Хто з кандидатів у президенти – найбільший популіст

3
16
Хто з кандидатів у президенти – найбільший популіст
До виборів Президента України залишається 16 днів, і політична агітація, включаючи всі можливі політтехнології, вже давно працює на повну потужність.

Цього разу у виборах братиме участь рекордна кількість кандидатів – 39. Така велика чисельність зумовлена високим рівнем запиту на нові обличчя, частковим розчаруванням у старих «правлячих елітах», а також схильністю значної частини українських виборців до популістичних настроїв.

Інтернет-видання «Волинь24» проаналізувало всі передвиборчі програми кандидатів у президенти та обрало ТОП-5 найбільш популярних популістичних заяв і пунктів.


Нагадаємо, популізм – це риторика, яка апелює до простих народних мас, їхніх надій і страхів, і ґрунтується на протистоянні інтересів народних мас та правлячих еліт.

Українська державність в останні п’ять років переживає складний період, зумовлений гібридною війною із Російською Федерацією та контрольованими нею сепаратистами на Сході, падінням життєвого рівня, різким зростанням цін і тарифів, внутрішньою міграцією та масовим відтоком економічно активного населення за кордон.

Проблеми, з якими зіткнулася Україна в останні роки – досить глибокі, не мають простих рецептів вирішення і потребують виважених, системних кроків. Втім, у передвиборчій гонці окремі українські політики вдаються до політичних технологій, розрахованих на широкі маси, спрямованих на нібито швидке і просте вирішення складних проблем. У передвиборчих програмах, агітації і риториці окремі кандидати апелюють не до логічних доводів і обґрунтованих міркувань, а до емоційної складової виборця, загострюючи болючі для більшості суспільства питання.

«Політики-популісти обіцяють за допомогою простих гасел та рішень вирішити проблеми, які у людей «на слуху». Однак такі дуже прості рішення дуже часто виявляються обманом або просто нереальними: насправді вирішити таким шляхом проблему просто неможливо», – коментує інтернет-виданню «Волинь24» політолог Олександр Новосад.



Важливо розрізняти передвиборчі гасла, які зустрічаються у програмах, від реальних пунктів. Зокрема, гасло не містить конкретної пропозиції щодо вирішення тієї чи іншої проблеми. Наприклад, «Подолаю корупцію» – це гасло. З нього не зрозуміло, які кроки передбачає кандидат для подолання корупції, яким чином можна відстежувати виконання цієї заяви, оцінити прогрес виконання обіцянки. Приклад програмного пункту: «Створю Антикорупційний суд». Це конкретний пункт програми, з якого випливає розуміння того, яким чином кандидат планує боротьбу з корупцію, а також можна оцінити виконання або невиконання цього пункту – був створений такий суд, чи ні.

ЦІНИ І ТАРИФИ

Гасла у програмах кандидатів у блоці «Ціни і тарифи», які озвучують проблему, але не пропонують варіантів її вирішення:



Програмні пункти у програмах кандидатів у блоці «Ціни і тарифи», в яких вбачаються ознаки популізму, можна класифікувати за чотирма основними напрямами: мораторій на підвищення тарифів, обмеження граничних витрат на комунальні платежі для населення, зниження існуючих тарифів, націоналізація (ліквідація) природних монополій у сфері енергетики.





«Повноваження збільшувати чи зменшувати тарифи на газ – це прерогатива уряду, а не Президента. До того ж, хто б не став главою держави, він має діяти спочатку в межах тих чинних міжнародних договорів та зобов’язань, які взяли на себе діючі державні органи. Зробити тарифи «справедливими» – це взагалі унікальна назва. Оскільки кожен може прочитати в цій фразі те, що йому вигідно. Хто хоче зменшення ціни – подумає саме так. Хто зацікавлений залишити існуючі розцінки – теж скаже: «Справедливо. Адже в нас бачите, які витрати і все таке зараз дороге», – коментує політолог Олександр Новосад.

ПОДОЛАННЯ КОРУПЦІЇ

Гасла у програмах кандидатів у блоці «Подолання корупції»:



«Повністю подолати корупцію – обіцянка на рівні фантастики. Більш реалістично – пообіцяти краще боротися. І справді потім робити це. Однак фраза «краще боротися» не така красива», – вважає політолог Олександр Новосад.

Програмні пункти у програмах кандидатів у блоці «Подолання корупції», в яких вбачаються ознаки популізму, можна класифікувати за такими напрямами:







«Щодо теми смертної кари. Україна понад 20 років тому відмовилася від цього покарання. І повертатися назад недоречно. До того ж, така заява, на мою думку, прямо порушує низку положень другого розділу Конституції України. Зокрема, право на життя та заборону обмежувати існуючий обсяг прав і свобод громадян. Їх можна лише доповнювати. Мені важко уявити, щоб такий законопроект мав би шанси пройти схвальну експертизу в Конституційному Суді України (хоч які б політичні рішення він деколи і приймав)», – переконаний експерт Олександр Новосад.

Політолог наводить приклад Китаю, у якому до смертної кари засуджували навіть міністрів та мерів міст, і страчують більше, ніж всі країни, де є покарання у вигляді смертної кари, разом узяті. Втім, навіть такі жорсткі заходи не допомагають китайцям вирішити проблему з корупцією.

ПОДОЛАННЯ БІДНОСТІ

Гасла кандидатів у блоці «Подолання бідності»



Програмні пункти у програмах кандидатів у блоці «Подолання бідності», в яких вбачаються ознаки популізму, можна класифікувати за такими напрямами:










«Збільшення пенсії та зменшення податків – економічні важелі, які прямо не входять до повноважень Президента України. Вирішувати подібні проблеми він може лише у співпраці з Кабінетом Міністрів та Верховною Радою. А для цього треба мати потужну депутатську підтримку і реальний вплив на уряд (прямо запропонувати кандидатури Президент може лише щодо міністрів у сферах оборони та закордонних справ). Інакше – ніяк. Адже хоч законопроекти Президента парламент може розглядати як невідкладні, без реальної парламентської більшості, що симпатизує главі держави, відхилити такі ініціативи дуже просто», – вважає політолог Олександр Новосад.

Саме тому практично всі пункти у блоці «Подолання бідності» лежать за межами повноважень Президента і застосовуються у програмах тільки тому, що соціальний блок – дуже чутливе питання для значної частини виборців, які чекають простого і швидкого вирішення їхніх проблем від політичних лідерів.

ПЕРЕМОГА У ВІЙНІ

Гасла у програмах кандидатів у блоці «Перемога у війні»:




Програмні пункти у програмах кандидатів у блоці «Перемога у війні», в яких вбачаються ознаки популізму, можна класифікувати за такими напрямами:







«Швидко завершити війну насправді не може жоден із кандидатів у президенти. Оскільки Росія від своїх зазіхань на Україну просто так не відмовиться. Північні сусіди готувалися до цього роками. Оскільки українська армія та дипломатія за останні роки значно додали в силі, тому зараз ведуться лише ситуативні незначні бойові дії. Але під керівництвом Президента мають розроблятися усі можливі шляхи повернення Криму та окремих районів Донецької і Луганської областей. Також слід зважати, що можливість швидше відновити територіальну цілісність України в офіційних кордонах, тобто повернути тимчасово окуповані території, залежить не лише від Президента, а й від внутрішньополітичних процесів у самій Росії та геополітичної ситуації у світі загалом. Потрібно, щоб і в Росії нарешті з’явився лідер держави хоча б рівня Бориса Єльцина. Той знав, як виступати на барикадах, умів вибачитися перед Україною через нерозважливе та юридично нікчемне рішення Державної Думи щодо статусу Севастополя. А не сидів у Кремлі як кабінетний чиновник, який боїться вийти до людей під час трагедії», – переконаний експерт Олександр Новосад.

МЕДИЧНА РЕФОРМА

Гасла у програмах кандидатів у блоці «Медична реформа»:



Практично всі програмні пункти у програмах кандидатів у блоці «Медична реформа» містять положення про безоплатний пакет медичних послуг, також один із кандидатів пропонує ввести мораторій на закриття лікарень і звільнення лікарів:



«Кажуть, що безплатно – це досить дороге слово. Так чи інакше будь-яку послугу має хтось оплачувати. Чим більше коштів має комусь повертати держава, тим важче їй це зробити. Адже треба знайти, звідки взяти гроші. Повністю платною чи повністю безплатною – обидві крайності зараз складні. Має бути баланс: державна допомога на невідкладну медицину та якісь послуги можуть бути офіційно платними. Але рівень цін такий, щоб більшість людей змогли їх оплатити. Певною мірою це й сприятиме якості надання послуг. Одне діло, коли приходиш в лікарню чи поліклініку – і там розгніваний працівник думає, коли нарешті це припиниться. Зовсім інше, коли прийшов у медзаклад і бачиш: тебе вже раді бачити, бо ти прийшов. Краща оплата праці лікарів та медперсоналу сприятиме цьому позитиву. Однак можна і треба зробити більш прозорою ситуацію в медицині, коли, наприклад, після введення прозорих закупівель деякі ліки подешевшали в кілька разів (була виявлена ліквідована змова учасників ринку)», – коментує політичний експерт Олександр Новосад.

Таким чином, проаналізувавши програми кожного з кандидатів у президенти, можна скласти умовний рейтинг кандидатів у президенти, які найчастіше вдалися у своїх передвиборчих програмах до гасел і заяв, які містять ознаки популізму через сумніви у можливості їх втілення.

Кандидати, з найбільшою кількістю гасел і пунктів, які містять ознаки популізму:




Оцінювалися тільки гасла і пункти, які стосуються проблем, окреслених у п’яти зазначених блоках. Це оцінювання не є аналізом ефективності (якості) програм кандидатів, а тільки відображає кількість гасел і пунктів, які містять ознаки популізму, у рамках п’яти обраних блоків проблем.

Відсутність у рейтингу гасел та (або) пунктів окремих кандидатів у рамках п’яти обраних блоків проблем не означає, що програми цих кандидатів не містять інших гасел і пунктів, які можуть містити ознаки популізму, чи є змістовно якіснішими за інші програми.

Програми окремих кандидатів не містять жодних гасел і пунктів у рамках п'яти обраних блоків проблем, відтак не піддаються оцінці на наявність ознак популізму. Також до уваги не бралися стратегії кандидатів, у яких, ймовірно, розписані дієві механізми реалізації окремих гасел і пунктів, які містять ознаки популізму.

Роман КОЛЮХОВ («Волинь24»)

Цей матеріал не є агітаційним матеріалом за або проти того чи іншого кандидата (програми) та має на меті висвітлення гасел і пунктів у програмах кандидатів у президенти України, які містять ознаки популізму.

Проект має на меті встановити взаємозв’язок між популістичними гаслами і пунктами, які використовують кандидати, та рейтингами цих кандидатів.













Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
16

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Заказуха! стару з косою не включили
Відповісти
пропаганда зі штабу Тимошенко.
Відповісти
Відповідаю двом попереднім коментаторам. Уважно прочитайте три останні абзаци. За методологію взято оцінювання програм з п'яти означених блоків. Якщо у програмі кандидатки Т менш ніж 5 популістичних гасел, то не наша провина, що вона не потрапила в матеріал. Упевнений: якби ми оцінювали публічні висловлювання, була б зовсім інша картина.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні