«Томос – це перемога України і поразка Росії», – Петро Порошенко на Волині

2
2
«Томос – це перемога України і поразка Росії», – Петро Порошенко на Волині
Президент під час перебування на Волині зазначив, що отримання Україною Томоса про автокефалію церкви – це результат чітко вибудуваної послідовної стратегії, результат єдності українського народу, якої, на жаль, не було 100 років тому, коли Україна втратила державність.

Про це Петро Порошенко розповів на зустрічі з волинянами у Ківерцях.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко побував у вівторок, 15 січня, на Волині. Він взяв участь у молебні за Україну в луцькому Свято-Троїцькому кафедральному соборі, де усім показали наданий Православній церкві України Томос про автокефалію. Після цього гарант Конституції побував у студії «12 каналу», де дав інтерв’ю для програми «Актуально», зустрівся з працівниками інтернет-видання «Волинь24».

З Луцька глава держави поїхав у Ківерці, де в районному будинку культури зустрівся з представниками бізнесу і громадськості краю.

«Тисячі і тисячі вірних прийшли до собору для того, щоб побачити, доторкнутися, переконатися», – розповів Петро Порошенко про те, як зустрічали Томос про автокефалію у Свято-Троїцькому соборі Луцька.

«Бо це символ не просто духовної незалежності нашої держави, це символ визволення Української церкви з московського поневолення. Визнання Української церкви світовим православ’ям. Визнання як церкви українського народу. 15 помісних церков існує в світовому православ’ї. От нас нас всіх 15 зірок. І найяскравіша зіронька – це є наша церква», – вважає Президент.

Він розповів, чому це стало можливим.

«Це стало можливим завдяки, безумовно, волі Божій. Бо без Божої допомоги це просто здійснитися не могло. Ієрархи, які десятиліттями не сідали за один стіл, в одну мить, в один вечір, сіли, зібралися і прийняли одноголосне рішення. І ієрархи Української православної церкви Київського патріархату, і ієрархи Української автокефальної православної церкви, і декілька ієрархів Української православної церкви Московського патріархату прийняли рішення і підписали звернення до його всесвятості Вселенського патріарха щодо визнання нашої церкви», – нагадав Петро Порошенко.

Він також віддав належне Верховній Раді України, яка 268 голосами підтримала звернення Президента до Вселенського патріарха, подякував Вселенському патріарху «за його віру в Бога, за його велику любов до України, до кожного з вас, за його мужність, коли він не побоявся Москви, не побоявся погроз, продемонстрував рішучість».

Петро Порошенко назвав Вселенського патрарха Варфоломія «абсолютно унікальною людиною».

«Його аргументом було: ми маємо відкрити двері церкви для великої православної нації, – розповів Петро Порошенко. – І ніхто не має права закрити двері Божого храму перед кожним українцем. Ніхто не має «указуючим перстом» з Москви вказувати: ці канонічні, а ці неканонічні. Ми маємо зробити так, щоб українець, коли йде до церкви, не питав, який це патріархат. Бо він має бути переконаним, що це об’єднана Українська церква. І крапка».

Водночас Президент не проти того, щоб українці ходили в іноземні церкви.

«Є іноземні церкви. Хто хоче – нехай ходить в них, – сказав він. – А є українська. І ми вибороли це. Вибороли це поколіннями».

Президент вважає, що отримання Томосу стало можливим завдяки тому, що українці добре засвоїли уроки історії.

«Хтось скаже, що 333 роки ярмо московське було, незаконне і неканонічне, натягнуте на Українську церкву. Хтось скаже, що ми цього чекали більш ніж тисячу років з моменту хрещення святим рівноапостольним князем Володимиром України-Русі. Хтось скаже, що ця можливість була у нас 100 років тому. Бо через декілька днів ми будемо святкувати 100-річчя Акта Злуки. І так, як поляки після звернення отримали 100 років тому, в 1924 році, Томос про автокефалію, так і гетьман України звернувся про це. Але коли настав час надавати, в 24-му році, вже не існувало незалежної Української держави», – нагадав Петро Порошенко.

Причина цьому, на його переконання, відсутність єдності поміж українців. «Бо не було єдності, і державу не могли зберегти, коли Москва перейшла в наступ», – сказав Петро Порошенко.
Він додав: «А зараз ми дуже добре вивчили уроки цих ста років, цієї історії. І дуже добре вивчили ціну, яку наша горда нація заплатила за відсутність єдності 100 років тому».

Плата за відсутність єдності була дуже велика.

«Ця ціна була – мільйони українців, закатованих Голодомором. І ця ціна була – мільйони українців, які загинули в ГУЛАГу, це ціна була, коли українських патріотів-шестидесятників кидали у в’язницю», – зазначив глава держави.

На його переконання, «ми не маємо права більше допустити і повторити, щоб у нас не було єдності, щоб п’ята колона Москви розтягнула нас по різних кутах. Бо ми несемо великий і важкий хрест відповідальності за тисячі українських героїв, які зараз віддали своє життя, щоб ми з вами спільно могли будувати Українську державу. І ще раз пересвідчилися: коли ми єдині, для нас немає нічого неможливого».

Президент вкотре нагадав, що за останні роки Україна здійснила те, чого не змогла досягти за всі попередні роки незалежності.

«Нагадую, що хтось казав, що нам неможливо отримати безвіз, хтось казав, що неможливо ратифікувати угоду про асоціацію (з ЄС – ред.), хтось казав, що нам неможливо зробити угоду про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі, хтось казав, що нам неможливо прожити без російського газу і забезпечити енергетичну незалежність нашої держави, хтось казав, що ми без Москви не здатні побудувати нашу армію, ну і врешті-решт хтось казав, що для нас неможливо отримати Томос. Ми з вами яскраво продемонстрували, що те, що роками здавалося неможливим, недосяжним, збулося», – з гордістю сказав Президент.

Петро Порошенко стверджує, що всі ці результати – наслідок чітко вибудуваної послідовної стратегії.

Він розповів: «Ми йдемо своїм шляхом. Ми більше не будемо питати дозволу Москви, куди на рухатись. Не їхня це справа. Ми це продемонстрували за ці 4 роки».

За словами Президента, шлях України – до НАТО і Євросоюзу, «до миру і добробуту, до зміцнення української державності і до гідності українських громадян».

«Ще раз кажу: ми до вели всьому світові, що ми здатні здобувати перемоги на цьому шляху», – зазначив Порошенко.

Отримання Томоса Україною глава держави назвав перемогою України і поразкою Росії.

«Можливо, не менш важлива, а може, й більш важлива, ніж перемога на фронті. Бо це є фундамент державотворення», – переконаний Президент.

Він закликав усіх не вірити російським і деяким українським телеканалам, які намагаються казати, нібито Томос «не той» чи не такий.

«Не вірте, коли ви зараз із телебачення почуєте: «Та то не той Томос», «Та він не так підписаний Варфоломієм», – сказав Петро Порошенко. І додав: «Підписаний правильно».

Також Президент спростував інші закиди, які поширюють недруги України.

«А ще там немає підписів членів синоду», – процитував Порошенко ворожі голоси. І відповів: «Всі є, і ви всі можете в цьому переконатися».

«А там немає справжньої незалежності», – ще один закид недругів. «Є», – коротко відповів на нього Президент.

«А ми його не зможемо імплементувати», – процитував Порошенко критиканів. І дав відповідь: «Змогли».

Фото Михайла Марківа із офіційного інтернет-представництва Президента України
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Водночас Президент не проти того, щоб українці ходили в іноземні церкви." Та ви шо?) Не проти?)) Який добрий)) Це гарантовано Конституцією!! І дозволу в пороха питати ніхто не буде!!
Відповісти
Оказывается: и один в поле - воин. За сто лет только он один решился на борьбу и победил. А кто не согласен - тот провокатор с Московии )))
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні