Скандал із декомунізацією: коли і скільки вулиць перейменують у Луцьку

2
-5
Скандал із декомунізацією: коли і скільки вулиць перейменують у Луцьку
Частина депутатів Луцької міської ради не захотіли перейменовувати чотири вулиці, які потрібно було декомунізувати. Решту – 12 вулиць та 2 провулки перейменують вже з 3 червня 2019 року.

Про це стало відомо у понеділок, 4 березня, під час позачергової сесії Луцької міської ради.

Нагадаємо, в середу, 27 лютого, під час сесії Луцькради проголосували за декомунізацію 12-ти вулиць та двох провулків міста.

Тоді депутати проголосувати про перейменування низки вулиць Луцька, які згідно Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та відповідно до розпорядження Луцького міського голови підлягають перейменуванню.

Так, вулицю Ватутіна перейменують на Ліщинову, Воїнів-Інтернаціоналістів на Воїнів-афганців, Гастелло на Люблінську, Корнійчука на Валерії Новодворської, Макаренка на Долинну, Молодогвардійську на Межову, Островського на Сірої дивізії, Панфілова на Повстанську, Папаніна на Арсена Річинського, Революційну на Акацієву, Шевцової на Новоброварну, провулок Красовського на Галини Коханської, провулок Червоноармійський на Черешневий.

Пізніше представниця Інституту національної пам'яті Леся Бондарук розповіла, що депутати декомунізували лише частину вулиць.

«За законом про декомунізацію із запропонованих 17 вулиць і 2 провулків перейменували лише більшість. 5 вулиць, названих іменами найодіозніших комуністів – лишили», – написала вона на своїй сторінці у «Фейсбуці».

Так, під час позачергової сесії Луцької міської ради в понеділок, 4 березня, секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт пояснив, що до проекту рішення, який проголосували на лютневій сесії, потрібно внести ще один важливий пункт.

«Ми не врахували один момент. Почалася передвиборча кампанія, і перейменування вулиць може призвести до плутанини серед виборців. Ми вирішили доповнити рішення третім пунктом – рішення набирає чинності з 03 червня 2019 року. Це є суттєвим для проведення виборчої кампанії, щоби люди не плуталися», – пояснив Пустовіт.

Депутат Павло Данильчук сказав, що потрібно проголосувати за першочерговий проект рішення, коли в рамках декомунізації потрібно було перейменувати 17 вулиць, а не 12.

«Я виступав, коли ми розглядали це питання. Я не розумію, чому ми голосували за проект рішення, який два роки вже був узгоджений. Не розумію, чому ми викинули звідти деякі вулиці – основні. Чомусь ми прийняли рішення тільки по невеличких вулицях. Я думаю, що треба повернутися до старого списку і викинути вулицю Ярощука, аби комісія допрацювала. Хочу внести перейменування вулиці Боженка, Федорова, Говорова», – зазначив депутат.

Депутат Микола Федік сказав, що краще почати декомунізацію хоча б з частини вулиць, ніж не декомунізувати їх взагалі.

«Ми далі будемо перейменовувати вулиці. Прошу деяких осіб не спекулювати на ці темі. Пропозицію Данильчука я підтримаю, але не розумію, чому три роки справа з декомунізацією стояла на місці, чому тоді ніхто нічого не перейменовував. Не спекулюйте», – виступив Микола Федік.

Пропозицію Павло Данильчука про внесення до списку трьох вулиць: Боженка, Федорова та Говорова підтримали тільки 15 депутатів з 26-ти.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
«Воїнів-Інтернаціоналістів на Воїнів-афганців» - шило на мило. Якщо декомунізація, то декомунізація. По-перше, слово афганців треба подавати в лапках, бо йдеться не про етнічних афганців, а про тих, хто воював в Афганістані. По-друге, «афганці», при всій повазі до них, як до співвітчизників, боронили там не Україну, а СССР-КПСС. Тому, в порядку витирання з нашої історії всього пов’язаного з комунізмом, вулиці з такою назвою, яка нагадує афганську кампанію СССР, не повинно бути. краще подбати про підвищення їх пенсій та медичного догляду.
Відповісти
ДОПИШІТЬ на таблицях --" Вулиця названа на честь першодрукаря Івана Федорова " й не мордуйте жильців .Й не треба вашого дурного перейменування .
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні