Собачий бізнес у Луцьку: «Ласка» проти «Порятунку чотирилапих»

2
2
Собачий бізнес у Луцьку: «Ласка» проти «Порятунку чотирилапих»
Люди діляться на три категорії: ті, які люблять собак, ті, які не люблять, і ті, які на собаках заробляють. Звісно, у 2012 році комунальне підприємство «Ласка» у Луцьку створювалося не для заробітку грошей, а для вирішення серйозної проблеми – проблеми безпритульних псів. Але за сім років ситуація сильно змінилася. І не тільки ситуація, а й директор «Ласки». Нині Богдану Новарчук згадують у багатьох гучних скандалах.


ЗАМІСТЬ ОТРУТИ – КЛІТКИ

У 2011 році у Луцьку було близько п’яти тисяч безпритульних собак. Люди їх труїли і відстрілювали. Тому для гуманного вирішення цієї проблеми у 2012 році створили комунальне підприємство «Ласка», яке очолила Богдана Новарчук.



У 2016 році зоозахисники нарахували у Луцьку лише 425 собак. Але в місті почали з’являтися нові дорослі пси. За версією активістів, саме Богдана Новарчук почала привозити собак з інших міст до «Ласки». Після тиску громадськості Богдана Норварчук написала заяву на звільнення.

З травня 2018 року комунальне підприємство «Ласка» у місті Луцьку очолює Наталія Рудь. Аби зрозуміти, як працює система, спрямована на захист Луцька від навали бродячих псів, звертаємось до директорки закладу.



«Ми працюємо згідно із заявками і викликами, які надходять на нашу телефонну лінію від мешканців Луцька. Наша бригада складає графік на день. Коли бригада виїжджає на місце відлову – вони складають протокол відлову. Тварину, на яку була здійснена заявка, відловлюють і реєструють. Вішають їм нашийник із жетоном і реєструють в електронній базі Енімал Едіт», – розповідає Наталія Рудь.

Каже, забирають всіх тварин, за винятком щенят до шести місяців. У «Ласці» їх вакцинують від різних захворювань, стерилізують і, якщо собаки здорові і не агресивні, відпускають у місця вилову.

«ЛАСКА» – РАЙ ДЛЯ ТВАРИН ЧИ ФАБРИКА СМЕРТІ?



За словами нинішньої директорки, після керування Богдани Новарчук на підприємстві панував справжній безлад.

«Насамперед мене вразив колектив ветеринарів, які фактично кожного дня напідпитку мали стосунок до тварин і не зовсім адекватно себе вели. Зараз виявляємо такі ситуації і скарги, що тварини, яких забирала колись «Ласка», після повернення на місце через деякий час почали народжувати цуценят. В нас на підприємстві ми інколи знаходимо тварин з бірками про стерилізацію, але ми виявляємо ознаки їхньої статевої активності. Є скарги і з Володимира-Волинського. Там виявили собаку з біркою «Ласки» за попередні роки. В неї вигнивав живіт. Коли її оглянув ветеринар – виявилось, що операція була проведена вкрай непрофесійно, а шви зробили звичайною рибальською волосінню. Це завдавало тварині жахливих страждань і могло призвести до загибелі», – розповідає Наталія Рудь.

Та знайти підтвердження зловживанням не так вже й просто.

«У нас склалася така ситуація, що частина бухгалтерських документів на підприємстві просто відсутня. Наші бухгалтери шукають їх тепер де тільки можливо. Ветеринари почали вести документацію заново, продовжити її не було змоги, бо документів просто не було», – говорить нинішня директор КП «Ласка».

«У серпні, коли я вперше приїхала у «Ласку», я плакала від тих умов, в яких живуть тварини. Наталія Рудь тільки із серпня директор, вона ще нічого не встигла зробити. Там катастрофічні умови. А Богдана за 6 років виграла не один грант, але не відомо, де ті кошти», – ділиться своїми враженнями волонтер Вікторія Виговська.

«Богдану Новарчук виключили із Асоціації зоозахисних організацій України. Вона була виключена на підставі того, що у 2017 році у Луцьк приїжджала відома зоозахисниця Марія Суркова – віце-президент цієї асоціації. Вона приїхала без попередження і жахнулася тому, що побачила. Зокрема, були зафіксовані факти, коли собаки загризали одна одну, жили у фекаліях», – розповідає волонтер Надія Хмара.

ЧОТИРИЛАПІ ТУРИСТИ



Нинішня директорка «Ласки» підозрює, що Богдана Новарчук та її команда ГО «Порятунок чотирилапих» навмисне підкидають у Луцьк собак, виловлених в інших містах, аби потім звинуватити «Ласку» у бездіяльності і рості популяції бездомних тварин.

«Підставою для підозр є договори. Вона здійснює відлов по всій Україні. Не так давно це був навіть Краматорськ Донецької області. Розумієте, вона під кулі їхала, щоб виловити собак. Волонтери, які з нею там співпрацювали, розповіли, що звідти вона забрала 11 тварин. Крім договорів, є волонтери з Луцька, які неодноразово у своїх районах помічали випадки появи собак у кількості 5-6 дорослих особин, які не знають куди йти, на вигляд злякані й дезорієнтовані. Тобто помітно, що вони не місцеві. Останні випадки – Славута і Володимир-Волинський», – наводить приклади Наталія Рудь.

«Порушення правил перевезення тварин може призвести до розповсюдження захворювань. Але річ у тім, що це робиться навмисне. Наприклад, у Харкові директор такого ж закладу Шаповалова зібрала тварин з усіх-усюд, а коли їх не стало де утримувати – спалахнув сказ… І далі знову можна збирати», – каже Наталія Рудь.

За словами луцьких волонтерів, Богдана Новарчук працює за схемою, схожою до схеми Шаповалової – її колеги із Харкова, а за чутками – і подруги.



«З Ірпеня Богдана Новарчук возила сюди тварин по 1695 гривень за особину. Якщо брати Славуту – там у неї 600 гривень. Якщо ви візьмете договір по Радивилову – там є калькуляція, тобто за які саме послуги така сума. Вона нам пояснює, що згідно з договором, послуги стерилізації і вакцинації йдуть як супутні послуги, тобто вона може їх надавати, а може й не надавати», – про те, що громадська організація «Порятунок чотирилапих» має непрозорі тарифи на свої послуги, розповідає волонтер Надія Хмара.

«Коли ми тиждень тому були в ГО «ПОЛА», то перевірили акти, з яких вбачається, що у Славуті вони відловили 32 тварини. Я запитала, як це – 32 тварини в одну машину? Богдана Новарчук відповіла, що вони щенят відловлювали. Дуже цікаво виходить: ловлять щенят, а гроші отримують як за дорослого собаку. Звісно ж, вона не буде щенят стерилізувати. Але у вартість послуг входить стерилізація. Тому вона його буде катати туди-сюди», – обурюється волонтерка Надія Хмара.

Жінка переконує, що волонтери одних і тих самих тварин знаходять в різних місцях. Спочатку пес був у Володимирі-Волинському, потім потрапив у Нововолинськ і насамкінець опинився у Луцьку. Волонтери у Нововолинську попросили документи, які б підтверджували факт повернення тварин, але там їм відповіли, що таких не існує. Мало того, за словами Надії Хмари, волонтери встановили, що собаки, випущені у Володимирі-Волинському, не були стерилізовані.

ОДНІ ЗНАХОДЯТЬ ГОСПОДАРІВ, ІНШІ БЕЗСЛІДНО ЗНИКАЮТЬ



«Востаннє Богдана Новарчук була у Славуті 14 грудня і відловила 32 тварини. Через два тижні у ГО «ПОЛА» була перевірка, яка там тварин не виявила. Питання: де ділися тварини? Невже за два тижні вона прилаштувала 32 тварини? Я не впевнена. Вона випускає їх у Луцьку. Лучани повідомляють, що кількість бездомних тварин постійно збільшується, і, я думаю, це робиться для того, аби скомпрометувати нове керівництво КП «Ласка», – каже Надія Хмара.

Директор «Ласки» Наталія Рудь розповідає, що в кращому випадку за один місяць їм вдається прилаштувати у родини до 30 собак. Тому вона не йме віри, що звіти Богдани Новарчук про влаштування у сім’ї значно більшої кількості собак відповідають дійсності.

«Богдана Новарчук давала дуже нереальні показники щодо влаштування тварин у родини. Ніде в Україні таких немає. Більше того, у неї була у звітах нульова смертність, хоча фактично волонтери фіксували випадки загибелі тварин», – розповідає Наталія Рудь.
Тож скільки собак і куди повертає ГО «ПОЛА», скільком вдалося знайти нових господарів, а скільки пропало безслідно – встановити майже неможливо.

ВРЯТУВАТИ РЯДОВОГО БІМА



Про те, як один звичайний дворовий пес Бім підірвав довіру до ГО «Порятунок чотирилапих», розповідає волонтер Вікторія Виговська.
«Не всіх собак так знаходили і, крім, того, підтверджували, що вони не стерилізовані. А тут явний приклад, за який треба хапатися, тому, що у нас в місті скоро буде біда. Ця людина (Богдана Новарчук – ред.) заробляє великі гроші на бездомних тваринах. Хтось її «кришує», і вони все чудово «заминають». І коли я знайшла цього собаку – я зустрічалася з цією Богданою. Я можу розказати вам детально, як я знайшла цього собаку», – пригадує Вікторія та розповідає про цілу мало не рятувальну операцію.

«Я в інтернеті знайшла пост про те, що дівчинка Юля з міста Славута Хмельницької області шукає свого собаку, якого бачили у Луцьку. При цьому вона вказує, що забрала її Богдана Новарчук. І я вирішила спробувати допомогти цій дівчинці знайти пса. Я написала пост в групі у «Фейсбуці» про те, що господарі шукають свого собаку, і люди відгукнулися, написали, що бачили його у Підгайцях», – пригадує волонтерка.



Юлія зв’язувалася з Богданою, але та відповіла, що собака тепер у надійних руках – йому знайшли господаря у Луцьку. Проте Юлія хотіла повернути собаку назад. Тим часом лучани відшукали зниклого пса Юлії і повідомили про це Вікторію. Вона попросила притримати собаку, доки не приїде волонтер і не забере її для передачі господарям зі Славути.

«Я сама зателефонувала волонтеру, дівчина сказала, що ще в дорозі. Я тоді набрала жінку, яка утримувала собаку. І та сказала, що волонтери вже приїхали. Вона ж не знала, яка у Богдани машина. Виявилося, це приїхала адміністратор ГО «ПОЛА» Людмила з чоловіком чи двома. Вони назвалися господарями собаки і намагалися її зловити. Але жінка щось запідозрила, коли ті дістали з машини палку з гачком для відлову собак. Тим більше, собака почав кидатися на них. Коли мені жінка розказала це, сказала, що вони приїхали на білому «Фольксвагені», я зрозуміла, що першою приїхала не моя волонтер, а люди Богдани. Я сказала жінці негайно забирати собаку і втікати додому, тому, що це приїхала Богдана. Жінка почала відбивати собаку у працівників «ПОЛА», і в цей час приїхала наша волонтерка. А вони знають цю волонтерку. Вони коли її побачили, переглянулися, сіли в машину і поїхали. В результаті моя волонтерка привезла собаку до мене», – розповідає Вікторія Виговська.

ВІД СОБАК ЛУЦЬКА ДО ЛЕВІВ АФРИКИ



Колишня директор КП «Ласка», а нині очільниця ГО «Порятунок чотирилапих» Богдана Новарчук прокоментувала ситуацію зі своєї точки зору. Жінка розповіла, що після звільнення з КП «Ласка» продовжила займатися собаками, бо це справа всього її життя.

«Було багато охочих очолити підприємство, і я дозволила це зробити, проявити себе», – відповідає Богдана Новарчук.

Жінка розповідає, що їй у Луцьку стало тісно, і нині вона співпрацює з багатьма містами по всій Україні, які не можуть самостійно впоратися з проблемою безпритульних псів. А у планах – і міжнародні проекти. Богдана збирається їхати в Африку – рятувати левів.

Та поки леви в Африці – Луцьк заполонили українські собаки, яких, переконує Богдана Новарчук, привозить не вона. За її словами, 80% псів, відловлених в інших містах, вона там і стерилізує, і не привозить до Луцька. А звинувачують її у цьому вороги і заздрісники. А щодо збільшення кількості безпритульних собак у місті – колишня очільниця «Ласки» звинувачує свою наступницю.

«Ласка» не забирає цуценят до шести місяців. Звісно, забрати маму вони теж не можуть, інакше цуценята загинуть. А через шість місяців, коли вони підростають, вона народжує нових», – так пояснює проблему росту популяції тварин у місті Богдана Новарчук.



Щодо звинувачень у тому, що «Ласка» за її керівництва не всіх виловлених тварин стерилізувала і вони продовжували розмножуватись, Богдана Новарчук заперечила, сказавши, що до цього часу ніхто їй не надав таких доказів.

«У кожного собаки є бірка, де зазначено, який лікар і коли проводив стерилізацію. Якщо ви знайшли такого пса – викличте цього лікаря і попросіть його пояснити ситуацію», – каже Богдана Новарчук.

Водночас Богдана припускає, що собака з біркою «Ласки» дійсно міг бути нестерилізований, адже іноді люди, які приймають собаку у родину, хочуть, щоб він міг народжувати щенят. Богдана Новарчук наголошкє, що це стосується лише кобелів, суки стерилізуються в будь-якому випадку. Також жінка припускає, що, можливо, один із собак, якого передали в нову родину, і який не був стерилізований, втік із біркою «Ласки». Адже таке часто буває, що собаки втікають.

ЯКБИ НА МЕНЕ ЩОСЬ БУЛО, Я БИ ВЖЕ СИДІЛА



Не заперечує Богдана Новарчук і той факт, що згідно з договорами, не випускає собак на місці відлову, адже часто люди скаржаться на них. Тому відпускає там, де не скаржаться. Виходить, що така доля випала на місто Луцьк.

Скільки ж собак виловила ГО «Порятунок чотирилапих» за півроку своєї діяльності, Богдана Новарчук точно не пам’ятає і називає цифру 400-500 особин. Втім, ми точно можемо назвати іншу цифру – скільки заробила її громадська організація. Ці дані можна знайти у системі «Спендінг» у вільному доступі. Це майже 650 тисяч гривень за 8 місяців.

Найцікавіше те, що всю цю діяльність після звільнення з КП «Ласка» Богдана Новарчук проводить на громадських засадах, адже, за її словами, не отримує зарплати у громадській організації.

«Є людина, яка мене підтримує матеріально», – зізнається жінка.

Втім, ділиться планами на майбутнє, у яких все ж планує перетворити «собаче хобі» на «собачу справу», тобто бізнес.

Варто зазначити, що в матеріальному плані у Богдани Новарчук дійсно все гаразд. У 2016 році вона придбала квартиру у Луцьку за 185 тисяч гривень, а в 2017 – земельну ділянку під будівництво.

Заробітна плата у КП «Ласка» у неї була близько 10 тисяч гривень на місяць. Хто, крім собак, підкорив серце білявки і хто так щедро її матеріально підтримує – у декларації не зазначено, згідно з документом, Богдана – жінка самотня.

Однак, тернопільське інтернет-видання «NewsGid.Net» у 2015 році Дана Новарчук мала стосунки з чоловіком на ім'я Месут із Турції.



За численними скаргами активістів на діяльність Богдани Новарчук прокуратура відкрила проти неї кримінальне провадження, втім, обвинувачень так і не висунули.

«Проти мене вже відкрили, може, 40 проваджень. Але це нічого не означає. Адже на кожну заяву, яку на мене написали, прокуратура зобов’язана відкрити провадження згідно із законом. Але мене навіть жодного разу не допитали, бо немає жодних доказів. Я думаю, якби проти мене щось було , то я б уже давно сиділа і зараз з вами не говорила», – стверджує Богдана Новарчук.

* * *
Завжди добре, коли є конкуренція. Тоді споживач – чи то пересічний громадянин, чи ціла міська рада – має право вибору, з ким співпрацювати. Але погано, коли конкуренція зводиться до протистояння за межею моралі, а іноді – і закону.

Фото зі сторінки комунального підприємства «Ласка» у Фейсбуці.
Роман КОЛЮХОВ («Волинь24»)
Передрук заборонено.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Суки!!!!
Відповісти
Залишаю вдруге цей коментар. Я сказала, що кобелів ми часом віддаємо не кастрованих,за бажанням нового власника, а самок - НІКОЛИ лише СТЕРИЛІЗОВАНИМИ! Я взалі проти ,щоб народжувалися у дома людей цуценята, всі мої тварини вдома у моїх друзів стерилізовані.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні