Повернення волинянина, який зник в Афганістані 30 років тому, під загрозою

1
-1
Повернення волинянина, який зник в Афганістані 30 років тому, під загрозою
Біоматеріал для проведення ДНК-експертизи, необхідної для повернення волинянина Ігоря Білокурова з Афганістану, виявився неякісним.

Тепер необхідно повторно відібрати зразки для ще одного дослідження. Адже лише результати експертизи зможуть підтвердити чи знайдений в Афганістані Амруддін — зниклий безвісти, 30 років тому, волинянин, повідомляє "Експрес".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинянина, якого через 30 років знайшли в Афганістані, хочуть переправити додому

Як повідомили учасники пошукової групи "Пернач", проблеми з ідентифікацією біоматеріалу виникли через антисанітарні умови, в яких українська команда забирала зразки у липні. Волоски Амруддіна мали порівняти з ДНК Антоніни Білокурової, нібито матері знайденого чоловіка.

"Однак ті зразки, які ми привезли в Україну, за словами експертів, мають так званий слід. Очевидно, коли відбирали їх, то у когось з нас були масні руки і на біоматеріал наклалася чужа ДНК. На жаль, у місці, де відбирали біоматеріал, у нас не було можливості добре продезинфікувати руки. Там вода взагалі за щастя! Окрім цього, була сильна спека, тисячі мух, які постійно сідали на нас, словом, повна антисанітарія", — пояснює Олег Чуйко, член пошукової групи.

"Тож усе це вплинуло на якість біоматеріалів. Зараз шукаємо людину, яка повторно візьме зразки в Амруддіна в Афганістані. Цього разу буде використано спеціальний контейнер, подбаємо щоб була максимальна чистота. На щастя, уже нема такої спеки, тож сподіваємося усе вдасться", — додає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мама волинянина, якого через 30 років знайшли в Афганістані, зробила йому символічну могилу

За його словами, справа займе щонайменше місяць. Адже на відбирання зразків, доставку їх в Україну та проведення експертизи потрібен час.

"Уже повідомили цю інформацію матері Ігоря. Пояснили, що права на помилку у нас нема. Вона зрозуміла, але сказала, що готова прийняти Амруддіна без жодних експертиз. Та мусимо довести справу до кінця. Адже у разі повернення українця, потрібно буде надати йому громадянство, встановити пенсійне забезпечення тощо", - — додає Олег Чуйко.

"І зробити це можна буде лише після остаточного висновку експертизи. Невтішну новину повідомили й Ігорю Білокурову. Тримається, вже трохи заспокоївся. Також інтерес місцевих бандитів, які б хотіли нажитися на цій справі, знизився. Тож Амруддін живе своїм життям і чекає проведення експертизи", — коментує член пошукової групи.

Нагадаємо, у березні цього року українські геологи випадково натрапили на афганця, який за типажем аж ніяк не нагадував місцевого. Чоловік сказав, що звуть його Амруддином, і вимовив два слова, "Волин" та "колодяз".

Він не пам'ятав родичів, ні звідки родом. Відео з ним швидко з'явилося у мережі. І вже невдовзі у кадрах люди впізнали хлопця з Волині. Ветерани Афганістану одразу ж взялись за пошуки зниклого українця.

Хоч справа знову повернулася на початковий етап, вони не втрачають надії, що Амруддін скоро повернеться додому.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Немає чим зайнятись, йдіть на контрактну службу в ЗСУ.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні