Що роблять у Луцьку, аби знову не було літнього смороду

4
1
Що роблять у Луцьку, аби знову не було літнього смороду
Застаріла каналізація – одна із причин поширення неприємного запаху у Луцьку, який загострюється у теплу пору року.

Про те, як готуються до «весняного загострення запахів» взимку розповів директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк.

«У Луцьку – 130 гектарів під системою каналізації, де фекальна каналізація напряму врізана у дощову. Без будь-яких гідрозатворів, без нічого. Це, фактично, виходить ефект, коли б на 4 поверсі забрали гідрозатвор з умивальника і тоді в квартирі будуть диво-запахи з усього будинку. І у нас в Луцьку на 130 гектарах люди так дихають разом із каналізацією. Літом за рахунок погодних умов цей процес, звісно, загострюється», – розповів директор водоканалу.

Проте, за його словами, встановити гідравлічні затвори в усьому Луцьку – нереально, адже це затягнуло б чи не на увесь річний бюджет міста.

«Гідрозатвори – дуже дорогі, а їхнє встановлення – ще більш затратне, адже довелося б руйнувати дорожнє покриття. Подивіться, скільки зараз покрали звичайних люків, і те саме було б з гідрозатворами… А вони – набагато дорожчі», – зауважив Віктор Гуменюк.

Натомість у місті передбачили кошти на закупівлю гіпохлориду натрію (популярний дезінфікуючий засіб, яким очищують, наприклад, басейни, – ред.), яким планують позбавляти неприємного запаху каналізаційні стоки.

«Ми робили певні проби і вони показали свій результат, але на невеликих об’ємах. Зараз львівський проектний інститут працює над деталями того, як нам надалі використовувати гіпохлорид натрію в каналізації: в яких дозах, з якою періодичністю тощо. Бо одна справа, коли хороший результат – у пробірці, але інша – коли це технологічний процес. У нас на очисних спорудах одним з етапів очистки є використання бактерій і дуже важливо, щоб від хімії вони не загинули», – розповів про плани директор.

Водоканал також планує збільшити надходження від підприємств, які зливають у каналізацію забруднені понад норму стоки. Ці гроші хочуть спрямувати на встановлення так званих «установок озонування», що зменшить неприємні запахи від каналізаційно-насосних станцій.

Крім того, Луцьк уже відібрали одним із 5 українських міст, яким буде надано кредит на реконструкцію очисних споруд. Міські очисні споруди розташовані у Липлянах і також є джерелом неприємних запахів для прилеглих територій.

Проте директор водоканалу наголошує: каналізація – не єдина причина смороду, який поширюється в теплу пору в Луцьку.

«Щойно почнуться польові роботи і навколо Луцька буде такий запах… Органічні добрива, якими обробляють поля, мають сильні запахи і вітер розносить усе це і на околиці міста. Каналізація, звісно, теж впливає, але не вона одна. На запах впливають навіть екскременти собак, яких вигулюють в парку… Якщо пса годують кормом – повірте, запах ще той. Я в парку кілька разів прогулювався біля місця, де хтось вигулює собаку – сморід набагато гірший, як від кількох водовідводів нашої каналізації», – каже Віктор Гуменюк.

ДИВИТИСЯ ЖУРНАЛІСТСЬКЕ РОЗСЛІДУВАННЯ "ДАВНО-ПИТАННЯ: ЧИМ СМЕРДИТЬ ЛУЦЬК?"
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Що він меле??? Ще 4-4 роки назад взагалі не смерділо!!! І також не було ніяких гідрозатворів! А, ну да що ж він має лепетати? Він же не скаже: так, це смердять очисні споруди КП "Луцькводоканал" в с. Липляни, бо ніхто включаючи і його ніхера не робив і не робить, а тільки бабки пиз..ть і плату за скиди втричі піднімають! А плату за скиди піднімають якоби для очищення від СПАР, які водоканал не може очистити!!!!!!! Нормальний юрист виграє справу в суді , як 2 пальці обісцяти!!!!!
Відповісти
П.С. 3-4 роки
Відповісти
Як готуються видно по Стиру,вся річка в "соплях" які скидають з очисних.
Відповісти
Нехай санстанція служба екології закриють бойню в Зміїнці і всі проблеми відпадуть.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні