Митрополит Луцький і Волинський розповів, чи готовий очолити Єдину помісну церкву

1
-1
Митрополит Луцький і Волинський розповів, чи готовий очолити Єдину помісну церкву
Митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл розповів, що вже визначився, кого підтримуватиме на предстоятеля нової Української автокефальної церкви на об’єднавчому Соборі.

Про це керуючий Волинською єпархією Української православної церкви Київського патріархату митрополит Михаїл заявив в інтерв’ю інтернет-виданню «Главком».

Нагадаємо, 15 грудня відбудеться об'єднавчий Собор щодо української автокефалії. На ньому обиратимуть предстоятеля Єдиної помісної української православної церкви. Після цього предстоятель вирушить до Константинополя (Стамбула), аби з рук Вселенського патріарха Варфоломія отримати Томос про автокефалію.

Керуючого Волинською єпархією Української православної церкви Київського патріархату митрополита Михаїла разом із митрополитом Єпіфанієм називають одним із найбільш вірогідних кандидатів на предстоятельство у новій церкві.

Відповідаючи на запитання, чи готовий він очолити нову церкву, митрополит Михаїл сказав:

«Заяви про моє предстоятельство – це лише вислови спостерігачів, аналітиків про те, хто фаворит, а хто – ні. Я давно обрав спосіб виконувати рішення церкви. Церква покличе – підемо (на предстоятельство), а якщо не покличе – не підемо. У нас у церкві немає самовисунення, і тому сказати, чи готовий я, чи ні – не можу. Спочатку від архієреїв має бути висунення кандидатур. А коли тебе обирають, тільки тоді ти наприкінці кажеш, чи готовий, чи робиш самовідвід. Як я можу сказати чи я готовий, якщо мене можуть не висунути?»

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «В межах 20%», – митрополит Михаїл про кількість вірян МП на Волині

Архієрей УПЦ КП також розповів, як відбудеться висунення і голосування за кандидатури.

«Це таємне голосування серед архієреїв, імена яких будуть записані в бюлетенях. Кожен архієрей має право бути обраним предстоятелем Української церкви і має один голос під час голосування. 13 грудня відбудеться Архієрейський собор УПЦ КП, на якому будуть ухвалені якісь певні рішення і на якому розглядатимемо пропозиції до так званого об’єднавчого Собору», – повідомив митрополит Михаїл.

Він зазначив, що на Соборі може бути купа нюансів, які важко передбачити.

«Наприклад, представник Московського патріархату може запропонувати кандидатуру представника Київського патріархату (на предстоятельство). Може бути самовідвід того, за кого проголосує більшість. Може бути рекомендована кандидатура від групи єпископів», – розповів владика.

Про поведінку УПЦ КП на об’єднавчому соборі митрополит Михаїл зазначив: «Щодо нашої церкви УПЦ КП, то скажу, що 13 грудня стане зрозумілою, якою буде поведінка церкви Київського патріархату на так званому об’єднавчому Соборі».

Керуючий Волинською єпархією УПЦ КП стверджує, що він вже визначився, кого підтримуватиме на предстоятеля.

«Особисто я вже визначився, кого підтримуватиму на предстоятеля, але сказати не можу. Голосування ж бо буде таємним», – зазначив митрополит Михаїл.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Патріарх Філарет повідомив, чи буде предстоятелем єдиної помісної церкви

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Церква.Політика.Совість.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні