє розташування, адже вони оточені лісами. Серед них і найглибше озеро України – Світязь.

Рекреаційна зона ідеально підходить для розвитку зеленого туризму, відтак навколо Шацьких озер функціонує чимало таборів відпочинку та санаторіїв.

Втім, через відсутність каналізації у селах навколо озер унікальна рекреаційна зона волинського Полісся опинилася під загрозою забруднення нечистотами. Навряд чи місцевій владі вдалося б самостійно відшукати кошти для вирішення серйозної екологічної проблеми. Але на допомогу прийшли європейські партнери. Адже Шацькі озера розташовані неподалік від кордону з членом Європейського Союзу - Польщею.

Нагадаємо, 30 серпня 2018 року Шацька райдержадміністрація та Міністерство інвестицій та економічного розвитку Польщі уклали договір про реалізацію Європроекту «Покращення екологічної ситуації у Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь». Цей проект отримав фінансову пудтримку у рамках програми співпраці «Польща – Білорусь – Україна. 2014-2020». Основна мета проекту каналізування – поліпшення стану здоров’я місцевих мешканців прикордонних територій України та Польщі шляхом поліпшення якості питної води.

Партнери погодилися профінансувати 90% вартості робіт. Загальна сума проекту сягнула 6 мільйонів 450 тисяч євро (це приблизно 193 мільйони гривень). На запит Шацької районної державної адміністрації Міністерство екології України виділило 25 мільйонів гривень – суму, необхідну для співфінансування проекту. Проект передбачає будівництво очисних споруд та каналізаційних мереж у селищі Шацьку, селах Світязь та Пульмо. Проект мають завершити до вересня 2020 року.

Як повідомляє офіційний сайт Шацької районної державної адміністрації, у лютому 2019 року відбулася стартова польсько-українська конференція з приводу реалізації проекту, у якій взяли участь представники Волинської обласної державної адміністрації, голова Шацької райдержадміністрації Василь Голядинець, голова Шацької районної ради Сергій Карпук та європейські партнери – староста Влодавського повіту Анджей Романчук, війт гміни Влодава Даріош Семенюк, а також представники фірм-підрядників – ПП «Екотехсервіс» та ТОВ «Вельт-капітал».

Проектом передбачено прокласти 75 кілометрів самопливних та 50 кілометрів напорних труб, а також збудувати 21 насосну станцію та 3 очисні споруди. Інженер-технолог ПП «Екотехсервіс» Віктор Луцик зазначив, що очисні споруди, передбачені проектом, матимуть два режими потужності із технологію триступеневого біологічного очищення та знезараження хлоридом натрію каналізаційних стоків, що дозволить зменшити вміст біогенних елементів.

Під час конференції Василь Голядинець наголосив на тому, що саме туристична галузь має стати основною економіки Шацького району, та висловив надію на те, що проект буде успішно реалізовано. В подальших пріоритетах місцевої влади – розширення дорожньої та туристичної інфраструктури у районі. Втім, це було би позбавлено сенсу, якби унікальні озера продовжували забруднюватися каналізаційними відходами. Саме тому вирішення екологічної проблеми на Шацьких озерах є пріоритетним напрямом роботи.

«З кожним роком кількість відпочивальників на Шацьких озерах збільшується, що негативно впливає на екологію краю та озер зокрема. Створення каналізаційної мережі в населених пунктах допоможе поліпшити якість питної води, створить належні санітарні умови навколо рекреаційних зон, особливо у приватному секторі, дасть поштовх цивілізованому розвитку туристичної галузі району, зокрема, готельного бізнесу», – зазначила на конференції у лютому директорка Шацького національного природного парку Марія Христецька.

У 2019 році підрядники планують прокласти максимум труб до початку купального сезону у зоні відпочинку, а восени мають намір зосередитися на будівництві каналізації у віддалених від місць відпочинку зонах. Загалом на будівництві задіяно близько сотні робітників, значна частина яких – місцеві жителі. Відтак із зароблених ними коштів податки надходять до місцевого бюджету.

Наступну міжнародну конференцію планують провести після остаточного завершення проекту.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні