Громада не погодила скандальне будівництво поруч із луцькою школою №13

0
3
Громада не погодила скандальне будівництво поруч із луцькою школою №13
Мешканці села Зміїнець, що межує із Луцьком, не підтримали детальний план забудови, який потрібен для продовження будівництва багатоповерхівок за міською школою №13.

Таке рішення прийняли під час громадських слухань, що відбулися 27 березня у приміщенні Княгининівської сільської ради.

Мешканці знайшли ряд порушень у запропонованому забудовником плані, а також обурилися з приводу стану доріг, які розбиває будівельна техніка. На ділянці, яку розглядали, веде будівництво «ПМК-19», проте поруч є й інші діючі будівництва.

Місцеві наполягають на чітких домовленостях із будівельними компаніями про те, хто буде нести відповідальність за зруйноване дорожнє покриття. Проте на громадські слухання не прийшли ні представники забудовника, ні депутати ОТГ, тож присутні одноголосно відмовили у підтримці детального плану забудови.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Фіаско «прокурорського» житла: Чому під Луцьком зупинили будівництво?

ЗАДАВНЕНЕ БУДІВНИЦТВО

Іще з 2015 року на вулиці Шкільній у Зміїнці, поруч із луцькою школою №13, розпочалось будівництво багатоповерхівок.

Маяківська сільрада віддала 1,4 га Волинській прокуратурі у постійне користування та надала дозвіл на будівництво тут багатоквартирного житла. Прокуратура уклала договір із забудовником – ПП «Пересувна механізована колона №19» про будівництво. Фірма на той час належала Петрові Гордійчуку (після його смерті наприкінці 2015 року справи перейшли до доньки бізнесмена Ірини Гордійчук).

У червні 2015 року «ПМК-19» отримало дозвіл на початок будівництва дев’ятиповерхового будинку. Та вже за місяць спеціально створена комісія розглядала законність отримання такого дозволу. Головна претензія – за межами міста зводити будинки, вищі чотирьох поверхів, не можна. Прокуратура і забудовник погодилися зменшити поверховість будівлі. Відтак, у жовтні 2015 року отримали новий дозвіл – на будівництво чотирьохповерхового будинку.

Проте незабаром з’ясувалося ще одна «цікава» обставина: «ПМК-19» не затверджувала у місцевій раді детальний план забудови території, хоча цей документ є обов’язковим при отриманні дозволу на будівництво. Після тривалих перевірок, управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Волинській області скасувало дозволи на будівництво (накази №№ 48, 49 від 24 липня 2017 року).

Із того часу будівництво призупинене, а представники «ПМК-19» намагаються затвердити із громадою детальний план забудови.

До слова, поруч із «прокурорською» землею розташована ще одна ділянка під будівництво (ближче до території школи №13), яка є у приватній власності тієї ж Ірини Гордійчук.

Ділянка, що в користуванні прокуратури. Саме стосовно будівництва тут збиралися громадські слухання
Ділянка, що в користуванні прокуратури. Саме стосовно будівництва тут збиралися громадські слухання
Ділянка поруч – у користуванні Ірини Гордійчук
Ділянка поруч – у користуванні Ірини Гордійчук
Дозволів – немає, а будинок – є. Фото 2017 року
Дозволів – немає, а будинок – є. Фото 2017 року


ЧОМУ «ОДНОГОЛОСНЕ» ПРОТИ?

Українське законодавство зобов’язує забудовників приводити у порядок навколишню територію і зруйновані дороги після того, як завершиться будівництво. Проте мешканці Зміїнця переконані: найближчі кілька десятків років поруч з їхніми домівками будуть будувати то один, то інший будинок. Тому відремонтовані дороги їм потрібні уже зараз.

Тож присутні на громадських слуханнях заявили: поки не досягнуть чітких домовленостей із забудовниками – підтримувати їхні проекти не будуть.

До слова, поруч із згаданою ділянкою також розташоване будівництво Будівельної компанії «Інвестор».

За словами місцевих, будівельна техніка знищила покриття на вулицях Шкільній, Левадній та Горіховій.

«Треба знайти якийсь вихід. Наприклад, назначити відповідальними депутатів, які обиралися від цих вулиць, щоб вони раз в місяць перевіряли стан доріг. Якщо забудовники не підтримують їх в належному стані – штрафувати. Або ж створити гарантійний фонд, щоб наперед поклали туди по мільйону, і якщо будуть порушувати – брати звідти гроші на ремонт», – запропонував один із присутніх.

Також мешканці виявили ряд порушень державних будівельних норм у запропонованому плані забудови. Наприклад, на 175 запланованих квартир необхідно передбачити не менше 115 паркомісць, а на плані – лише 72. Відповідно, є загроза, що автомобілі будуть паркувати вздовж вулиць і це буде створювати затори.

Також недотримані норми із площі прибудинкової території: вона повинна становити щонайменше 1360 квадратних метрів, а в плані передбачено трохи більше 600 квадратів. Не вистачає у розрахунках забудовника і належної кількості зелених насаджень.

Під час громадських слухань
Під час громадських слухань
Детальний план забудови
Детальний план забудови
У запропонованому місцеві знайшли порушення ДБН-ів
У запропонованому місцеві знайшли порушення ДБН-ів
Слухання проводять не вперше
Слухання проводять не вперше


ЧИ ПРОЙДЕ «ДОГОВОРНЯК»?

Присутні на громадських слуханнях висловили побоювання з приводу того, що на зустріч не прийшов ні забудовник, ні місцеві депутати.

«Ми не підтримаємо зараз план, після цього питання буде розглядати Княгининівська рада. І, можливо, забудовник думає, що домовиться з депутатами. Або вже домовився… недаремно ж сьогодні немає ні тих, ні тих», – припустив один із мешканців.

У коментарі виданню «Волинь24» депутат від вулиці Шкільної у Зміїнці Сергій Стрихарчук запевнив, що ніяких «договорняків» не буде і якщо забудовник вже стільки років не може дійти згоди із мешканцями - буде перероблювати детальний план забудови, допоки не порозуміються.

«Я ходив на усі земельні комісії, де розглядалося це питання, але на громадських слуханнях не зміг бути, бо був у відрядженні. Ще навіть не встиг ознайомитися з їхніми результатами. Але є протокол зібрання, я все перечитаю і на черговій земельній комісії будемо детально вивчати, чи мають підстави зауваження від людей. Але в будь-якому випадку, приймаючи рішення, депутати будуть зважати і на те, чи дійсно є прорахунки в детальному плані, і на позицію мешканців. Думка громади буде обов'язково врахована", - сказав Сергій Стрихарчук.

До слова, Сергій Стрихарчук є бізнес-партнером Андрія Разумовського - власника будівельної компанії «Інвестор», яка також наразі проводить будівництво на вул. Шкільній у Зміїнці.

Питання детального плану забудови «ПМК-19» у Зміїнці надалі буде розглядатися земельною комісією Княгининівської ради. Місцеві активісти планують бути присутніми на засіданні, аби не допустити, щоб хтось замість них приймав важливі рішення.

Людмила ЯВОРСЬКА («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні