Битва на смерть: як команди Зеленського і Порошенка готуються до фінального двобою

1
-7
Битва на смерть: як команди Зеленського і Порошенка готуються до фінального двобою
Якщо 5 років тому після Революції гідності Петро Порошенко здобув беззаперечну перемогу у першому турі виборів, набравши 54,7% голосів українців, то у 2019-му, незважаючи на всі здобутки нового Президента, лише 15,95% виборців підтримали його політику.

10 МІЛЬЙОНІВ ВИБОРЦІВ В ОЧІКУВАННІ

Майже вдвічі більшу підтримку висловили громадяни України дуже відомому актору, шоумену, продюсеру і зовсім не відомому політику – Володимиру Зеленському. Він здобув 30,24% голосів.

Загалом за обох кандидатів у першому турі віддали свої голоси 8 728 383 виборці із 18 893 864, які прийшли на дільниці. Як у другому турі розподіляться 10 мільйонів голосів, відданих за інших кандидатів – спрогнозувати майже неможливо.

Враховуючи невизначеність значної частини виборців, політичні дебати стали певним «лакмусовим папірцем», здатним перевірити на слабкість кандидатів у словесному двобої.

Початково передвиборчі дебати були вигідні Петру Порошенку, адже він, на відміну від опонента, досвідчений оратор і добре володіє темами, про які будуть дискутувати. Але лідер першого туру почав нав’язувати свої правила гри.

«РОЗСМІШИ КОМІКА» ЗАМІСТЬ ПОЛІТИЧНОГО ДИСКУРСУ

Команда Володимира Зеленського, розуміючи, що у класичних дебатах їхній кандидат має мінімальні шанси, вигадала креативний хід – провести словесний батл на стадіоні у присутності десятків тисяч живих глядачів.

Вочевидь, розрахунок робиться на моральну підтримку Володимира Зеленського з боку трибун, перетворення політичних дебатів у шоу. А шоу – це вже поле гри Володимира Зеленського, де він, як майстер імпровізації і комік, отримає можливості для маневру – перевести незручні питання у жарти, вколоти опонента сатирою і сарказмом під задоволений свист і оплески переповненого стадіону.

Крім того, штаб Володимира Зеленського вимагав вибачень від чинного Президента за образливі висловлювання у бік опонента. Серед іншого, Петро Порошенко після першого туру виборів назвав Володимира Зеленського «маріонеткою Коломойського». Також проти Володимира Зеленського застосували брудні політтехнології, зокрема, в мережі почала поширюватися інформація про те, що він нібито вживає наркотики.

Своєю чергою опоненти Петра Порошенка поширюють непідтверджену інформацію про те, що він нібито зловживає алкоголем. Тому ще однією вимогою Володимира Зеленського було проходження медичного огляду обома кандидатами, аби підтвердити чи спростувати цю інформацію.

Можливо, команда «Зе» розраховувала на те, що штаб Петра Порошенка відмовиться від нав’язаних умов, а відтак і від дебатів. Втім, штаб чинного Президента почав грати по правилах опонентів.



«СТАДІОН ТАК СТАДІОН»

Спочатку окремі представники штабу чинного Президента заявляли, що дебати на стадіоні неможливі, втім, вже 4 квітня зранку у мережу виклали ролик-відповідь Петра Порошенка. Він не вибачився за свої слова, але прийняв виклик Володимира Зеленського вести дискусію на НСК «Олімпійський» та вимогу пройти медичне обстеження. За повідомленням із виборчого штабу, це було особисте рішення Петра Порошенка.

«Стадіон так стадіон», – підсумував Петро Порошенко у ролику, погодившись на нав’язані умови.

Після того Петро Порошенко здав аналізи у приміщенні НСК «Олімпійський», куди запрошували і Володимира Зеленського. Процедура транслювалася у прямому ефірі. Втім, Володимир Зеленський відмовився здавати аналізи на НСК, обравши приватну лабораторію «Євролаб».



«СЕКУНДАНТ» ТИМОШЕНКО

Рівень напруги між двома протиборчими штабами зростає погодинно, а українці не встигають стежити за стрімким розвитком подій. Майбутні дебати починають нагадувати дуель, після якої виживе і переможе тільки один.

Складається враження, що команда Володимира Зеленського справді не очікувала прийняття Петром Порошенком всіх умов і, розуміючи, що навіть на стадіоні за присутності десятків тисяч своїх прихильників Володимир Зеленський виглядатиме слабшим оратором, почала шукати можливості виходу з цього «клінчу», у який сама себе загнала.

У четвер, 4 квітня, Володимир Зеленський виклав у мережу новий відеоролик, у якому звернувся до Юлії Тимошенко. Оскільки вона, посівши третє місце, не підтримала жодного з кандидатів у другому турі, Володимир Зеленський запропонував їй бути «рефері» на історичних для України дебатах. Відповіді зі штабу Юлії Тимошенко досі немає. Тим часом у штабі Петра Порошенка заявили, що пропозиція Юлії Тимошенко вести дебати – це спроба Володимира Зеленського уникнути їх.



Крок з Юлією Тимошенко з боку штабу Володимира Зеленського знову схилив шальки терезів у бік Петра Порошенка. Він також записав другий ролик, у якому заявляє, що прагне спілкуватися з Володимиром Зеленським, дивлячись у вічі, і закликає опонента не уникати дебатів.

«Будьте мужиком!» – закликав Петро Порошенко свого опонента.

Наразі заступник генерального директора НСК «Олімпійський» Віктор Анісімов заявляє, що на стадіоні не отримували заявки про проведення дебатів. Втім, висловив готовність провести їх на «Олімпійському», якщо буде відповідне рішення Центральної виборчої комісії.



СЛОВО ПРОТИ ДІЛА

Незважаючи на те, що 70% громадян України вважають дебати між кандидатами необхідними, низка політичних експертів сходиться на думці, що епоха «політики слів» минула. Тепер рівень політика визначають не за його красномовством і рівнем володіння ораторським мистецтвом, а за цілком вимірюваними результатами.

«Люди втомилися від солодких обіцянок», - заявив у ефірі одного з телеканалів політичний експерт Вадим Карасьов.

Портал «Слово і діло» підрахував, що за 5 років на посаді Петро Порошенко виконав 45 обіцянок, 18 – у процесі виконання, ще 37 залишились невиконаними. Рівень політичної відповідальності Петра Порошенка – 45%. Оцінити рівень відповідальності його опонента Володимира Зеленського поки що неможливо, адже він жодного дня не перебував на політичній посаді.

Роман КОЛЮХОВ («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Зеленс кий прийде - лад наведе! Поро хоботи геть!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні