Боротьба з корупцією – головний пріоритет кандидатів у президенти

2
3
Боротьба з корупцією – головний пріоритет кандидатів у президенти
Більшість кандидатів у президенти України своїм основним завданням вбачають боротьбу з корупцією. У програмах багатьох із політичних лідерів цьому напрямку приділяється найбільше увага.

Про це йдеться в аналітичному матеріалі «Волинь24».

Зокрема, шістнадцять кандидатів у президенти у своїх програмах використовують гасла, спрямовані проти корупції. Втім, не всі вони пропонують механізми реальною протидії корупції. Разом з тим можна окреслити п’ять основних підходів, до яких тим чи іншим чином зводяться програмні пункти більшості кандидатів.

Найбільш популярним способом боротьби з корупцією є ліквідація державних установ, масові скорочення чиновників та люстрація у правоохоронних органах. Про такі методи у своїх програмах говорять Віктор Бондар, Олександр Вілкул, Микола Габер, Анатолій Гриценко, Аркадій Корнацький, Віталій Купрій, Олег Ляшко, Валентин Наливайченко, Сергій Носенко, Володимир Петров та Олександр Соловйов.

Більш радикальний підхід до подолання корупції, методом застосування смертної кари або довічного ув’язнення для корупціонерів та повернення незаконно здобутих активів пропонують у своїх програмах дев’ять кандидатів. Зокрема, пожиттєвий термін з конфіскацією корупціонерам обіцяють Анатолій Гриценко, Віктор Кривенко, Віталій Купрій, Олександр Мороз та Олександр Шевченко. Ілля Кива пропонує навіть запровадити смертну кару. А ось Валентин Наливайченко та його колишній колега по службі Ігор Смешко ацентують увагу на поверненні незаконно здобутих активів та запобіганню виведення активів за кордон.

Також популярним методом боротьби з корупцією, який пропонують окремі кандидати, є створення так званих «народних трибуналів» чи інших органів «народовладдя».

Зокрема, створити такий орган пропонують кандидати Олександр Ващенко та Олександр Мороз. Запровадити прямий народний контроль за діяльністю державних органів пропонують Сергій Каплін, Аркадій Корнацький та Валентин Наливайченко.

Менш популярними механізмами протидії корупції, до якої планують вдаватися кандидати у разі перемоги, є встановлення обмежень для корупціонерів – це пропонує Роман Безсмертний, та скасування економічної недоторканості – це пункт Ольги Богомолець.

Варто нагадати, що статтею 106 Конституції України, якою закріплені повноваження Президента України, не передбачено жодної функції у питанні боротьби з корупцією. Президент України не відноситься до жодної з гілок влади, є гарантом Конституції, відтак не може впливати на діяльність правоохоронних органів та судів безпосередньо. Для втілення більшості запропонованих ініціатив необхідна зміна законодавства, в деяких випадках навіть Конституції.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якщо президент гарант конституції ,а конституція корупцію забороняє,то напрошується запитання,не маючи впливу на корупціонерів який він гарант конституції?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні