Патріарх Філарет повідомив, чи буде предстоятелем єдиної помісної церкви

0
6
Патріарх Філарет повідомив, чи буде предстоятелем єдиної помісної церкви
Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет розповів, що обрання предстоятеля для єдиної помісної Української православної церкви відбуватиметься лише після того, як на Соборі буде проголошене і утверджене церковне об’єднання.

Про це йдеться у його заяві, яку предстоятель УПЦ КП зробив у понеділок, 19 листопада.

Патріарх Філарет зазначив, що самовисування кандидатур на предстоятельство в церкві не допускається канонами. А оскільки єпископат УПЦ Київського патріархату має намір висунути його кандидатуру для обрання предстоятелем єдиної помісної Української православної церкви, він вирішив зробити заяву.

Якою буде відповідь Патріарха Філарета, блаженніший обіцяє повідомити в разі, якщо така пропозиція буде офіційно оголошена на Соборі.

«Зараз у мене є сформоване бачення того, як далі треба діяти, і про нього через наше особисте спілкування знають наші партнери з діалогу, що триває. Запевняю, що в рамках цього діалогу ми дотримувалися і будемо дотримуватися взятих на себе зобов’язань так само, як і його інші учасники», – говорить Патріарах Філарет.

Глава УПЦ КП нагадав, що він був твердим і непохитним, не полишав предстоятельства, хоч і вимагали цього від нього у Москві, вживаючи і примус, і обіцянки. «Так само заради блага Церкви я йшов і на поступки, зокрема, коли бувши Предстоятелем УПЦ, я заради об’єднання у 1992 р. поступився цією посадою».

Патріарх Філарет розповів, як провалився рік тому московський план зруйнувати і поглинути Київський патріархат.

«Московська патріархія моє бажання досягти визнання автокефалії Української Церкви і мій лист про кроки, спрямовані до цього, сприйняла як нагоду зруйнувати і поглинути Київський Патріархат. Я рішуче став на заваді цьому – і московський план провалився», – стверджує Патріарх Філарет.

Тому і зараз він обіцяє робити все необхідне для того, щоби об’єднавчий процес був успішно завершений.

«Одночасно недопустимо, щоби привід змін у Церкві був використаний недоброзичливцями, аби підірвати її єдність чи перетворити на знаряддя чужих інтересів, – таке знаряддя, яким, на жаль, є зараз митрополія Московського патріархату в Україні», – констатує Патріарх Філарет у заяві.

За його словами, супротивники «роблять все, на що здатні, щоби перешкодити успіху, задіявши різні засоби – гроші, дипломатію, спецслужби, залежні від них ЗМІ, вживаючи напівбрехню і відверту неправду».

Патріарх Філарет закликав усіх учасників об’єднавчого процесу зберігати мудрість і тверезість.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні