«Одне з найважливіших завдань Андрія Садового і його команди – деолігархізація економіки», – Олег Березюк у Луцьку*

2
19
«Одне з найважливіших завдань Андрія Садового і його команди – деолігархізація економіки», – Олег Березюк у Луцьку*
Український політик, лідер фракції «Самопоміч» у Верховній Раді Олег Березюк розповів у Луцьку про майбутні президентські перегони, висловив своє ставлення до медичної реформи, поділився власним рецептом деолігархізації економіки, пояснив, чому потрібна бюджетна децентралізація і легалізація «євроблях».

* * *

«Я проїхав чотири тисячі кілометрів, провів десятки зустрічей на Сході, Заході й Півдні України і відчув велику потенційну енергію політичної сили «Самопоміч». Яку, щоправда, ще треба перевести в кінетичну», – каже Олег Березюк.

На початку жовтня «Самопоміч» уклала угоду про спільний похід на президентські вибори з партією «Демократичний альянс». Єдиним кандидатом від цього політичного союзу буде лідер «Самопомочі» Андрій Садовий. Чи вдасться йому виграти перегони? «Якщо йти, треба розраховувати на перемогу», – впевнений Олег Березюк.

Керівник фракції «Самопоміч» у Верховній Раді Олег Березюк
Керівник фракції «Самопоміч» у Верховній Раді Олег Березюк


Народний депутат не вірить у дані різних соціологічних опитувань, якими рясніють медіа. «Сьогодні країна оповита мороком дезінформації», – каже він. Саме тому об’єднання «Самопоміч» зараз проводить власне опитування, яке й визначить, що потрібно підкоригувати для походу в президенти.

Об’єднання з «Демальянсом» Олег Березюк називає світоглядною річчю. «Свого часу ми ухвалили рішення, що будемо об’єднуватися з тими силами, які не мають прямої залежності від влади й олігархів», – наголошує керівник парламентської фракції. Одним з найважливіших завдань, які стоять перед Андрієм Садовим і молодими політиками з його команди, є деолігархізація економіки. В Україні сьогодні, зазначає Олег Березюк, постколоніальна економіка, якою керують 8 людей.

«Влада просто фізично прокралася. Сьогодні в країні бракує 200 мільярдів, щоб завершити рік. Олігархи кажуть, що Міжнародний валютний фонд вимагає підняти ціну на газ. Лунає багато заяв, що треба відмовитися від співпраці з МВФ, не брати в них позики. Хоча 1,5 відсотка в рік, під які виділяють ці кредити на 20 років, – це ж безплатно. Але питання, як ними розпорядитися. Коли ви берете кредит, то не тратите його на ресторан чи одяг, а думаєте, як на ньому заробити. Так і в державі. Треба завжди брати гроші відповідально. Казала моя бабця: «Бульбу можна садити, поки не замерзне. Питання – що з того буде», – розповідає Олег Березюк.

За його словами, МВФ уже давно побачив, що керівництво України дурить його і обкрадає транші. Облгази в руках олігархів, субсидії йдуть в їхні кишені. «Сьогодні ніхто не знає, скільки газу Україна отримує на вході, скільки видає. Все розраховано за нормами, виписаними на користь олігархів. Тому об’єднання «Самопоміч» вимагає ввести прозорий ринок газу, його чіткий облік, запровадити так звані «теплі кредити», щоб люди були зацікавлені в економії, а олігархи не обкрадали державу й не виводили гроші в офшори», – каже політик.

У 2015 році з ініціативи об’єднання «Самопоміч» Верховна Рада ухвалила закон про трансфертне ціноутворення. Але через саботаж олігархів він досі не запрацював. «Закон передбачає, щоб ціна товарів (а це, здебільшого, сировина), які експортуються з України, на момент продажу була така, як на іноземній біржі. А в нас сьогодні 5 найбагатших людей держави володіють надрами. А ви знаєте, що найкраща іспанська плитка робиться з білої глини з Донеччини? Її продають швейцарській «прокладці» за заниженою ціною, а вона перепродує в Іспанію в 3-5 разів дорожче. І різниця осідає в офшорах. Притім Україна не отримує жодних податків», – розповідає Олег Березюк.

«Ситуацію можемо врятувати тільки ми самі», – переконаний політик. Він вважає, що у влади ще зберігся страх перед людьми, які можуть її змести, коли буде діяти так, як попередники. Крім того, Олег Березюк розраховує на тиск західних партнерів України. «Півтора року Верховна Рада не ухвалювала закон про антикорупційний суд. А без нього і НАБУ стає непотрібним. Бо не можна засудити хабарників-суддів, олігархів-нардепів, які залізли в державну кишеню. Але коли МВФ заявив, що не дасть стабілізуючої позики, закон швидко ухвалили», – розповідає Олег Березюк.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Чи стане Юлія Вусенко народним депутатом?

Об’єднання «Самопоміч» виступає за легалізацію в Україні так званих «євроблях». «Чому в США, Німеччині можна купити авто за 500 доларів і їздити на ньому, а в Україні треба заплатити мінімум 10 тисяч доларів?» – запитує народний депутат. І відповідає: «За словами голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної, такі драконівські ставки мита на «євробляхи» вводили не для того, щоб захистити український автопром (його й так немає), а для того, щоб наповнити Пенсійний фонд. То чому від цього мають страждати люди, які хочуть їздити? Чому вони мають платити величезні суми за авто в салонах, левова частка з яких іде в кишені олігархів?» Але люди повстали проти цього, і закон про спрощене оподаткування при ввезенні в Україну «євроблях» уже пройшов перше читання, наступного тижня його розглянуть у другому.

Щодо медичної реформи то за сдовами Олега Березюка – «Це ще не реформа, а зміна напрямів державного фінансування медицини. Сьогодні лікарі зрозуміли, що гроші будуть іти не на облздороввідділи, а на них. Тому підтримали зміни. Наступного року ці зміни зачеплять вторинний рівень надання медичної допомоги. І виграють ті медичні заклади, які вкладатимуть гроші в сучасну апаратуру і навчання медперсоналу. І лише після цього можна буде втілити нашу рожеву мрію – страхову медицину».

Оцінюючи нинішній парламент, політик зазначив, що він є слабким, але він «мусить бути». Найбільша заслуга цього складу Верховної Ради, на переконання Олега Березюка, в тому, що вона ухвалила закони про бюджетну децентралізацію. Хоча вже сьогодні в місцевих органів влади хочуть забрати акциз на роздрібну торгівлю нафтопродуктами. Цього не можна допустити, бо ці гроші, які використовують на розвиток інфраструктури міст і сіл, після перескерування напїх у державний бюджет, можуть просто розікрасти.

Об’єднання «Самопоміч» наполягає на зміні виборчої системи. «Мусимо ще ухвалити закон про вибори до Верховної Ради на пропорційній основі за відкритими списками, – каже Олег Березюк. – Мажоритарка, яку так пропагують сьогодні олігархи, – злочинна».

Він наголосив, що все суспільство має протидіяти спробам підкупу виборців, бо інакше змін у державі не досягти.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У Луцьку на виборах платили по 2 тисячі за голос
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
19

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Березюк!Ви разом з Садовим і вся ваша Самонеміч прекрасно розумієте,що це для вас трагедія,а не тріумф.Пропало всьо!!! Тепер навіть в ВР дорога закрита. І підете в небуття,як вже багато інших там.
Відповісти
Садовий самотужки вибори не виграє. Це підтверджують усі без винятку соцопитування. Тому треба обєднуватися з Гриценком. А Садовий цього не хочу. Чому?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні