«У святій Софії я дивився на стелю і бачив зображення Божої Матері», – промова Президента у Луцьку. ПОВНИЙ ТЕКСТ

0
7
«У святій Софії я дивився на стелю і бачив зображення Божої Матері», – промова Президента у Луцьку. ПОВНИЙ ТЕКСТ
У Луцьку після подячного молебню в Свято-Троїцькому соборі Петро Порошенко звернувся з промовою до містян.

Нагадаємо, молебень проходив у соборі у вівторок, 15 січня, за участю Президента України Петра Порошенка та патріарха Філарета.

Виступ Петра Порошенка відбувся після промови патріарха Філарета.

Текст промови Президента подаємо без змін:

Дорогі брати і сестри, Христос народився! (Славімо його! Одноголосно відповів натовп у соборі).

Велика честь і велика приємність бути сьогодні в цьому храмі на ці Різдвяні свята. Цього року і цього часу для України вони є надзвичайно важливі.

Подивитися на ваші обличчя, всі вони радісні, а радісні не тільки тому, що Спаситель прийшов, а тому, що Господь дарував нам те про що ми молилися. Молилися не лише ми, а й покоління українців.

333 роки українська церква була під московським ярмом і Божою волею і Божим благословінням зараз це московське ярмо з українського народу, з українських православників, з української церкви – знято.

Для чого? Для того, щоб ми всі могли зрадіти об’єднанню нашої української автокефальної помісної православної церкви.

У світі зараз є 15 зірок – 15 православних церков, і одна з цих зірок – дуже яскрава зірка, наша церква. Церква, яка канонічна, церква, яка визнається світовим православ’ям, включно з його Високосвятістю Вселенським патріархом і святішим Вселенським православним собором.

З одного боку українці дуже довго боролися, а з іншого, з історичних мірок, це настало миттєво. 9 місяців минуло з часу, коли ми з його святістю Філаретом зібралися з ієрархами українського патріархату і я звернувся до ієрархів і це була велика радість, коли всі ієрархи українського патріархату сказали, що ми звертаємось до Його Високосвятості Вселенського патріарха з молитвою і проханням надати українській церкві Томос про автокефалію.

Багато депутатів підтримали звернення президента більшістю голосів. Ми спрямували президентське звернення, підтримане Верховною Радою, нашими предстоятелями і ієрархами.

Частина з вас була 28 липня на хресній ході на чолі з ієрархом і Його Всесвятістю, було сонце і всі були радісні. Була спільна молитва за те, щоб Господь послав нам автокефальну церкву.

15 грудня відбувся об’єднавчий собор, який створив православну церкву. І є визначна роль в цьому соборі і Його Святості і преосвященішого владики Михаїла. Я хотів би привселюдно подякувати владиці за його мужнє рішення, яке сприяло створенню церкви.

Владико, велике дякую. Я дякую владиці за гостинність, яку він продемонстрував на Вербну неділю в чотирнадцятому році, коли я ще не президент, але мав можливість бути разом з вами і святкувати. Я дуже дякую вам за ту підтримку і молитву, молитву за Україну. В першу чергу ми, звісно, мусимо дякувати за це Господу Богу, бо, наголошую, без Божої ласки і Божої волі цього б не відбулося.

Дякую за віру в Україну, любов до України, любов до Бога, єдність і мужність. І його всесвятості Вселенському патріарху. Ми віримо в Бога, ми віримо в нашу церкву, Бог зробив так, щоб церква перемогла. Я дякую кожному із ієрархів.

Просто подяка Господу, який дозволив мені грішному бачити, як у святій Софії, де я дивився на стелю і бачив зображення Божої Матері, і мені здалося, що в цей день Вона благословляла нас усіх.

Я дякую всім священикам і мирянам, і головне – я хочу подякувати всім вам. Ви не є свідками процесу створення нашої церкви, ви є безпосередніми учасниками. Без вашої молитви цього б не сталося.

Дякую за вашу віру і молитву. Коли 15 грудня я виходив на площу святої Софії, де 40 тисяч людей стоять і моляться, щоб Господь почув наші молитви і благословив церкву, вперше бачив, що половина цих людей – і діти і мами, і військові в формі, і капелани – щиро плакали і не могли стримати сліз великої радості.

І зараз дивлюсь: хтось кричить дуже не задоволений тим, що ми маємо Томос, комусь не подобаються наші подячні молитви Господу за це, хтось шукає в цьому Томосі відсутність автокефалії і кажуть, що метрополія це не є самостійність. Моя порада: сходіть до православної церкви і кайтесь.

Живіть з Богом.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні