--> Фіаско «прокурорського» житла: Чому під Луцьком зупинили будівництво? | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Фіаско «прокурорського» житла: Чому під Луцьком зупинили будівництво?

8
7
Фіаско «прокурорського» житла: Чому під Луцьком зупинили будівництво?
Ще з 2009 року Волинська прокуратура пробує вирішити «квартирне питання» для своїх працівників, збудувавши нову багатоповерхівку. У результаті – лише скандал на скандалі, невдоволені сусіди, неоформлені документи, «дивом» отримані ділянки…

Чому зведення «прокурорського» будинку – знову під питанням, а також – що у деклараціях претендентів на нові квартири – у матеріалі «Волинь24».


ПЕРШИЙ МЛИНЕЦЬ

Перша спроба звести багатоповерхівку з квартирами для працівників прокуратури викликала неабияких скандал. Луцькі депутати у 2009 році виділили для будівництва землю просто у дворі трьох дев’ятиповерхівок: просп. Соборності 28, 30 та вул. Воїнів Інтернаціоналістів 1. Мешканці здійняли бунт: мовляв, ляжуть під бульдозери, а забудувати двір і знести спортмайданчик не дадуть.

Після року суперечок, прокуратура відмовилася від такого сусідства, а тогочасний прокурор області Андрій Гіль пояснив: непорозуміння виникло через те, що… депутати були втомлені і не розібралися, де виділити землю.

Наступні амбітні плани озвучили у 2011 році. На вул. Набережній, 10 запланували звести багатоповерхівки для працівників прокуратури та апеляційного суду, поруч – нове приміщення для обласного центру зайнятості. Прокуратурі виділили 0,6125 га на цій території, ще кілька ділянок – іншим установам.

Зрештою, окремого «прокурорського» будинку не вийшло, але після будівництва там «Луцьксантехмонтажем» житлових комплексів, прокуратура таки отримала кілька квартир для своїх працівників.

У дворі посеред 33-го мікрорайону прокурори хотіли «втулити» багатоповерхівку
У дворі посеред 33-го мікрорайону прокурори хотіли «втулити» багатоповерхівку
Земля на 33-му – досі у власності прокуратури. Тож будівельний майданчик може з’явитися тут у будь-який момент…
Земля на 33-му – досі у власності прокуратури. Тож будівельний майданчик може з’явитися тут у будь-який момент…
Під новобудовами на Набережній одна із ділянок – прокурорська
Під новобудовами на Набережній одна із ділянок – прокурорська


СКАНДАЛЬНА «БАБОЧКА»

У жовтні 2013 року прокуратура Волинської області розпочала новий будівельний проект. Зокрема, звернулася до Маяківської сільради з проханням надати їй ділянку для будівництва багатоквартирного будинку. Мова йде про землю, що має юридичну адресу: с. Зміїнець, вул. Шкільна 2, а фізично – межує із луцькою школою №13.

Яку саме землю просити в прокуратурі, очевидно, добре знали: якраз закінчилася багаторічна судова тяганина, в результаті якої луцьку будівельну фірму «Укрзахідбудінвест» зобов’язали звільнити цю землю як самовільно зайняту (рішення Господарського суду Волинської області від 10 вересня 2008 р. у справі № 1/112-71).

Заодно суд наказав забудовнику продати сусідню ділянку, що була у приватній власності. Таке рішення виявилося необхідним, адже фірма нарікала на те, що не має коштів, щоб «повернути самовільно зайняту землю у попередній стан»: звільнити від фундаменту, огорожі, будматеріалів та засипати котловани (ухвала Господарського суду волинської області від 12 грудня 2012 року у справі № 1/112-71).

До слова, ще за Радянського Союзу ця земля була відведена для будівництва школи.

«Там була запроектована школа і навіть забили сваї під її будівництво. Планували велику школу з двома басейнами, актовими залами. Але в 90-х від цього проекту відмовилися. Землю віддали приватній фірмі і ті почали там будувати будинки. Відбулася та сама історія, як з «Еліта-центром»: гроші зібрали, будинки не збудували», – розповів багатолітній керівник проектної організації «Діпромісто» Андрош Бідзіля.

У «Діпромісті» цей житловий комплекс добре пам’ятають: його проектом захоплювалися колеги зі столиці і навіть просили дозволу скопіювати. і лагідно називають «бабочкою»: форма центрального у комплексі 112-квартирного будинку нагадує метелика. Крім того, за задумкою, тут мало бути ще чотири 48-квартирні будинки, будівля Центру дитячого дозвілля та спорткомплекс із басейном та тенісними кортами.

За усіма документами, будівництво мало відбуватися на одній ділянці (площею 1,3713 га), яку «Укрзахідбудінвест» купив у 2006 році. Проте будівельним парканом загородили й сусідню землю. Як пізніше встановить суд – самовільно.

Та чи саме «наїзд» за захоплену землю став причиною нереалізованих планів – достеменно невідомо. Власниці «Укрбудінвеста» – Світлана Чигрин та Віталія Коровицька – фігурують й в інших будівельних скандалах. Зокрема, у зведенні комплексу «Рідний дім» на вул. Зацепи, де із 200 власників майбутніх квартир так само зібрали гроші, а будівництво заморозили.

Так чи інакше, а після судів «Укрзахідбудінвест» таки продав свою ділянку у Зміїнці, а «самозахоплену» – звільнив.

Новим власником землі став відомий у місті бізнесмен Петро Гордійчук. Іншу ділянку Маяківська сільрада віддала прокуратурі, яка, своєю чергою, уклала договір із ПП «ПМК-19» про будівництво тут нового житлового комплексу. Цікаво, що власником цієї будівельної фірми був той самий Петро Гордійчук (чоловік загинув у ДТП наприкінці 2016 року, а справами тепер керує його донька Ірина Гордійчук).

Під час судів прокурори «придивилися» самовільно зайняту землю у Зміїнці
Під час судів прокурори «придивилися» самовільно зайняту землю у Зміїнці
Суди зобов’язали забудовника звільнити землю
Суди зобов’язали забудовника звільнити землю
Такий житловий комплекс планували збудувати у 2007 році
Такий житловий комплекс планували збудувати у 2007 році
Проектом захоплювалися колеги зі столиці
Проектом захоплювалися колеги зі столиці
Проект житлового комплексу. В центрі – 112-квартирна «бабочка», по кутках – 48-квартирні будинки, внизу – спорткомплекс
Проект житлового комплексу. В центрі – 112-квартирна «бабочка», по кутках – 48-квартирні будинки, внизу – спорткомплекс


НОВА ЕРА СКАНДАЛЬНОГО БУДІВНИЦТВА

Маяківська сільрада у 2013 році дозволила прокуратурі розробляти проект на відведення 1,4 га у Зміїнці для будівництва багатоквартирного житла (рішення №14/3.5.1 від 15 листопада 2013 р.). У січні 2015 року депутати затвердили цей проект (рішення №20/5.1.1 від 27 січня 2015 р.), а в лютому Волинська прокуратура зареєструвала право постійного користування цією землею (від 6 лютого 2015 р.).

Незабаром уклали договір із ПП «Пересувна механізована колона №19» про будівництво. Конкурсу для визначення забудовника не проводили. Як пояснили у прокуратурі, тендер необхідний за умови, коли виділяються кошти із бюджету, а у цьому випадку 100% витрат взяла на себе будівельна фірма.

Згідно із домовленостями, прокуратурі дістанеться кілька квартир, загальна площа яких – до 516 квадратів.

У червні 2015 року «ПМК-19» отримало дозвіл на початок будівництва дев’ятиповерхового будинку. Та вже за місяць спеціально створена комісія розглядала законність отримання такого дозволу. Головна претензія – за межами міста зводити будинки, вищі чотирьох поверхів, не можна.

Прокуратура і забудовник погодилися зменшити поверховість будівлі. Відтак, у жовтні 2015 року отримали новий дозвіл – на будівництво чотирьохповерхового будинку.

«Ми пропонували збільшити поверховість до 5 і частково до 7 поверхів каскадною формою, з урахуванням того, що місцевість не забудована висотками. Ми повинні мати ресурс, щоб «витягнути» це будівництво, щоб по завершенню принаймні вийти «в нуль». Протягнути до такого житлового комплексу мережі – це великі грошові затрати», – пояснила бажання зводити більше поверхів Ірина Гордійчук.

Представники забудовника обурюються: на території прилеглих до Луцька сіл не вперше з’являються багатоповерхівки. Приміром, дев’яти- та десятиповерхові будинки зводять біля торгового центру «Глобус», де земля належить Липинській сільраді.

Проте незабаром з’ясувалося ще одна «цікава» обставина: «ПМК-19» не затверджувала у місцевій раді детальний план забудови території, хоча цей документ є обов’язковим при отриманні дозволу на будівництво.

Після тривалих перевірок, управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Волинській області скасувало дозволи на будівництво (накази №№ 48, 49 від 24 липня 2017 року).

Крім того, результати перевірки направили в Київ, аби «з центру» дали добро на проведення нової перевірки – на предмет законності видачі дозволів.

Тим не менше, директорка «ПМК-19» переконана, що справа – не в порушеннях будівельного законодавства, а насправді їхній роботі вставляють палки в колеса недобросовісні конкуренти. Зокрема, на будівельному майданчику системно відбуваються крадіжки, підпали, пошкодження будівельної техніки, перерізання електромережі, мала місце навіть стрілянина.

Житловий комплекс запланували на двох ділянках. Одна – прокурорська
Житловий комплекс запланували на двох ділянках. Одна – прокурорська
Інша – у власності Ірини Гордійчук, нинішньої директорки «ПМК-19»
Інша – у власності Ірини Гордійчук, нинішньої директорки «ПМК-19»
Такий проект забудови надали для розгляду депутатам Княгининівської сільради
Такий проект забудови надали для розгляду депутатам Княгининівської сільради
«Коробка» одного із будинків комплексу – готова
«Коробка» одного із будинків комплексу – готова
Будинок – є, а дозволу на початок будівництва – уже немає
Будинок – є, а дозволу на початок будівництва – уже немає


ХТО НА ЧЕРЗІ?

У відповідь на інформаційний запит, у травні прокуратура повідомила, що на квартирній черзі у Луцьку – 28 прокурорів.

Проаналізувавши їхні декларації, маємо наступні відомості про прокурорів, які заявили про бажання поліпшити житлові умови:

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА ПРОКУРАТУРА:

1. Кравчук Олександр Васильович, прокурор відділу прокуратури (стоїть на квартирному обліку із 2003 р):

Має чотири земельні ділянки: 13 соток у Боратині, 5 соток у Ковельському районі та дві ділянки 9 і 25 соток в с. Тишковці Іваничівського району оформлені на дружину. Проживає у будинку в Луцьку із 2014 року, який орендує. Також має два автомобілі: Mercedes-Benz E270 2002 р.в. та Toyota Auris 2008 р.в.

2. Романішин Петро Семенович, слідчий з особливо важливих справ (на квартирному обліку – із 2005 р.):

Має 14 соток і будинок 270,8 квадратів у с. Прилуцьке Ківерцівського району. Із 2003 року також має в тимчасовому безплатному користуванні квартиру 41,4 квадрати у Ківерцях. Авто – VOLKSWAGEN SHARAN 1997 р.в.

3. Чмух Валентин Васильович, прокурор відділу прокуратури (на квартирному обліку – із 2009 р.):

Має дві земельні ділянки: 24,3 сотки у с. Новостав Луцького району та 16 соток у Камені-Каширському. Із 2004 року має право користування н квартиру 93,1 квадрат у Луцьку, а з 2015 року – право власності на 50 квадратів. Також має незавершений будинок у Новоставі 176 квадратів.

4. Мазурок Сергій Васильович, прокурор відділу відділу нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при здійсненні досудового розслідування та підтриманням державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні (на квартирному обліку – із 2010 р.):

Має земельну ділянку 12 соток та частку у квартирі 71 квадрат у смт Локачі. Автомобіль – Шкода Суперб 2008 р.в.

5. Ліпко Олексаандр Петрович, прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному проваденні (на квартирному обліку – із 2010 р.):

Має у тимчасовому користуванні квартиру 54,3 квадрати у Луцьку та частку у квартирі 49,6 квадратів у с. Журавичі Ківерцівського району. Автомобіль – ЗАЗ Форза 2012 р.в.

6. Шевчук Віктор Миколайович, прокурор відділу нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при здійсненні досудового розслідування та підтриманням державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні (на квартирному обліку – із 2010 р.):

Має чотири ділянки: 1 га в с. Волиця, 40, 25 та 19,5 соток у с. Колона Іваничівського району. Також тут – будинок 88,7 квадратів. У дружини – частка у квартирі 48,9 квадратів в Харкові. Автомобілі – ВАЗ 21063 1990 р.в. та Chevrolet Aveo 2007 р.в.

7. Хомич Сергій Сергійович, прокурор відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру (на квартирному обліку – із 2010 р.):

У родини – сім ділянок: три – у с. Зачернечя Любомльського району (37 і 66 соток та 1 га), 20 соток у Боголюбах, 12 соток у Струмівці, 14 соток у Голишеві та 1 га у Веселому Луцького району. Дружина – співвласниця квартири 67 квадратів у Луцьку. Проживають у квартирі знайомих (площ – 40,9 квадраатів) на час їхньої відсутності. Авто – ВАЗ 2170 2008 р.в. Заощадження – 340 тис грн.

8. Старчук Вадим Миколайович, начальник відділу нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні досудового розслідування та підтриманням державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні (на квартирному обліку – із 2010 р.):

Має частку у квартирі 62 квадрати в Горохові, із 2014 року дружина – квартиру площею 82,1 квадрат у Струмівці, із 2015 року – квартиру 52,5 квадрати у Луцьку. Авто – ВАЗ 2108 1992 р.в. та Chevrolet Lacetti 2007 р.в.

9. Новосад Юрій Олександрович, начальник управління нагляду у кримінальному провадженні (на квартирному обліку – із 2011 р.):

Дружина має земельну ділянку 240 квадратів в с. Озерце Ківерцівського району та два офісні приміщення в Луцьку (198 та 129 квадратів). Право проживання оформлене в двох квартирах: із 1993 року – у квартирі площею 33,5 квадратів, із 2008 року – площею 98 квадратів. Авто – Toyota Camry 2008 р.в. (оформлена на батька), Hyundai Accent 2008 р.в. (на дружину). Заощадження – 170 тис грн.

10. Демчишин Ігор Петрович, прокурор відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури (на квартирному обліку – із 2011 р.):

Із 2014 року дружина має квартиру 61,3 квадрати у Луцьку. Авто – HYUNDAI ELANTRA 2011 р.в. Заощадження – 17 тис доларів та 100 тис грн. на банківських рахунках, а також – 59 тис грн. готівки.

11. Петрук Василь Володимирович, заступник начальника відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення (на квартирному обліку – із 2011 р.):

Має у спільній власності квартиру 67,9 квадратів у Луцьку. Авто – Volkswagen Polo 2004 р.в. Заощадження – 100 тис грн готівки.

12. Шамринський Олександр Євгенійович, начальник відділу організаційного та правового забезпечення (на квартирному обліку – із 2012 р.):

Має частку в квартирі площею 66 квадратів у Луцьку, вказав проживання у квартирі 46 кваадратів (власниця – Галина Шамринська). Авто – Skoda Octavia Tour 2008 р.в. Заощадження – 3,7 тис доларів.

13. Савчук Ігор Адамович, начальник відділу інформаційних технологій та матеріально-технічного забезпечення (на квартирному обліку – із 2012 р.):

Жодного майна і заощаджень.

14. Шепелюк Віталій Леонідович, прокурор відділу нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні досудового розслідування та підтриманням державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Волинської області (на квартирному обліку – із 2012 р.):

Має у безоплатному користуванні земельну ділянку 10 соток та будинок 245 квадратів у Луцьку, оформлені на батька. Авто – Peugeot 207 2012 р.в. (теж власність батька).

15. Матюк Андрій Миколайович, прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні (на квартирному обліку – із 2012 р.):

Має право користування н квартиру площею 74 квадрати у Луцьку (ймовірно, у власності тещі). Заощадження – 237 тис грн. готівки.

16. Ковальчук Олег Васильович, прокурор відділу нагляду за дедержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, управління нагляду у кримінальному провадженні (на квартирному обліку – із 2013 р.):

Має дві земельні ділянки: 10 соток у Любомлі, 12 сотоу у с. Бірки Любомльського району. Орендує квартиру у Луцьку площею 75 квадратів у Ковальчук Марії Михайлівни.

17. Гиричук Ярослав Леонідович, прокурор відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури (на квартирному обліку – із 2013 р.):

Дружина має 10 соток у Ковелі. На неї ж оформлений недобудований будинок 250 квадратів у Ковелі. Авто – Mersedes 211 2003 р.в. (оформлений на матір). Заощадження – 1,2 млн грн., позичені батькові.

18. Мотрунчик Олександр Іванович, прокурор відділу (на квартирному обліку – із 2013 р.):

Має право користування на квартиру у Луцьку площею 72 квадрати (власник – батько Мотрунчик Іван Мусійович).

19. Гуцуляк Тарас Юрійович, прокурор відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Волинської області (на квартирному обліку – із 2014 р.):

Має право користування на квартиру у Луцьку площею 60,9 квадратів (власниця – Приходько Наталія Олександрівна). Авто – Skoda Octavia 2005 р.в.

20. Мацюк Сергій Ярославович, прокурор відділу представництва на захист інтересів громадянина або держави в суді та при виконанні судових рішень (на квартирному обліку – із 2014 р.):

Має право користування на квартиру у Луцьку площею 74 квадрати із 2010 року (власник – батько Мацюк Ярослав Борисович). Заощадження – 87 тис грн. готівки.

21. Рудик Дмитро Володимирович, старший слідчий слідчого відділу (на квартирному обліку – із 2014 р.):

Має право користування на квартиру у Луцьку площею 58,8 квадрати із 2015 року (власниця – Рудик Лариса Федорівна).

22. Кухтей-Хилюк Леся Віталіївна, прокурор відділу (на квартирному обліку – із 2015 р.):

Має у безплатному користуванні квартиру у Луцьку площею 97,6 квадратів (власниця – Кухтей Анастасія Харитонівна). Чоловік є співвласником квартири у Нововолинську площею 29,2 квадрати. Авто – Toyota Camry 2007 р.в. (власниця також – Кухтей Анастасія Харитонівна). Заощадження – 70 тис грн.

23. Новік Людмила Володимирівна, прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Волинської області (на квартирному обліку – із 2016 р.):

Має земельну ділянку 14 соток у с. Озерце Ківерціського району. Також – право користування будинком 110 квадратів у Ківерцях (власник – Радюк Володимир Іванович). Авто – VOLKSWAGEN CADDY 2008 р.в. та MITSUBISHI PAJERO WG 2008 р.в. Заощадження – 350 тис грн. готівки.

ЛУЦЬКА МІСЦЕВА ПРОКУРАТУРА:

24. Балас Катерина Василівна, заступник керівника (на квартирному обліку – із 2013 р.):

На чоловіка оформлена земельна ділянка 12 соток та недобудований будинок 210 квадратів у Боголюбах. Також – у наймі квартира в Луцьку площею 35,8 квадратів та частину квартири площею 88,3 квадрати. Авто – Chevrolet Evanda 2006 р.в. Заощадження – 80 тис грн. готівки.

25. Куприянчик Світлана Іванівна, прокурор (на квартирному обліку – із 2011 р.):

Має право на тимчасове безоплатне проживання у квартирі в Луцьку площею 32 квадрати (власник – Куприянчик Сергій Васильович).

26. Фощенко Ірина Василівна, прокурор (на квартирному обліку – із 2013 р.):

Проживає в квартирі площею 192 квадрати у Луцьку із 2016 року (власниця – Фощенко Лідія Михайлівна). Авто – Mitsubishi Outlander 2007 р.в.

27. Турчинська Ольга Євгеніївна, прокурор (на квартирному обліку – із 2013 р.):

На маму оформлена квартира 65,4 квадрати у Луцьку та 6 соток у Боголюбах. На батька – будинок 67,1 квадрат (з 2011 року) та земельна ділянка 250 квадратів (із 2012 року) у с. Ростань Шацького району. Також має право власності на незавершену квартиру площею 42,7 квадрати в Луцьку. Авто – Hyundai Getz 2010 р.в. та Renault Master 1999 р.в. (оформлений на батька).

28. Гаврусь Наталія Анатоліївна, прокурор (на квартирному обліку – із 2014 р.):

Має право на тимчасове безоплатне проживання в квартирі площею 31,2 квадрати у Луцьку із 2015 року (власник – Лінчинський Сергій Володимирович). Також – недобудовану квартиру площею 63,26 квадрати у с. Струмівка. Авто – Opel Vectra 1991 р.в. та ГАЗ 5301 1980 р.в.


* * *

Стрілянина, підпали, будівництво без потрібних дозволів… і все це – не просто про «проблемне» будівництво. Мова йде про події, які відбуваються на ділянці, що належить Волинській обласній прокуратурі.

Випадок про чоботаря без чобіт? Чи все ж головним сценаристом ситуації є бажання отримати відомчі квадрати?


Людмила ЯВОРСЬКА (для «Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Та половина з цих рекетирів повинні на нарах сидіти.А їм квартири дають
Відповісти
Ооо вааа цікавий матеріал... як мати житло і претендувати на відомче...??? дуже просто кажуть прокурори оформ – право користування ;))))
Відповісти
Бідні та нещасні.
Діти від раку помирають, бо в держави грошей немає, а батькам не в силу такі гроші зібрати.
А хтось не соромиться не тільки хабарі брати, а ще й на халяву зайву нерухомість отримати.
Схаменіться, пани прокурори!
Хіба ж на той світ свої хати потягнете, чи врятує це Вас на тому світі?
Тількі добрі справи Вам можуть стати в нагоді і тільки їх візьмете із собою на той світ.
Майте совість.!
Можливо, хоч один із вище перечислених прокурорів прочитає це, і хоч щось на серці зашкребе.
Відповісти
не існує ніякого того світу...
Відповісти
Та щоб я так живу:)
Може ще тим прокурорам субсидії оформити
Відповісти
Та щоб я так живу:)
Може ще тим прокурорам субсидії оформити
Відповісти
Рукі їм треба рубати-щоб квартиру не хотіли
Відповісти
Панулейрош-тодуш
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні